Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλείται το οικοσύστημα της Κάρλας

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2013 15:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:37
 Εντονη μείωση της στάθμης της Κάρλας, καταγράφουν τελευταίες μετρήσεις του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου- Κεφαλοβρύσου- Βελεστίνου, η οποία όπως υποστηρίζει «προέκυψε – σε μεγάλο βαθμό- και από τη μη λειτουργία τεχνικών  έργων της Κάρλας ( μη ολοκλήρωση, δολιοφθορές κ.λ.π)  αναδεικνύοντας το ότι, η οποιαδήποτε  καθυστέρηση των έργων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανασύσταση και την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος.

Τέλος προκύπτει  ως επείγουσα ανάγκη  η ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση του υδατικού συστήματος Πηνειός-Κάρλας, η οποία κατ’ αρχήν θα διασφαλίζει την οικολογική βιωσιμότητα της λίμνης Κάρλας και στη συνέχεια και, εφ’ όσον είναι συμβατό , την ικανοποίηση των χρηστών».

Να σημειωθεί ότι ο  Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης καταγράφει  με  εβδομαδιαία συχνότητα  την στάθμη της λίμνης και τον εκτιμώμενο αυτής όγκο νερού, δεδομένου ότι  η αυξομείωση της στάθμης έχει άμεση επίπτωση στις οικολογικές συνθήκες και την υδρο-βιολογική λειτουργία του οικοσυστήματος.

Είναι γνωστό ότι ο  Φορέας Διαχείρισης δεν είναι- τουλάχιστον στην παρούσα φάση-  ο διαχειριστής του υδρολογικού  συστήματος Πηνειός-Κάρλα, ενώ λειτουργεί γνωμοδοτικά προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας συμβάλλοντας στην λήψη ορθών περιβαλλοντικά αποφάσεων.

Για το θέμα της στάθμης της Κάρλας έγκαιρα έχει διατυπώσει (εγγράφως και προφορικά )  την γνώμη του και τις επιφυλάξεις του καταδεικνύοντας  την αναγκαιότητα για διατήρηση  της απαραίτητης οικολογικής στάθμης αλλά  σεβόμενος ταυτόχρονα  τις υπαρκτές ανάγκες  για χρήση του  νερού.