Ανάγκη η ενεργειακή επανάσταση

Δημοσίευση: 18 Απρ 2013 0:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:40
 

Της Λένας Κισσάβου

 Λύσεις για τη χρήση νέων μορφών ενέργειας, εκτός πετρελαίου και λιγνίτη,  για τη θέρμανση των κτιρίων στη χώρα, παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που οργάνωσαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» Λάρισας, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ Κεντρικής και  Δυτικής Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι κρίνεται ανάγκη σήμερα να ξεκινήσει μια …ενεργειακή επανάσταση, για ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Άλλωστε φέτος, εντονότερα από ποτέ άλλοτε, στην ελληνική κοινωνία έγινε μια μεγάλη στροφή στη χρήση άλλων μορφών ενέργειας για τη θέρμανση κτιρίων, λόγω της ακριβής τιμής του πετρελαίου και αυτό γέννησε την ανάγκη να βρεθούν άλλες λύσεις, που θα είναι πιο οικονομικές, αλλά παράλληλα και καλύτερες για το περιβάλλον.

Χθες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Λάρισας, οι ομιλητές πρότειναν τους …δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η κοινωνία σε αυτή τη στροφή, καταθέτοντας την άποψή τους για τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο στην απασχόληση και στα οικονομικά της χώρας, όσο και στα νοικοκυριά.

Χαιρετισμούς κατά την εκδήλωση, απηύθυναν ο συντονιστής της πολιτικής κίνησης  Λάρισας κ. Κώστας Κούτσικος και η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων κ. Βάσω Νάκου ,ενώ ακολούθησαν σχετικές ομιλίες:

«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία»

«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία…», πρότεινε σε ομιλία του ο πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Θεωρώντας επιστημονικά τεκμηριωμένη την άποψη της Περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την χρήση πετρελαίου αλλά, και ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβάρυνση του ΑΕΠ της χώρας από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, αβίαστα οδηγούμαστε στην απαραίτητη περιβαλλοντικά και οικονομικά στροφή προς εναλλακτικές, καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τη θέρμανση».

Επεσήμανε δε ότι: «Οι κυβερνήσεις αδιαφορώντας για τις δυνατότητες και τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας, υιοθέτησαν μια ενεργειακή πολιτική που σε συντριπτικό βαθμό βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα, ενώ οι στρεβλώσεις στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων στην παραγωγή ενέργειας, εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξή τους, παρά τα πολλαπλά οφέλη» καταθέτοντας μεταξύ άλλων και τις εξής προτάσεις: «•Άμεση μείωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση (π.χ. μείωση του ΦΠΑ) σε συνδυασμό με την ενημέρωση των πολιτών για εξοικονόμηση ενέργειας και με σχετικά κίνητρα, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΦΚ για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

•Φοροαπαλλαγές κυρίως σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αναγκών σε θέρμανση. Μείωση του ΦΠΑ στο Φυσικό Αέριο για οικιακή χρήση, επιτάχυνση της σύνδεσης κτηρίων στο δίκτυο.

•Άμεση δημοσιοποίηση αξιόπιστων προδιαγραφών για τα στερεά καύσιμα, προδιαγραφών για τους λέβητες-καυστήρες κάθε τύπου,

Και προδιαγραφών καυσίμων από βιομάζα.

•Στήριξη των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα, που τροφοδοτούν οικισμούς της υπαίθρου κ.α. ».

Πράσινη

πρόταση

Ο κ. Μακρής Θανάσης, Οικονομολόγος,  Υπεύθυνος της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των «Οικολόγων Πράσινων», παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για  βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνοντας βάρος στην τοπικοποίηση της οικονομίας για την αντιμετώπιση τόσο της τεράστιας ανεργίας, του ισοζυγίου πληρωμών αλλά και  της κλιματικής αλλαγής θεωρούν κεντρικά ζητήματα τόσο την πράσινη ενεργειακή αυτάρκεια και την διατροφική ασφάλεια και αυτάρκεια, όσο και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην μεγάλη επίθεση-ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και συλλογικών αγαθών με άλλοθι την κρίση και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου που οι ίδιοι διαχειρίζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την κοινωνική διαχείριση και τα πετυχημένα μοντέλα της κοινωνικής οικονομίας. 

Η στροφή στην βιώσιμη πράσινη οικονομία θα δώσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντός, της οικονομίας, προς όφελος όχι μόνο τις σημερινές γενιές αλλά και τις γενιές που έρχονται…»

Ενεργειακή επανάσταση

Η ενεργειακή επανάσταση είναι αναγκαία και ρεαλιστική, υποστήριξε σε ομιλία του ο κ. Κρομμύδας Τάσος, Ηλεκ/γος Μηχ/κός, της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας, των Οικολόγων Πράσινων» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Χρειάζεται να ετοιμαστούμε έγκαιρα και οργανωμένα για μια απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με φιλόδοξες πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές,

το κόστος των οποίων μειώνεται χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο θα προστατεύσει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όχι μόνο θα κάνει τις πόλεις μας πιο αξιοβίωτες με ποιότητα ζωής, όχι μόνο θα απεξαρτήσει τη χώρα μας από τις εισαγωγές ενέργειας, αλλά θα είναι τελικά και η πιο οικονομική επιλογή για τους πολίτες. Παράλληλα, πρόκειται για την επιλογή που θα δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μάστιγα. Διεθνείς μελέτες πάνω σε εμπειρικά δεδομένα έχουν δείξει πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα τόσο ανά μονάδα επένδυσης όσο και ανά παραγόμενη ενέργεια.

Βρισκόμαστε μπροστά σε επιλογές που θα καθορίσουν το ενεργειακό και οικονομικό μας μοντέλο για δεκαετίες. Ας αφήσουμε πίσω μας τα ορυχεία, τις πλατφόρμες εξόρυξης, τα τάνκερ και τους αγωγούς και ας ανοίξουμε το δρόμο στην τοπικότητα, τη μικρή κλίμακα, τον άνεμο και τον ήλιο για ένα ασφαλές, βιώσιμο και υγιές μέλλον με πραγματική ευημερία για όλους».

Το   τέλος του πετρελαίου

Λύσεις για την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, στη θέρμανση κτιρίων, παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Ζήσης Φώντας, Ηλεκ/γος Μηχ/λόγος, της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας, των Οικολόγων Πράσινων», και ανάφερε συγκεκριμένα: «Τρεις βασικές ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και  είναι αυτές που έχουν ως ενεργειακούς πόρους την βιομάζα, την ηλιακή ακτινοβολία και το ηλεκτρικό ρεύμα.

1.Η απλούστερη πρόταση (εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος) θα ήταν να βάλουμε στην θέση του λέβητα πετρελαίου έναν λέβητα ξύλου ή πέλλετ.   Η τεχνολογία είναι διαθέσιμη και ώριμη.

2.Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ηλιακό δυναμικό ανά μονάδα επιφάνειας στην Ευρώπη.  Με  αφετηρία την ηλιακή ενέργεια και την χρήση τεχνικών της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής – Παθητικών Συστημάτων Θέρμανσης μπορεί να μειωθεί η ανάγκη για θέρμανση κατά 40 – 70%.  

3.Η χρήση αντλιών θερμότητας (τα γνωστά κλιματιστικά ψύξης – θέρμανσης).

Σε μια πιο συνολική θεώρηση των πραγμάτων, ενδεχομένως μια βέλτιστη λύση θα αποτελούσε η εφαρμογή παθητικών ηλιακών συστημάτων σε όλα τα κτήρια με κατάλληλο προσανατολισμό. Στα υπόλοιπα, πιο πρόσφορη θα ήταν η εγκατάσταση συστημάτων βιομάζας σε περιοχής χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού, ενώ για τις πυκνοδομημένες περιοχές και τα κέντρα των πόλεων (όπου οι δύο προηγούμενες λύσεις είναι πρακτικά ανέφικτες) η χρήση αντλιών θερμότητας θα έλυνε πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα».

Εξοικονόμηση  Ενέργειας

Στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν, σε κτίρια προ του 1989, της Κεντροδυτικής Θεσσαλίας, από ομάδα μελετητών του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων, Η.Μ. , όσο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας που είχαν με την εφαρμογή νέων τρόπων χρήσης ενέργειας, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Ηλεκ/γος Μηχ/κός, καταλήγοντας ότι η χρήση ΑΠΕ σε συνδυασμό με μόνωση κελύφους του σπιτιού, αποτελεί τον ιδανικότερο συνδυασμό εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικά ανάφερε μεταξύ άλλων ότι όσα σπίτια είχαν τοποθετήσει μόνωση κελύφους, παρουσίασαν ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας κατά 70% .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass