Εκδήλωση για το Κιρκινέζι

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2013 15:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:15

 Στα πλαίσια του προγράμματος «LIFE» για το Κιρκινέζι, που υλοποιείται στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών την Κυριακή, στις 11 π.μ.  στην πλατεία του Στεφανοβικείου.

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου σχετικά με το Κιρκινέζι, τη μετανάστευσή του, αλλά και σχετικά με το πρόγραμμα που υλοποιείται στην περιοχή, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε σειρά δραστηριοτήτων για το Κιρκινέζι και την Ημέρα Μετανάστευσης.

Στην ανακοίνωση των οργανωτών, αναφέρονται πληροφοριακά τα εξής: « Το Κιρκινέζι είναι ένα από τα είδη πουλιών που κάθε χρόνο μεταναστεύουν. Διαχειμάζει στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη και η Νότιος Αφρική, ενώ αναπαράγεται στην Ευρώπη και την Ασία. Ο θεσσαλικός κάμπος αποτελεί τον προορισμό για τα 3 στα 4 Κιρκινέζια που επιλέγουν την Ελλάδαγια να αναπαραχθούν. Επιπλέον, στην περιοχή παρατηρούνται και πολλά άλλα μεταναστευτικά είδη, όπως είναι ο Πελαργός, το Σπιτοχελίδονο και ο Τσαλαπετεινός.

Η ετήσια μετανάστευση των κατ’ εκτίμηση 50 δισεκατομμυρίων πτηνών - περίπου 19% των 10.000 ειδών πτηνών στον κόσμο - είναι ένα από τα σπουδαία φυσικά θαύματα του κόσμου, αλλά οι κρίσιμες περιοχές στάσης που είναι απαραίτητες στα μεταναστευτικάπουλιά για να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους, υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται εντελώς. Αυτές οι όλο και πιο ευάλωτες περιοχές, οι οποίες δρουν ως εφαλτήριο στις μεταναστευτικές οδούς, χρησιμεύουν για τα πουλιά ως περιοχές ανάπαυσης, σίτισης και αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια των ετήσιων κύκλων της μετανάστευσής τους.

Πολλά μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα σε οδούς που εκτείνονται σε χώρες, ηπείρους ακόμη και στο σύνολο του πλανήτη. Ωστόσο, οι πιέσεις που απορρέουν από την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, την ταχεία αστικοποίηση, τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και τη μη βιώσιμη χρήση των φυσικών περιοχών, προκαλούν απώλεια, κατακερματισμό και υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων κατά μήκος των οδών μετανάστευσης των πουλιών και απειλούν την επιβίωσή τους.

Παρόμοια με τα συστήματα μεταφορών των αεροδρομίων, των λιμανιών και των δρόμων, τα μεταναστευτικά πουλιά εξαρτώνται από αυτά τα διεθνή δίκτυα των φυσικών περιοχών για την τροφή τους, την ασφάλεια, την αναπαραγωγή και την αλλαγή φτερώματος, καθώς και για τους τόπους που λειτουργούν ως σταθμοί ανεφοδιασμού μεταξύ περιοχών αναπαραγωγής και μη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών 2013, που γιορτάζεται σε περισσότερες από 65 χώρες, αναδεικνύει τη σημασία των οικολογικών δικτύων για την επιβίωση των μεταναστευτικών πουλιών, τα σημαντικά ανθρώπινα δίκτυα αφιερωμένα στην προστασία τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς και την ανάγκη για περισσότερη διεθνή συνεργασία με σκοπό τη διατήρησή τους.

Τα μεταναστευτικά πουλιά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν υπογραμμίζουν τη φιλοδοξία συνεργασίας μεταξύ των κρατών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο - μόνο όταν οι χώρες εργάζονται μαζί για έναν κοινό σκοπό διασφαλίζεται η επιβίωση και η διατήρηση των ειδών αυτών», δηλώνει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μεταναστευτικά πουλιά πρέπει να διατηρούνται - η ομορφιά και η συμπεριφορά τους αποτελούν πηγή χαράς και έμπνευσης για εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε. «Επιπλέον, αποτελούν μέρος του ιστού της ζωής που υποστηρίζει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα, ενώ σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, αποτελούν μέρος του οικοτουρισμού, που παράγει το 10% του ΑΕΠ της χώρας.»

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass