Το γηραιότερο δέντρο της Σκωτίας αλλάζει... φύλο

Δημοσίευση: 02 Νοε 2015 18:55
           

Ένα δέντρο στη Σκωτία, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών, άρχισε πρόσφατα να αλλάζει... φύλο, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο αδυνατούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.

Ο "ίταμος του Φορτινγκέιλ" στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, θεωρείτο εδώ και αιώνες "αρσενικό" δέντρο. Πρόσφατα όμως άρχισε να βγάζει καρπούς, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι αλλάζει φύλο, διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

"Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο (...) που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως", υπογράμμισε ο επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

"Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν" την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η "μεταμόρφωσή" του θα εξεταστεί προσεκτικά, διευκρίνισε.

Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας. Ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει "το γηραιότερο δέντρο" της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν έναν υπολογισμό συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass