Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κιρκινέζι επισκέπτης στα σχολεία της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 09 Νοε 2015 11:29

 

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές γνώρισαν το Κιρκινέζι, αυτό το απειλούμενο είδος γερακιού που είναι γνωστό στη Θεσσαλία με το όνομα Κιρκινέκα. Την περίοδο 2013-2015 η εκπαιδευτική ομάδα του Προγράμματος «LIFE για το Κιρκινέζι» είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στα σχολεία της Θεσσαλίας εφαρμόζοντας στην τάξη και εν μέρει στο πεδίο το εκπαιδευτικό υλικό «Ταξιδεύοντας με το Κιρκινέζι στους οικισμούς της Θεσσαλίας» που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος «LIFE για το Κιρκινέζι».

Οι μαθητές γνώρισαν τον νέο τους «συμμαθητή» μέσα από ενημερωτικές παρουσιάσεις, δημιουργία κόμικ και κατασκευές, παρατήρηση στο πεδίο ενώ οργανώθηκαν και εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Στεφανοβίκειο και στον Βόλο με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 παιδιών.

Η επαφή των παιδιών με τη φύση, η περιήγησή τους σε αυτήν και η γνωριμία τους με τα είδη που την απαρτίζουν αποτελούν ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της. Ειδικά ένα είδος σαν το Κιρκινέζι, το οποίο αναπαράγεται εντός των οικισμών – ακόμη και πάνω σε σχολικές στέγες! – δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να το προσεγγίσουν ακόμη και «διά γυμνού οφθαλμού». Άλλωστε, στα περισσότερα σχολικά κτίρια, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE, έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια μετατρέποντας τις σχολικές αυλές σε ιδανικές θέσεις παρατήρησης και παρακολούθησης του είδους.

Το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, προτείνει δραστηριότητες οι οποίες ενθαρρύνουν τα παιδιά να πάρουν το σημειωματάριό τους και να περιηγηθούν στη γειτονιά τους με σκοπό να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τα απειλούμενα γεράκια, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια με πρωταγωνιστή το Κιρκινέζι ενώ μέρος των προτεινόμενων δράσεων μπορεί να υλοποιηθεί εντός της σχολικής τάξης.

Το υλικό είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Προγράμματος (www.life-kirkinezi.gr)για όσες σχολικές ομάδες επιθυμούν να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με θέμα το Κιρκινέζι ή να εφαρμόσουν μέρος των δραστηριοτήτων.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου στο χωριό Κανάλια. Εκεί, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Φορέα Διαχείρισης στο 24250 41403, μπορούν να δουν την έκθεση του προγράμματος για το Κιρκινέζι, αλλά και να υλοποιήσουν δραστηριότητες του υλικού ΠΕ.

Ειδικά για τα σχολεία της περιοχής του Προγράμματος το υλικό ΠΕ για το Κιρκινέζι είναι δυνατό να διατεθεί σε έντυπη μορφή. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ορνιθολογικής στο τηλέφωνο 210 8228704 για περισσότερες πληροφορίες.  

Το υλικό ΠΕ «Ταξιδεύοντας με το Κιρκινέζι στους οικισμούς της Θεσσαλίας» έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11/NAT/GR/1011) που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την περίοδο 2012-2016 σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC Ε.Π.Ε. με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστοσελίδες του προγράμματος:: www.life-kirkinezi.gr, www.facebook.com/LifeKirkinezi

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-93274, 93281.