Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Χωρίς φυσικά έλατα αλλά με λαθραία γκι τα Χριστούγεννα

* Δε θα κοπεί ούτε ένα δέντρο από δημόσια δάση στο νομό Λάρισας * Κυκλοφορεί ήδη παράνομο γκι στην αγορά

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:44

Της Λένας Κισσάβου

Σε τέλμα βρίσκεται η αγορά φυσικών ελάτων και γκι για τα Χριστούγεννα, καθώς για πρώτη χρονιά φέτος, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από δασικό συνεταιρισμό του νομού Λάρισας, να ζητήσει άδεια κοπής και εμπορία από δημόσια δάση, αλλά ούτε και από συνεταιρισμούς των όμορων περιοχών.

Η οικονομική κρίση μπορεί να προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων της παράνομης υλοτομίας, αλλά αντίθετα «άφησε στο χώμα» τα φυσικά έλατα και τα γκι, λόγω έλλειψης ζήτησης από την αγορά, ενώ όπως δήλωσε στην «Ε» ο δασάρχης του Δασαρχείου ν. Λάρισας κ. Στέλιος Γκάτσικος, για τα γκι, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης κοπής από δασικές περιοχές και πώλησή τους στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου, πρόπερσι οι επαγγελματίες του κλάδου, κατέληξαν να κόψουν σχεδόν μόνο το ένα τρίτο των δενδρυλλίων ελάτης, που είχαν ζητήσει και εγκριθεί από το Δασαρχείο Λάρισας, αφού η αγοραστική κίνηση είχε φτάσει στο ναδίρ της.

Πέρυσι δε, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη μεγάλη γιορτή, διστακτικά επανέλαβαν την κατάθεση των απαραίτητων αιτήσεων στο Δασαρχείο, για κοπή φυσικών ελάτων, αλλά και πάλι δεν κόπηκαν όλα.

Αν και φέτος όπως μας ενημερώνει ο δασάρχης η τιμή πώλησης του φυσικού ελάτου μειώθηκε, παρ' όλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί είδος πολυτελείας, και είναι οικονομικά ασύμφορο, για κάθε οικογένεια να αγοράζει κάθε χρόνο από ένα.

Η μόνη αίτηση που εγκρίθηκε φέτος για κοπή ελάτων ήταν από ιδιωτική φυτεία στην Καλλιπεύκη και συγκεκριμένα για 115 δενδρύλλια, ενώ αντίστοιχα έγκριση δόθηκε και από το δασαρχείο Ελασσόνας για κοπή 500 δενδρυλλίων επίσης από ιδιωτική φυτεία.

Τα εν λόγω δέντρα, στο εμπόριο, θα έχουν στον κορμό τους ειδική μολυβδοσφραγίδα, που θα πιστοποιεί τη νόμιμη κοπή τους.

Οποιοδήποτε άλλο δέντρο ελάτης που δεν φέρει τη σφραγίδα του Δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού του, μαρτυρά ότι έχει υλοτομηθεί παράνομα.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

Το «αγκάθι του Χριστού», ένα φυτό που συνηθίσουμε να αγοράζουμε τα Χριστούγεννα και να διακοσμούμε τους χώρους μας, το λεγόμενο στον τόπο μας ως αρκουδοπούρναρο ή στην πιο γνωστή του ονομασία γκι, είναι ένα προϊόν που ο νομός Λάρισας έχει σε αφθονία.

Καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά και το Δασαρχείο Λάρισας, στις περιοχές ευθύνης του, το προστατεύει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, λόγω των εξορμήσεων ατόμων που στοχεύουν να κόψουν κλαδιά του για να τα πουλήσουν στο εμπόριο τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπου υπάρχει και η μεγάλη ζήτησή του.

Ανάμεσα στα δασικά συμπλέγματα του Ολύμπου και του Κισσάβου, στο Γκουνταμάνι, όπου σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων, αναδύεται ένας παράδεισος αυτοφυών αρκουδοπούρναρων (γκι), φέτος δεν υπήρξε επίσης ούτε μια αίτηση από δασικό συνεταιρισμό, για κοπή τους και εμπορία τους.

ΦΥΣΙΚΟ Ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ;

Η ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Διαχείρισης Περιβάλλοντος Κων. Αμπελιώτη, αξιολόγησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τεχνητού δέντρου και φυσικών δενδρυλλίων, τα οποία προορίζονται για τον στολισμό σπιτιών στην περιοχή της Αθήνας. Το νοικοκυριό που επιλέγει το τεχνητό δέντρο θεωρήθηκε ότι θα το κρατήσει για περίπου 10 χρόνια, ενώ εκείνο που επιλέγει φυσικό έλατο υπολογίστηκε ότι θα αγοράσει συνολικά δέκα δενδρύλλια (ένα για κάθε έτος).

Η έρευνα, κατέληξε πως «η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα».

Ο δασάρχης κ. Στ. Γκάτσικος σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έρευνας, υποστηρίζει στην «Ε»: «Αν κάθε οικογένεια αγόραζε κάθε χρόνο, ένα φυσικό έλατο για τα Χριστούγεννα, τότε θα είχαμε αφανίσει τα δάση μας… Δεν μπορούν τα δάση μας να καλύψουν μια τέτοια ζήτηση.

Εξάλλου για τα τεχνητά δέντρα, υπάρχει και η ανακύκλωση».

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της έρευνας: «Φέτος στην Ελλάδα, θα υλοτομηθούν:

- 98.476 δενδρύλλια από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα.

- 22.390 από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια με εμβολιασμένες ή μη εμβολιασμένες καστανιές που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση.

- 3.420 έλατα από ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης. Επιπλέον περί τα 510 δενδρύλλια θα κοπούν από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς».

Gallery άρθρου