ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ε. Βενιζέλος: Εγγυητικός και καταλυτικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ

* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά στην «Ε» και ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνονται τζάμπα… μαγκιές με το ευρώ!

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:33

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βάλλα

Την κατηγορηματική θέση ότι επιβάλλεται μια συνεργασία υπεύθυνων δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται την εθνική στρατηγική της ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο, επισημαίνει με συνέντευξη του στην «Ε» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θέτοντας παράλληλα και το κρίσιμο ερώτημα για το ποιος μπορεί να λειτουργήσει σαν εγγυητής και καταλύτης.

Εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και απόλυτος: «Αυτόν τον εγγυητικό ρόλο», θα μας πει, «μπορεί να τον παίξει μόνον το ΠΑΣΟΚ με γνώση, εμπειρία, βούληση… γι αυτό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, πρέπει να έχει την τρίτη εντολή….»

Οκ. Βενιζέλος που σήμερα θα βρίσκεται στη Λάρισα και θα μιλήσει το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο, στη συνέντευξή του αναφέρεται στους αγρότες, για το αύριο της χώρας, τις συνεργασίες τον… ευρωσκεπτικισμό, αλλά και για την τεχνητή εσωστρέφεια την οποία χαρακτηρίζει παγίδα.

Ας τον παρακολουθήσουμε λοιπόν….

 

* Κύριε πρόεδρε, η οικονομία της περιοχής πάλλεται στους ρυθμούς της αγροτιάς. Αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια τώρα έχουν ακούσει πολλά από το να βάλλουν γαρδένιες στα χωράφια μέχρι ό,τι είδους αναδιάρθρωση καλλιέργειας μπορείτε να φανταστείτε και πολλά άλλα. Αλήθεια εσείς πώς θα θέλατε τον αγρότη του αύριο στο ελληνικό γίγνεσθαι. Υπάρχει πρόταση βιώσιμη…

- «Τα τελευταία δυόμιση χρόνια δώσαμε ως ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερη σημασία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αρχικά με τον καθηγητή Τσαυτάρη και στη συνέχεια με τον Πάρη Κουκουλόπουλο. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που να έχει γερές βάσεις. Να βασίζεται σε ενδογενείς πόρους. Πόρους που διαθέτουμε ούτως ή άλλως. Τέτοιοι πόροι είναι μόνον η γη μας και οι άνθρωποί μας. Όταν λέμε γη εννοούμε το τοπίο, τα μνημεία ,το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, τη θάλασσα, τα δάση κ.ο.κ. Πρωτίστως όμως εννοούμε την πρωτογενή παραγωγή, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία μαζί με την βιομηχανία τροφίμων.

Όλοι μιλούν για επώνυμα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, για τυποποίηση, για ομάδες παραγωγών, για συμβολαιακή γεωργία, για φθηνότερα αγροτικά εφόδια, για υποστήριξη του πραγματικού παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή με απευθείας σχέση μεταξύ τους, για ενίσχυση του νέου αγρότη προκειμένου να εγκατασταθεί, για στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας κ.ο.κ. Εμείς ήδη έχουμε κάνει ή προετοιμάσει συγκεκριμένα πρακτικά βήματα σε όλα αυτά τα θέματα. Προετοιμάσαμε τους αναγκαίους θεσμούς και διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, τόσο στον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων όσο και στον πυλώνα των υποδομών και της αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον, μεταφέραμε τα κονδύλια και την πρωτοβουλία στις περιφέρειες που έχουν την ευθύνη του περιφερειακού μοντέλου ανάπτυξης.

Ξέρουμε τις μεγάλες αγωνίες του παραγωγού. Περιορίσαμε την φορολογία των αγροτικών ακινήτων στο ελάχιστο. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα και την φορολογική μεταχείριση του αγρότη. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας κάναμε συνεχείς προσπάθειες για τα αγροτικά θέματα εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά στη Λάρισα για το αγροτικό μας πρόγραμμα».

* Είναι σαφές ότι ο κόσμος θέλει τη συναίνεση και το θέμα της αυτοδυναμίας στις επικείμενες εκλογές είναι το μεγάλο ερώτημα. Για φανταστείτε τώρα για να σχηματιστεί κυβέρνηση να χρειαστεί η συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων… Τι θα γίνει δηλαδή;

- «Το κύριο ζήτημα δεν είναι το ποιος είναι πρώτος ή δεύτερος, αλλά το ποια κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα και κυρίως ποιά εθνική στρατηγική. Ο διπολισμός κινείται σε περιορισμένα επίπεδα. Δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες. Δεν χωρούν εκβιασμοί μέσω διπλών εκλογών γιατί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο και την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλιώς υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι. Άρα επιβάλλεται η συνεργασία των υπεύθυνων δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται την εθνική στρατηγική της ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο. Άρα το κρίσιμο θέμα είναι ποιος μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης. Αυτό προτείναμε και το 2012, αλλά κάποιοι αρνήθηκαν εξαρχής ή λάκισαν αργότερα. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Αυτόν τον εγγυητικό ρόλο μπορεί να τον παίξει μόνον το ΠΑΣΟΚ με γνώση, εμπειρία, βούληση. Δείτε τις άλλες πιθανότητες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, πρέπει να έχει την τρίτη εντολή».

* Άραγε, διερωτώμαι, ήταν τόσο δύσκολο από την πλευρά σας -και εννοώ της συγκυβέρνησης- να εφαρμοστεί κάποιου είδους «πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης» πάνω στο οποίο ποντάρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ;

- «Κάναμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια τεράστιες προσπάθειες ως ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση αδικιών και την προστασία ευπαθών ομάδων: Προστασία πρώτης κατοικίας, εκατό δόσεις για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές, μέτρα υπέρ των αναπήρων, πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος, προγράμματα στήριξης υφιστάμενων θέσεων εργασίας, κοινωνικής εργασίας και αυτεπιστασίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους κ.ο.κ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε -θυμίζω- μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το λεγόμενο κοινωνικό πλεόνασμα για ευπαθείς ομάδες.

Δεν αρκούν όμως αυτά. Το ζήτημα είναι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το νόημα έχει η αλλαγή σελίδας. Η έξοδος από το μνημόνιο. Μη ξεχνάμε όμως ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση την ανάγκη για δάνειο και το μνημόνιο είναι οι όροι του δανείου».

* Πολλά ειπώθηκαν για την έξοδο από το ευρώ. Τελικά αυτό το Grexit, μόνο συμφορές μπορεί να φέρει; Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και κάποιο διαπραγματευτικό ίσως χαρτί για μας, μια που οι Ευρωπαίοι θα έχαναν έτσι αρκετά δισ.;

- «Δεν γίνονται παιχνίδια ή τζάμπα μαγκιές με τα θέματα αυτά. Οι αγορές σε τιμωρούν σκληρά. Και την πληρώνουν οι αδύνατοι. Οι ισχυροί έχουν αφήσει τις ζημιές στην Ελλάδα και έβγαλαν τα ευρώ έξω περιμένοντας τις πληθωριστικές δραχμές για να αγοράσουν φθηνά τη χώρα. Έξοδος από το ευρώ σημαίνει αλλεπάλληλες υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, άρα εκμηδένιση περιουσιών, καταθέσεων, εισοδημάτων. Τα δε χρέη της η χώρα θα εξακολουθεί να τα χρωστάει σε ευρώ»!

* Η πρόταση για την επόμενη ημέρα σε επίπεδο οικονομίας, ή ακόμα και σε επίπεδο κοινωνίας ποια θα μπορούσε να είναι;

«Το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Για να εφαρμοστεί όμως αυτό, πρέπει να υπάρχει χώρα, οικονομία, προοπτική, ασφάλεια».

* Και για να πάμε στα… ενδότερα. Ο κόσμος ποιο ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι θα ακούσει και γιατί. Παρακαλώ μην μου πείτε ότι «ένα είναι το ΠΑΣΟΚ»… Αναφέρομαι στην κάθοδο εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα με νέο κόμμα.

«Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα θέματα της χώρας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της τεχνητής εσωστρέφειας. Η παράταξη είναι συσπειρωμένη και αποφασισμένη».

* Τελικά νομίζετε ότι μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους εκτός Ευρωζώνης;

«Όπως σας είπα ήδη, ακόμη και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα εξακολουθούσε να χρωστά σε ευρώ αυτά που πήρε ως δάνειο σε ευρώ. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό αντιληπτό; Είναι σαν να έχεις πάρει στεγαστικό δάνειο σε ξένο νόμισμα, π.χ. σε ελβετικό φράγκο. Όποιοι το έκαναν αυτό μετάνιωσαν».

* Και τέλος πάντων αμάν με αυτή την… Ευρώπη. Θυμάμαι ακόμα το ΠΑΣΟΚ του τότε όταν προβληματίζονταν για το εάν ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή. Τέτοιοι προβληματισμοί με άλλες βέβαια παραμέτρους δεν έχουν εκλείψει και σήμερα, τουλάχιστον από τους Ευρωσκεπτικιστές…

«Είμαστε στο 2015 . Η μοίρα μας είναι η επιστροφή στο 1979, πριν την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες; Ελπίζω ο ελληνικός λαός να προστατεύσει τον εαυτό του και την κοινή λογική. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι δυστυχώς ο προθάλαμος ή το πρόσχημα, είτε της εθνικιστικής ακροδεξιάς είτε της αμετανόητης κομμουνιστικής αριστεράς….».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass