Ο αγώνας συνεχίζεται με την πολιτεία απούσα

Δημοσίευση: 11 Απρ 2016 0:24

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα BNP Paribas που διεξήχθη στην Αττάλεια της Τουρκίας πανηγύρισε πριν λίγες ημέρες η Εθνική Ελλάδος τένις με αμαξίδιο.

Το Ομοσπονδιακό μας συγκρότημα με πρωταγωνιστή τον Καρδιτσιώτη Στέφανο Διαμαντή, ανέβηκε στην κορυφή, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή του στο BNP Paribas World Team Cup που αποτελεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του wheel chair tennis.

Η επιτυχία είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αθλητές αυτοί αγωνίζονται και προσφέρουν διακρίσεις στη χώρα μας, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την ελληνική πολιτεία, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και σε κάποιους ευαισθητοποιημένους χορηγούς!

Ο Θεσσαλός πρωταθλητής Ευρώπης, σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» μιλάει για τη νίκη στην Αττάλεια, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς της Βραζιλίας, αλλά και για τη ζωή του μετά το οδυνηρό τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι συνήθειές του δεν άλλαξαν, εκτός των δυσκολιών προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει σε κοινόχρηστους χώρους και Υπηρεσίες, λόγω και της απαράδεκτης συνήθειας πολλών οδηγών να παρκάρουν τα οχήματά τους μπροστά σε ράμπες διέλευσης αναπήρων!

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Τι σημαίνει για σένα η τελευταία νίκη με την Εθνική Ομάδα στην Τουρκία;

- Είναι πολύ σημαντική διότι αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για τους επόμενους αγώνες και ιδιαίτερα για την Παραολυμπιάδα που είναι μπροστά μας! Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε ήττα, ενώ είναι η τρίτη φορά που κατακτάμε την πρώτη θέση στα προκριματικά! Οι επόμενοι αγώνες είναι στο Τέλ Αβίβ (Ισραήλ) 10 – 15 Απριλίου, στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) από 29 Απριλίου – 10 Μαΐου και στη Νότια Γαλλία που ταξιδεύω στις 11 Μαΐου.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

* Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τένις;

- Στα εννιά μου πήρα μέρος στο πρώτο τουρνουά, όπου κατέλαβα την πρώτη θέση. Από τότε υπήρξα κατ’ εξακολούθηση πρώτος στην κατηγορία μου (έως 14 ετών) στο Ενωσιακό Πρωτάθλημα (Θεσσαλία και Λαμία) και μέσα στους 8 καλύτερους στην Ελλάδα. Το 1999, σε ηλικία 12 ετών, ταξίδεψα με την Ενωσιακή ομάδα μέχρι το Λος Άντζελες, όπου παρέμεινα για ένα μήνα για προπονήσεις και τουρνουά, στα οποία έφτασα στους 4 πρώτους της διοργάνωσης. Συνέχισα να προπονούμαι και να συμμετέχω σε αγώνες, σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λος Άντζελες, Αμερική και Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) σε τουρνουά κάτω των 18 ετών, όπου διακρίθηκα και εκεί. Συνολικά, σαν αρτιμελής, έχω κατακτήσει 20 κύπελλα και άλλα τόσα μετάλλια.

Το 2005 πέρασα στα ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ένα χρόνο αργότερα είχα ένα τροχαίο ατύχημα που με καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, τότε αναγκάστηκα να διακόψω τις σπουδές μου.Το 2011,μετά από χρόνια πολύωρης καθημερινής προσωπικής προσπάθειας και γυμναστικής, για την αποκατάστασή μου, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με το αγαπημένο μου άθλημα, το τένις, και για βιοποριστικούς λόγους αφού είμαι ο μοναδικός πρώην πρωταθλητής του τένις (ως αρτιμελής) στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στον κόσμο.

Από το 2011 έως σήμερα συμμετείχα σε 15 παγκόσμια πρωταθλήματα στο τένις με αμαξίδιο και διακρίθηκα κατακτώντας 14 κύπελλα,8 μετάλλια σε προσωπικό επίπεδο και 3 μετάλλια με την Εθνική Ομάδα (σε μονό και διπλό). Λόγω των αθλητικών μου ικανοτήτων μπορώ να αναδειχθώ σε υψηλότερη βαθμολογική θέση παγκοσμίως. Έλαβα μέρος μόνο σε 15 τουρνουά, σε 4 χρόνια, και όχι σε 12 που έπρεπε ανά χρόνο, εξαιτίας της οικονομικής μου δυσχέρειας. Από τη μέχρι τώρα πορεία μου ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Κόντος με κάλεσε στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας και πλέον εκτός από ατομικούς αγώνες αγωνίζομαι και με τα χρώματα της Εθνικής. Τον Οκτώβριο του 2012 στον Αστέρα Βουλιαγμένης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο, όπου κατέλαβα την πρώτη θέση με αποτέλεσμα να αναδειχθώ πρωταθλητής Ελλάδος, τίτλο που κατέκτησα και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (10-12/4/2014). Μεγάλη τιμή για μένα αποτελεί η βράβευσή μου (2013-2014) τόσο από την Παραολυμπιακή Ομοσπονδία ως κορυφαίου αθλητή στο είδος μου, όσο και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) που για δύο συνεχόμενα έτη (2013-2014) με τιμά με τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή ΑμεΑ.

Επίσης από τον Οκτώβριο του 2014 ξεκίνησα και πάλι τη σχολή μου, αφού η πρόσβαση είναι εύκολη με τη δημιουργία αναβατορίων.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΥΣΑ

* Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

- Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό, καθώς δεν έχουμε στήριξη από την πολιτεία! Προσπαθώ να ξεπεράσω τα εμπόδια ψάχνοντας να βρω χορηγούς για να συνεχίσω να προπονούμαι, να αγωνίζομαι και να παραμείνω σε υψηλό επίπεδο. Με τη μεγάλη κρίση που βιώνουμε σήμερα, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Ωστόσο, μέχρι πέρυσι συμμετείχα σε 4 – 5 διεθνή τουρνουά τον χρόνο. Φέτος κατάφερα και έλαβα μέρος σε 9 τουρνουά, γι’ αυτό και ανέβηκα στην παγκόσμια κατάταξη και από το 130 που ήμουνα, (μεταξύ περίπου 1000 που αγωνίζονται σε διεθνή τουρνουά) έφτασα στο 60 – 65! Μεγάλος στόχος μου είναι να λαμβάνω μέρος σταθερά σε 20 τουρνουά τον χρόνο ώστε να ανέβω στην παγκόσμια κατάταξη και να συμπεριληφθώ στους πρώτους 30!

* Σε ό,τι αφορά στην Εθνική Ομάδα βοήθειες έχετε από την πολιτεία;

- Κοιτάξτε, η Εθνική Ομάδα έχει χορηγό τον ΟΠΑΠ, αλλά εμείς ως αθλητές δεν έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος, ή πόντους. Φυσικά είναι μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή μου σε αγώνες φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο και θα προσπαθώ πάντα με όλες τις δυνάμεις μου να συμβάλλω στη διάκρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο.Το άσχημο όμως στην Ελλάδα είναι ότι υπερπροβάλλονται το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται κυρίως σε αυτά η προσοχή των χορηγών και να μην υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για τεράστιες εθνικές επιτυχίες σε άλλα αθλήματα όπως είναι το κολύμπι, η άρση βαρών και βέβαια το τένις με αμαξίδιο.

ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

* Χρηματικά έπαθλα υπάρχουν στους ατομικούς αγώνες που δίνεις;

- Υπάρχουν, αλλά τα έξοδα (διαμονή, σίτιση, προπονητές, αθλητικός εξοπλισμός) είναι πολλά και δεν φτάνουν... Να σας πω μόνο ότι αυτή τη στιγμή δεν βγάζω καν αυτά που δίνω για τις αγωνιστικές συμμετοχές μου στα τουρνουά και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο εφόσον επαληθευθούν τελικά τα δημοσιεύματα στον Τύπο περί διακοπής του επιδόματος που λαμβάνουμε από την Πρόνοια ως ΑμεΑ! Επισημαίνω ότι το επίδομα δεν το ελάμβανα για περίπου 14 μήνες το 2013, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανεξέτασης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσω τις προπονήσεις γιατί δεν είχα χρήματα!

Πάντως, έχουν γίνει επαφές με την αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την οποία εκδηλώθηκε η βούληση για υποστήριξη.

Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την Παραολυμπιάδα που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Ρίο της Βραζιλίας, θα βρεθούν κάποιοι άνθρωποι για να με στηρίξουν άμεσα, ή έμμεσα! Είμαι 29 χρονών, πολύ μικρός σε σχέση με τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες τένις με αμαξίδιο (μ.ο. άνω των 40) και πιστεύω ότι έχω μέλλον μπροστά μου για περισσότερες νίκες και συμμετοχές στις επόμενες Παραολυμπιάδες.

* Με τον άνθρωπο Στέφανο Διαμαντή τι γίνεται; Πώς περνάς τις ώρες σου έξω από τα γήπεδα;

- Για μένα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα... Συνεχίζω τις σπουδές μου που είχα διακόψει λόγω του ατυχήματος ευελπιστώντας ότι σύντομα θα αποφοιτήσω, κάνω κάμπιγκ, πηγαίνω σε φεστιβάλ μουσικής, διασκεδάζω καθισμένος στην μπάρα και όχι στο τραπέζι κάποιου κλαμπ όπως μου αρέσει! Δεν κάνω κάτι διαφορετικό... Το μόνο που μου θυμίζει την κατάστασή μου μετά το ατύχημα είναι οι δυσκολίες που απορρέουν από την έλλειψη προσβάσεων για ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους ή Υπηρεσίες και από την απαράδεκτη συμπεριφορά οδηγών που παρκάρουν τα οχήματά τους μπροστά στις ράμπες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass