ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ, ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΣΤΡΟΓΙΩΡΓΟΥ

Το ξύλο που ...φοριέται!

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2015 17:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:54

Η ενασχόλησή του Θανάση Μαστρογιώργου με τις ξύλινες κατασκευές ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία μιας και ο πατέρας του διατηρούσε βιοτεχνία κατασκευής επίπλων. Η αγάπη του για τη συγκεκριμένη τέχνη τον οδήγησε στο τμήμα  Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, στην Καρδίτσα, όμως η κρίση πρόλαβε τα σχέδια του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Αναζητώντας νέες διεξόδου, στο πλαίσιο αυτού που ήξερε πολύ καλά να κάνει, δημιούργησε μια σειρά από πρωτότυπα, ξύλινα αντικείμενα με ιδιαίτερη αισθητική, όπως γυαλιά ηλίου και οράσεως, παπιγιόν αλλά και γραβάτες.

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα / Φωτό: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Ο Θανάσης Μαστρογιώργος είναι ο καλλιτεχνικός νους πίσω από το Omma handmade wooden design, μια κίνηση που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της δημιουργικής έκφρασης, όσο και της εύρεσης μιας νέας επαγγελματικής διεξόδου. Έτσι στις αρχές του περασμένου έτους ξεκίνησε τα πρώτα δειλά βήματα για τη δημιουργία ενός ξύλινου σκελετού και μετά από πολλά πειράματα – και με τη βοήθεια ειδικών του χώρου, όπως οι οπτομέτρες Νίκος Κουτζαηλίας, Ελένη Πίπη και Άννα Ντόλα, λίγους μήνες αργότερα το πρώτα λαρισαϊκά ξύλινα γυαλιά ήταν πραγματικότητα. «Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο» θα πει. «Το ξύλο είναι ένα υλικό που γνωρίζω καλά, όμως το να κάνεις γυαλιά ηλίου που πρέπει να στέκονται σωστά, να μη σπάνε εύκολα ή να μην κουράζουν εκείνον που τα φορά, δεν είναι απλό, χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Κάθε κομμάτι είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο και περνά από 67 διαφορετικά στάδια έως ότου φτάσουμε στο τελικό στάδιο. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι οξιά, κερασιά και δρυς, ενώ όλες οι βαφές είναι φυσικές, μη τοξικές και υποαλλεργικές. Οι ιδιότητες και η συμπεριφορά των υλικών έχουν ιδιαίτεροΜέσα από την τριβή με το αντικείμενο έχω ανακαλύψει διάφορες ιδιότητες του ξύλου και τώρα για παράδειγμα, ανάμεσα στα κομμάτια του καπλαμά, τοποθετώ ίνες βαμβακιού που κάνουν το σκελετό πιο εύκαμπτο και κατά συνέπεια μειώνουν τις πιθανότητες να σπάσει».

Όμως ο Θανάσης δεν έμεινε εκεί, και συνέχισε να αναζητά νέες ιδέες και νέες εφαρμογές. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς δημιουργικής ανησυχίας ήταν τα ξύλινα παπιγιόν και οι γραβάτες, προϊόντα που σχεδιάζει και κατασκευάζει ο ίδιος και πάλι χειροποίητα. «Αντιλαμβάνομαι ότι – ειδικά σε ότι αφορά στα γυαλιά – δεν είμαι ο πρώτος που ασχολείται με το αντικείμενο, αλλά παπιγιόν και γραβάτες φτιαγμένα από ξύλο, δεν είναι κάτι που συναντάς εύκολα. Τα σχέδια είναι δικής μου έμπνευσης, επίσης είναι φτιαγμένα στο χέρι, από μασίφ ξύλο. Τα παπιγιόν βγαίνουν σε μικρό και μεγάλο μέγεθος και μπορούν να φορεθούν από άνδρες και γυναίκες, ενώ οι γραβάτες είναι σπαστές, για να διευκολύνουν στην κίνηση».

Και φυσικά δεν σταματά εδώ. «Αν και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αποδοχή και τα σχόλια του κόσμου, δεν επαναπαύομαι. Ψάχνω διαρκώς νέους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσω τις γνώσεις μου γύρω από το ξύλο. Αυτό το διάστημα πειραματίζομαι πάνω σε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Είμαι στο τελικό στάδιο παραγωγής ενός ξύλινου dock (βάσης) για smartphone, το οποίο θα λειτουργεί – αξιοποιώντας τους νόμους της φυσικής – ως ηχείο, χωρίς ηλεκτρική ή ηλεκτρονική υποστήριξη. Αυτό θα είναι πράγματι κάτι μοναδικό».    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass