Φίλιππος Σαχινίδης: Νέο ξεΚίνημα με Αρχές και Αξίες...

Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο αλλαγών

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2015 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:03

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βάλλα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του, αν μη τι άλλο ήταν ειλικρινής. Μιλά για τη δύσκολη απόφαση που ο ίδιος και πολλοί άλλοι που συστρατεύτηκαν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τον Γιώργο Παπανδρέου χρειάστηκε να πάρουν.

«Νιώθαμε όλο και πιο πολύ ότι το ΠΑΣΟΚ των αξιών και των ιδεών που μας είχε εμπνεύσει δεν υπήρχε πλέον», θα μας πει...

Ο κ. Σαχινίδης θα μας πει ακόμα για την απασφαλισμένη βόμβα που παρέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου τότε, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου προοδευτικών αλλαγών που θα αναμορφώσει τη χώρα.

Εκ βαθέων, λοιπόν, και παρακολουθήστε τον...

* Κύριε Σαχινίδη, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή...

Γιατί λοιπόν με το Κίνημα, με τον Γιώργο Παπανδρέου και όχι με το ΠΑΣΟΚ; Άραγε πρόκειται για προσωπική ρήξη; Και εάν ναι, πάνω σε τι;

- Πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το σπίτι μας, ταυτιστήκαμε με τους αγώνες του, τις αξίες και τα οράματα που πρέσβευε. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα νιώθαμε όλο και περισσότερο ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια το ΠΑΣΟΚ των αξιών και αρχών που είχαμε αγαπήσει και μας είχαν εμπνεύσει.

Επιτρέψαμε να γίνει ετεροβαρής η -αναγκαία για εθνικούς λόγους- συνεργασία με τη ΝΔ, διολισθήσαμε και σχεδόν ταυτιστήκαμε μαζί της.

Ανεχθήκαμε αυταρχικές και λαϊκίστικες πρακτικές –όπως το περίφημο «με εντολή Σαμαρά»- ακροδεξιά φαινόμενα, πελατειακές πρακτικές που αποδομούσαν την προσπάθεια μεγάλων αλλαγών των προηγούμενων ετών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα με τα οποία διαφώνησα δημοσίως ήταν η απομάκρυνση του γ.γ. Εσόδων κ. Θεοχάρη και η τοποθέτηση του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της ΝΔ στην προεδρία των ΕΛΠΕ.

Δεν υπερασπιστήκαμε την ιστορία μας και τους αγώνες μας. Πήγαμε να κρύψουμε το ΠΑΣΟΚ πίσω από εφήμερα εκλογικά σχήματα που μοναδικό στόχο είχαν να εξυπηρετήσουν τακτικισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχώς συρρικνωνόταν και έμπαινε στο περιθώριο της συνείδησης των πολιτών. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν άλλο ένα καμπανάκι που δεν ακούσαμε.

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, εκφράσαμε κατ’ επανάληψη επιφυλάξεις, ενστάσεις και διαφωνίες στις λιγοστές συνεδριάσεις των οργάνων. Και στις δημόσιες τοποθετήσεις μου εξέφραζα πάντα έναν διαφορετικό προβληματισμό. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια.

Πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε ένα νέο ξεΚίνημα, αναδεικνύοντας και πάλι τις αρχές και αξίες για τις οποίες παλέψαμε.

* Αλήθεια νομίζετε ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι έναν πολιτικό που μόλις σχεδόν δυόμισι χρόνια πριν είχε ήδη δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός..

- Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που παρέλαβε την απασφαλισμένη βόμβα μιας χώρας με ετήσιο έλλειμμα 36 δισ. ευρώ.

Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και με καταρρακωμένη την αξιοπιστία της χώρας, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να πείσει τους εταίρους μας για την εκ του μηδενός δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που απέτρεψε τη χρεοκοπία.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την παντελή έλλειψη συναίνεσης, κατάφερε να ξεκινήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της πελατειακής νομής της εξουσίας, δηλαδή τις βασικές πηγές των προβλημάτων που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής.

Χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που έφεραν τους Έλληνες σε πολύ δύσκολη θέση για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Όμως, μετά από όσα συνέβησαν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι βασικές επιλογές του δικαιώθηκαν.

* Το χρέος μας στους δανειστές έχει γίνει ο εθνικός μας εφιάλτης είναι τελικά πραγματικά βιώσιμο ή μήπως τελικά θα έπρεπε να το διαπραγματευτούμε αλλιώς...

- Είμαστε πια σε θέση να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας και στην πράξη το εξυπηρετούμε.

Σε αυτό συνέβαλαν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού με τις οποίες επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και οι αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την απομείωση του χρέους και τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης με χαμηλά επιτόκια και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής.

Ωστόσο, το χρέος συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο βάρος στις πλάτες των Ελλήνων.

Οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες θα είναι διαφορετικές αν το βάρος του χρέους μειωθεί και άλλο.

Και είναι εφικτό να πετύχουμε την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, με σοβαρή και αξιόπιστη διαπραγμάτευση.

Πρέπει να πείσουμε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα πιάσει τόπο, ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στις προ του 2009 παθογένειες που μας έφεραν εδώ.

Εμείς προτείνουμε δικό μας Εθνικό Σχέδιο μεγάλων αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που εγγυώνται την ουσιαστική αλλαγή της χώρας μας, την απαλλαγή από τις παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε και ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Αυτό το Σχέδιο μπορεί παράλληλα να είναι το μεγάλο μας διαπραγματευτικό μας όπλο με τους εταίρους μας.

Και αυτή είναι η πρόταση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας για την επόμενη ημέρα. Συνεργασία και συναίνεση σε ένα Ελληνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης με τους Ευρωπαίους, ώστε να ληφθούν θετικές αποφάσεις για το χρέος και να διασφαλιστεί η ομαλή και οριστική έξοδος από το Πρόγραμμα.

* Η κρίση για την Ελλάδα έχει τελειώσει; Εάν όχι, πότε και πώς θα τελειώσει; Έχουμε ελπίδα σα λαός να δούμε και εμείς «άσπρη μέρα»...

- Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης υπάρχουν πολλές δυνάμεις της δεξιάς και αριστερής συντήρησης που υποστηρίζουν ότι την κρίση την έφεραν τα Μνημόνια αποκρύπτοντας την πραγματική αλήθεια ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια.

Η κρίση δεν θα τελειώσει ακόμη και όταν φύγουν τα μνημόνια αν εμείς δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτιά της, τις βαθύτερες δυσλειτουργίες και παθογένειες της χώρας.

* Την επόμενη ημέρα των εκλογών πώς τη φαντάζεστε; Ο κόσμος ανησυχεί ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα για τη χώρα μας.

- Σήμερα η χώρα είναι μετέωρη καθώς δεν έχει πρόγραμμα για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τους εταίρους αλλά δεν μπορεί και να βγει στις αγορές για να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί την επομένη των εκλογών είναι να προετοιμάσει με ασφάλεια την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης και να διαπραγματευτεί τη διευθέτηση του χρέους.

Για να τα είμαστε πειστικοί, χρειαζόμαστε- όπως είπα νωρίτερα- ένα δικό μας Εθνικό Σχέδιο μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που εγγυώνται ότι η χώρα αλλάζει σε βάθος και οριστικά.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της δική μας προγραμματικής πρότασης, που είναι η μόνη που δίνει διέξοδο στη χώρα. Αυτό είναι το πλαίσιο της πρότασής μας προς τα άλλα κόμματα.

Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με όποιον είναι έτοιμος να δουλέψει πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Προφανώς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κ. Σαμαρά. Είχε τη μεγαλύτερη συναίνεση που απόλαυσε ποτέ πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και δεν την αξιοποίησε προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

* Με καταγωγή από την Ελασσόνα κ. Σαχινίδη ξέρετε τι θα πει φτώχεια και να ζεις δύσκολα. Για τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες υπάρχει αύριο; Αρκεί μόνο το χαμόγελο του Γιώργου Παπανδρέου να τους κάνει να ελπίζουν;

- Η πιο αρνητική διαπίστωση που έκανα όλες αυτές τις ημέρες που με τους συνυποψηφίους μου κάνουμε περιοδείες είναι ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την πολιτική και τη δυνατότητα των κομμάτων να δίνουν λύση στα προβλήματα του κόσμου.

Θεωρούν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και τους αφορούν υπαγορεύονται από διεθνή κέντρα έξω από τη χώρα ή ότι η πολιτική έχει υποχωρήσει απέναντι στην παντοδυναμία των αγορών οι οποίες καθορίζουν την τύχη τους.

Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που αν την αγνοήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παρεκτροπές στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

Η υποχρέωση του Κινήματός μας είναι μέσα από τις επαφές μας με τους πολίτες να τους πούμε την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα και στην Ευρώπη και ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε για να λυθούν τα προβλήματά τους.

Να τους εξηγήσουμε ότι δίνουμε έναν αγώνα που χρειάζεται συμμαχίες μέσα και έξω από την Ελλάδα ώστε η πολιτική να είναι πάνω από τις αγορές και θα τις ελέγχει για να λειτουργούν αυτές προς όφελος και όχι σε βάρος των πολιτών.

Αυτή είναι η προτεραιότητα του Κινήματός μας και του Γ. Παπανδρέου και σε αυτή θα επικεντρωθούμε για να αποκατασταθούν οι κλονισμένες σχέσεις των πολιτών με την πολιτική.

Για να μπορεί ο πολίτης να ελπίζει ότι μέσα από την πολιτική μπορούν να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώσουν το βιοτικό του επίπεδο και τις προοπτικές του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass