Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΙΣΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΕΝΙΚΙΔΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ

Βιολογικό τσάι και ρίγανη από τον Όλυμπο... σπίτι μας!

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 9:59

Μια ακόμη περίπτωση συνανθρώπου μας που συνδυάζει την παραμονή του στην ύπαιθρο με την ενασχόληση με τη γεωργία και τα δώρα που προσφέρει απλόχερα η φύση είναι η νηπιαγωγός Αναστασία Τσενικίδου, η οποία σήμερα διαπιστώνει ότι «άξιζε τον κόπο», καθώς η μικρή οικογενειακή επιχείρηση «Διώνη» που έστησε με κόπο και μεράκι στην επαρχία Ελασσόνας, έχει απήχηση στην αγορά.

Η οικογενειακή της επιχείρηση εδρεύει στην Καλλιθέα Ολύμπου, στους πρόποδες του μυθικού Όρους, στον Δήμο Ελασσόνας και στις εκτάσεις των χωραφιών που κληρονόμησε, παράγει με τις πλέον βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, το περίφημο τσάι Ολύμπου (sideritis scardica), την ευωδιαστή ελληνική ρίγανη (oregano) καθώς και εξαίρετα ντόπια καρύδια. Η εμπορική ονομασία των βοτάνων που παράγει είναι η “Διώνη”, κόρη του Ουρανού και της Γης, πανάρχαια Πελασγική θεότητα που αντιπροσωπεύει τη γονιμοποιό δύναμη του υγρού στοιχείου. Αγαπημένο της μότο: Με αγάπη για τη φύση και τον τόπο μας, παρουσιάζουμε τα προϊόντα της γης που μας κληροδότησαν πριν χρόνια οι πρόγονοί μας.

Συναντήσαμε την κ. Τσενικίδου στο χωράφι και μας εξιστόρησε πώς ξεκίνησε η περιπέτειά της στα βουνά του Ολύμπου. «Το 2012 μου κληροδότησαν οι δικοί μου κάποια χωράφια και αποφάσισα να τα αξιοποιήσω με βιολογικές καλλιέργειες αρωματικών βοτάνων. Η ιδέα αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά. Από μικρή ήμουν εξοικειωμένη με τη φύση, καθώς μεγάλωσα σε αγροτική περιοχή στους πρόποδες του Ολύμπου. Μου έδινε πάντα ιδιαίτερη χαρά η ενασχόληση με τα βότανα. Άλλωστε κάθε καλοκαίρι μαζεύαμε τσάι και ρίγανη από τον Όλυμπο. Το τσάι αποτελούσε το βασικό ρόφημα για το πρωινό μας και απολαμβάναμε τα ευεργετικά του οφέλη».

Σήμερα η μικρή οικογενειακή επιχείρηση στηρίζεται στα βότανα (κυρίως τσάι και ρίγανη), που καλλιεργούνται από 14 στρέμματα, ενώ όλα τα προϊόντα έχουν εγκεκριμένο πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας, καθώς η παραγωγή και η τυποποίησή τους βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε φυσικές χειροποίητες μεθόδους, χωρίς μηχανική παρέμβαση.

Πόσο δύσκολη όμως είναι η ενασχόληση με τη βιολογική γεωργία και ποιες οι δυσκολίες στην προώθησή τους στην αγορά. Η κ. Τσενικίδου είναι κατηγορηματική: Οι δυσκολίες κυρίως της βιολογικής καλλιέργειας είναι τα αγριόχορτα που τα ξεριζώνουμε με το χέρι καθώς δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά σκευάσματα. Η προώθηση των βιολογικών προϊόντων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Δυστυχώς στην Ελλάδα από τη μικρή εμπειρία που έχω αυτά τα χρόνια μπορώ να πω ότι δεν τα εκτιμούν, γιατί ίσως δεν γνωρίζουν όσο θα έπρεπε την αξία των βοτάνων και κυρίως των βιολογικών. Για παράδειγμα το τσάι Ολύμπου είναι διάσημο για τις προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι γνωστές από την αρχαιότητα οι διουρητικές και αποτοξινωτικές του δράσεις, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Σύγχρονες έρευνες αναφέρονται στις αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές τους δράσεις, καθώς και στη συμβολή του στην τόνωση της ψυχικής διάθεσης. Πρόσφατες μάλιστα μελέτες από τη Γερμανία καταδεικνύουν τη σημασία του στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ».

Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα «Διώνη» μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Γ. Ρούστας

Σχετικά Άρθρα