Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ –ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Προσέξτε τι θα σας κόψουν από τη σύνταξη

* «Τα ενημερωτικά πρέπει να έχουν πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογισμού επειδή κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις κύριες συντάξεις» * Ποιοι συνταξιούχοι θίγονται με βάση το νέο ασφαλιστικό – Τι λέει για τους νέους εργαζόμενους, τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2016 10:46

 

Του Κώστα Γκιάστα

Την προσοχή όλων των συνταξιούχων όσον αφορά στα ενημερωτικά που θα λάβουν σχετικά με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τη στιγμή μάλιστα που κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις κύριες, εφιστά μέσω της «Ε» ο γνωστός εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος που βρέθηκε στη Λάρισα.

Ο έγκριτος νομικός που τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, τόνισε πως θα πρέπει ο κάθε συνταξιούχους να παίρνει ένα αναλυτικό έγγραφο στα χέρια του από το Ταμείο του για να ξέρει πώς επανυπολογίστηκε η σύνταξή του και πώς κατέληξε στο νέο ποσό.

Αναφέρθηκε στους συνταξιούχους που θίγονται από το νέο ασφαλιστικό, εξήγησε πώς θα πρέπει να κινούνται οι νέοι εργαζόμενοι, μίλησε για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, στάθηκε στο μεγάλο ποσοστό των ευέλικτων εργασιών ενώ υπογράμμισε πως δεν… βλέπει φως στο τούνελ αν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση και δεν υπάρξει άμεσα ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά:

*Κύριε Μπούρλο, ο συνταξιούχοι αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τα ενημερωτικά που αφορούν στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Τι θα πρέπει να προσέξουν;

- Έγινε ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων και περιμένουμε από εκεί και πέρα να δούμε τα ενημερωτικά που θα τους εξηγούν πώς ακριβώς έγινε. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει πλήρης ανάλυση για κάθε συνταξιούχο για να γνωρίζει με ποιο τρόπο επανυπολογίστηκε η επικουρική του σύνταξη.

*Πώς θα γίνει αυτό;

-Περιμένουμε να δούμε τι πληροφορίες θα έχουν τα ενημερωτικά. Πρέπει να έχουν πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογισμού και επειδή κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις κύριες συντάξεις εκ προοιμίου λέω πως και για τις κύριες ο επανυπολογισμός που επίκειται να γίνει με πλήρη διαφάνεια και με πλήρη αποτύπωση του τρόπου που επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις. Θεωρώ απαραίτητο ο κάθε συνταξιούχους να παίρνει έγγραφο στα χέρια του από το ταμείο για να ξέρει πώς επανυπολογίστηκε η σύνταξή του και πώς κατέληξε στο νέο ποσό.

*Ποιες είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων που επλήγησαν από το νέο ασφαλιστικό;

-Μέχρι στιγμής μετά τις αλλαγές που έγιναν εκείνοι που έχουν πληγεί είναι οι συνταξιούχοι που στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνουν τα 1300 στο μικτό ποσό. Σε αυτούς επαναϋπολογίστηκαν και μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Μια τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερες από μια συντάξεις, που πλέον η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξεων που παίρνουν και όχι σε μια σύνταξη όπως γινόταν μέχρι ισχύ του καινούριου νόμου.

Μια ακόμα κατηγορία είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι στους οποίους γίνεται επανυπολογισμός και μείωση της σύνταξης και μια τελευταία κατηγορία είναι αυτοί που έχουν κύρια σύνταξη υψηλότερη από 2.000 ευρώ ή και άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο από 3.000 ευρώ όταν παίρνουν περισσότερες από μια συντάξεις.

Αυτές είναι οι κατηγορίες που θίγονται με βάση το νέο ασφαλιστικό. Πέραν αυτών όμως θα πρέπει να πούμε πως θίγονται αυτοί που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ισχύ του καινούριου νόμου δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016, δεδομένου πως σε αυτούς ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού. Ο νέος τρόπος καταλήγει σε χαμηλότερα ποσοστά συντάξεων από αυτά που έπαιρναν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Χαμηλότερες συντάξεις θα παίρνουν αυτές ή αυτοί που θα πάρουν σύνταξη χηρείας για θανάτους που έλαβαν χώρα μετά τις 13 Μαΐου του 2016, δηλαδή μετά την ισχύ του νόμου.

Από κει και πέρα μέχρι το τέλος του χρόνου θα νομοθετηθούν και τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ με βάση τα οποία ένας νέος αριθμός συνταξιούχων θα το χάσει.

*Όσον αφορά στους νέους εργαζόμενους, τι θα πρέπει να προσέχουν;

-Καταρχήν να ασφαλίζονται. Να μην υποκύπτουν σε προτάσεις συμφωνίας για ανασφάλιστη εργασία. Θα πρέπει να ασφαλίζονται για το σύνολο των πραγματικών αποδοχών που έχουν, γιατί τίθενται υπόψη περιπτώσεις που η ασφάλιση δεν χωρεί ούτε για όλο το χρόνο που λαμβάνει χώρα η εργασία, ούτε για το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνει κάποιος. Νομίζω πως ένας που ξεκινά την εργασία του ή ένας που εργάζεται ήδη θα πρέπει να προσέχει γιατί αυτό, αφενός μεν βοηθάει το ασφαλιστικό σύστημα, αφετέρου βοηθάει και τον ίδιο. Η σύνταξη που πρόκειται να πάρει μπορεί να μην είναι κάτι κοντινό αλλά όταν πρόκειται να την πάρει θα υπολογιστεί και με τον συνολικό χρόνο ασφάλισης που θα έχει αλλά και με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών που θα έχει κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

*Οι νέες μορφές εργασίας κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

- Έχουμε πάει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από ευέλικτες μορφές εργασίας. Αυτό θεωρώ πως είναι σοβαρό πρόβλημα για τους ίδιους τους εργαζόμενους που καταλήγουν σε περιορισμένες αποδοχές. Παράλληλα είναι πολύ κακό για το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί μέσω των μορφών αυτών η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι περιορισμένη και είναι κάτι που θα το βρίσκει το σύστημα συνέχεια μπροστά του.

Είναι από τα βασικά προβλήματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση.

*Μπορούμε να το αποφύγουμε; Υπάρχει άλλος δρόμος;

-Ο βασικός παράγοντας για να το αποφύγουμε είναι να υπάρχει ανάπτυξη. Αν δεν γίνει αυτό, η μερική απασχόληση ή η μειωμένη απασχόληση όχι μόνο δεν θα περιορίζεται αλλά θα επεκτείνεται ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας και να υπάρχει ανάπτυξη.

*Με απλά λόγια, βλέπετε φως στο τούνελ;

-Μόνο αν έχουμε ανάπτυξη. Καινούριες δουλειές. Προς το παρόν όμως δεν το βλέπω. Αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε με υπερφορολόγηση, ούτε με υπέρμετρα βάρη σε μια μερίδα πολιτών που δηλώνουν εισοδήματα. Ακόμα και αυτοί που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στην κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

*Εν κατακλείδι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Μπούρλος ανέφερε: «Από τη 1/1/2017 έχει νομοθετηθεί ένα σύστημα επανυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που σε κάποιες κατηγορίες αυξάνει υπερβολικά τις εισφορές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Εκφράζω προβληματισμό σε σχέση με την αποτελεσματικότητα», ενώ σχολιάζοντας το θέμα του κατώτερου μισθού είπε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχει περαιτέρω μείωση κατώτερου μισθού αφού οι μέχρι τώρα μειώσεις δεν ωφέλησαν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεν φέρνουν αποτελέσματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass