Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πέντε στοχευμένες προτάσεις για λύση του δημογραφικού προβλήματος

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2016 9:46

 

«Η βασική παράμετρος για λύση του δημογραφικού βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Στην επαναξιολόγηση των προτύπων με έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν την οικογένεια, και δη την πολυμελή. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα. Πιο πολύ όμως θα πρέπει να αναδειχθεί η συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία».

Αυτά υποστήριξε από το «Χατζηγιάννειο», όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την «Δημογραφική Κρίση-Πρόκληση για Εθνική, Κοινωνική και Ηθική Ανασυγκρότηση», η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ.Νίκη Κεραμέως, καταθέτοντας 5 συγκεκριμένες προτάσεις.

Η κ. Κεραμέως έδωσε έμφαση στο μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος, επικαλούμενη την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προσφέρει πολλά στοιχεία, αλλά δυστυχώς απαισιόδοξα. «Συνοπτικά, λοιπόν με τη συγκεκριμένη έρευνα σήμερα ο πληθυσμός της χώρας είναι σχεδόν 11 εκατομμύρια. Το 2050 υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 10 εκατομμύρια και στη χειρότερη 8,3 εκατομμύρια. Ενώ σήμερα το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού με ηλικία 65 ετών είναι περίπου 20%, το 2050 θα φθάνει στο 34%. Με λίγα λόγια, θα έχουμε 1,2 εκατομμύρια περισσότερα άτομα άνω των 65 ετών, σε σχέση με σήμερα! Η ανεργία που χτυπά τον ενεργό πληθυσμό μαζί με τις μειώσεις εισοδημάτων, τις αυξήσεις φόρων, κάνουν την εξίσωση του δημογραφικού προβλήματος εξαιρετικά δισεπίλυτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, πώς θα αποφασίσει ένα νέο ζευγάρι να προχωρήσει στην απόκτηση, έστω και ενός, παιδιού; Δύσκολα- είναι η απάντηση.

Επαναλαμβάνοντας και όσα υποστήριξε σε χθεσινή της συνέντευξη στην «Ε» η κ. Κεραμέως είπε πως «η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα είναι η στήριξη των νέων γονέων να αποκτήσουν παιδιά και να τα εντάξουν σε μια νέα οικογένεια. Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να γίνει η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική.

Ακολούθως η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ ανέλυσε τις 5 προτάσεις για τη λύση του δημογραφικού.

Πρώτη πρόταση: φορολογικά και οικονομικά κίνητρα. Από τη μια, ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εκπτώσεις σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Από την άλλη, παροχή προνοιακών επιδομάτων σε νέους, ανέργους και μη, επιδόματα που θα υποστηρίξουν εμπράκτως την επιθυμία των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά.

Δεύτερη πρόταση: ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα προσφέρει πρόωρη συνταξιοδότηση σε μητέρες ανήλικων τέκνων. Γιατί η πρόωρη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων έχει 2 δεινά: πρώτον, διογκώνει τις δαπάνες συνταξιοδότησης, και δεύτερον ενισχύει τη μαύρη εργασία.

Τρίτη πρόταση: η προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς. Η τηλε- εργασία, πιο απλά η εργασία από το σπίτι, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και κίνητρο για τις νέες μητέρες που αγωνιούν για το μέλλον της καριέρας τους.

Τέταρτη πρόταση: ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργούν με ωράριο που θα εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες.

Πέμπτη και τελευταία πρόταση: δημιουργία δημοσίων χώρων στις πόλεις, και διαμόρφωση εξωτερικών χώρων κίνησης πεζών, που θα είναι φιλικοί προς τους νέους γονείς και τα παιδιά τους. Είναι πολλά εκείνα τα ζευγάρια που επειδή διαμένουν στο κέντρο των πόλεων, δυσπιστούν ως προς την απόκτηση παιδιού, καθώς ξέρουν καλά ότι οι συνθήκες θα είναι αβίωτες με ένα καρότσι που θα ναρκοβατεί πάνω στα πεζοδρόμια-παγίδες ή με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας το οποίο θα παραμένει εγκλωβισμένο στο αστικό διαμέρισμα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Από την πλευρά του ο δεύτερος βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Ράπτης αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας έως το 2100, όπως αυτές προέκυψαν από ένα υπολογιστικό μοντέλο που φτιάχτηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Έτσι, εάν ο «δείκτης γεννητικότητας» (TFR) παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (1,24 παιδιά ανά γυναίκα) ο πληθυσμός των Ελλήνων (που είναι απόγονοι των κατοίκων της Ελλάδας του 1991) θα είναι το 2100 μόλις 4 εκατομμύρια, εκ των οποίων μάλιστα το 40% θα είναι άνω των 60 ετών! Ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις αυτής της πληθυσμιακής απίσχνασης: οικονομική δυσπραγία, παρελθοντολογία, μετανάστευση δυναμικών νέων Ελλήνων (επιστημόνων κ.α), αδυναμία ενσωμάτωσης μεταναστών, αποσχιστικές τάσεις, αδυναμία υπεράσπισης εδαφικής ακεραιότητας). Παρουσίασε εν συνεχεία τις πετυχημένες πολιτικές που εφάρμοσαν ορισμένες χώρες πιο αναπτυγμένες από την Ελλάδα ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν με άνεση να συνδυάζουν επαγγελματική σταδιοδρομία και οικογενειακές υποχρεώσεις και αύξησαν έτσι τον «δείκτη γεννητικότητάς» τους. Ο κ. Νίκος Ράπτης υπογράμμισε πως η στήριξη της οικογένειας και η ενδυνάμωση των γυναικών και των παιδιών και των νέων αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα, που συνδέεται άμεσα με την ίδια την επιβίωση εθνικού ελληνικού κράτους στον ελλαδικό χώρο πέραν του 21ου αιώνα».

Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Λάρισας και διοργανωτή της εκδήλωσης Ηρακλή Γερογιώκα, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ποιότητα του ακροατηρίου, καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν νέοι, αλλά και άνθρωποι που δεν ανήκουν στο κομματικό κοινό της ΝΔ. Ελπίζω όμως να τους πείσουμε για τις προοδευτικές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και να σταθούν στο πλευρό μας, ως ψηφοφόροι και γιατί όχι και ως στελέχη του κόμματος. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστου Καπετάνου.

Γ. Ρούστας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass