ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ «Ε» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Προσλήψεις και ρυθμίσεις για ταχύτερη δικαιοσύνη

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 12:09

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Άλλο θέμα είναι η συνδικαλιστική διαμαρτυρία και άλλο οι δημόσιες δηλώσεις δικαστών που επικρίνουν γνώμη συναδέλφων τους και μάλιστα γνώμη προέδρου δικαστηρίου, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνεδριάσεως».

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, το θέμα που προέκυψε προ ημερών με τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο υπουργός σχολιάζει και τις αμφισβητήσεις που προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, σχετικά με πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τονίζοντας πως «αυτές συνήθως έχουν τη μορφή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, κάνουν δηλαδή διαρκώς λόγο για αναταραχή, ελπίζοντας ότι θα την προκαλέσουν».

Υπενθυμίζει ότι οι απολύσεις κρατουμένων σύμφωνα με τον νόμο 4322/2015, αφορούν μόνο σε ειδικές κατηγορίες κρατουμένων και περιγράφει τι θα προβλέπει η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση για τις δικαστικές δαπάνες. Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι το βασικότερο πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι ο αργός της ρυθμός και ανακοινώνει τον διορισμό 690 νέων υπαλλήλων και επιπλέον την πρόσληψη ειδικών πληροφορικής. Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν διστάζει να προβεί και σε αυτοκριτική και ιδιαίτερα σε επικοινωνιακά λάθη που έγιναν από το υπουργείο.

* Κύριε υπουργέ, πώς σχολιάζετε τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου, με αφορμή τις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, εξέλιξη που προκάλεσε αναταραχή στους δικαστικούς κύκλους;

- Οι παραιτήσεις δικαστών από το συνδικαλιστικό τους όργανο, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα η παραίτηση των δυο αντιπρόεδρων του ΣτΕ από την Ένωσή τους είναι δικαίωμά τους. Πιστεύω όμως ότι είναι άλλο θέμα η συνδικαλιστική διαμαρτυρία και άλλο οι δημόσιες δηλώσεις δικαστών, που επικρίνουν γνώμη συναδέλφων τους και μάλιστα γνώμη προέδρου δικαστηρίου, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνεδριάσεως. Έχω την άποψη ότι ο δικαστής οφείλει να εφαρμόζει τον νόμο όσο το δυνατόν πιο απρόσωπα, χωρίς να αυτοπροβάλλεται στη δημοσιότητα με δηλώσεις του και χωρίς να δημοσιοποιεί αντιθέσεις με συναδέλφους του. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι οι αποκλίσεις από τον κανόνα αυτόν είναι μεμονωμένες.

* Αρκετές φορές η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται στα περί «κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη», πρόσφατα μάλιστα με αφορμή το ΣτΕ και τις τηλεοπτικές άδειες. Προφανώς θεωρείτε δεδομένη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ποια όμως πιστεύετε ότι είναι και η σχετική άποψη της ελληνικής κοινωνίας;

- H ελληνική κοινωνία, όπως άλλωστε και το ίδιο το Σύνταγμά μας, θέλει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση τη σέβεται και απέχει από παρεμβάσεις. Οι αμφισβητήσεις που προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης συνήθως έχουν τη μορφή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας: κάνουν διαρκώς λόγο για αναταραχή, σάλο, θύελλα στη δικαιοσύνη και ελπίζουν ότι ο καταγγελτικός τους λόγος θα κατορθώσει τελικά όντως να προκαλέσει αναταραχή, σάλο, θύελλα κ.τ.λ. Πιστεύω όμως ότι η δικαιοσύνη θα συνεχίσει αδιατάρακτη το έργο της.

* Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ο νόμος 4322/2015, για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, έχει προκαλέσει συνωστισμό... στην έξοδο των φυλακών, δίνοντας διαβατήριο ελευθερίας σε σκληρούς ποινικούς. Τι απαντάτε και αν προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιες τροποποιήσεις

- Ο Ν. 4322/2015 εισέφερε όντως αποσυμφόρηση των φυλακών σε μια εποχή, όπου οι συνθήκες συνωστισμού ήταν πολύ κακές και είχαν οδηγήσει σε καταδίκες της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και σε αποδοκιμασία από παγκόσμια αρμόδια όργανα. Αυτό αποσιωπάται πάντοτε από όσους ασκούν κριτική. Κατά τα άλλα πρέπει να πω ότι οι καινοτομίες στις απολύσεις αφορούσαν μόνο ειδικές κατηγορίες κρατουμένων (ανηλίκους, «φιλοξενούμενους» αλλοδαπούς, υπερήλικες, ασθενείς ή εξαρτημένους από ναρκωτικά). Επίσης επαναλήφθηκαν διατάξεις για απολύσεις κρατουμένων οι οποίες ίσχυαν και προηγουμένως.

* Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορούν στα «παράβολα και τέλη ενδίκων βοηθημάτων και διαδικαστικών πράξεων και τα δικαστικά έξοδα» και «την παροχή νομικής βοήθειας» έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις Δικηγορικών Συλλόγων, οι διοικήσεις των οποίων υποστηρίζουν πως «τα μέτρα που εισάγονται, όπως το «αναβολόσιμο» και οι αυξήσεις στα μεγαρόσημα, έχουν αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα». Σε γενικές γραμμές τι προβλέπει το «αναβολόσημο» και τι το «μεγαρόσημο» και αν πράγματι αληθεύουν οι ισχυρισμοί των Δ.Σ. για οικονομικές επιβαρύνσεις…

- Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση για τις δικαστικές δαπάνες θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή των αναγνωριστικών αγωγών από οποιοδήποτε τέλος ή δαπάνη καθώς και μειώσεις των δαπανών πρόσβασης στη δικαιοσύνη για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για μια ακόμη φορά όμως αποσιωπώνται αυτά τα θετικά. Βέβαια οι οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας επέβαλαν να βρεθεί ένα αντίβαρο για τις σοβαρές ελαφρύνσεις των δικαστικών δαπανών. Ένα «αναβολόσημο» χαμηλού οικονομικού ύψους π.χ. της τάξης των 30 ευρώ μας φάνηκε ότι θα ήταν η πιο ανώδυνη οικονομική επιβάρυνση ίσως μάλιστα συντελέσει και στον περιορισμό των αναβολών. Θα ακούσουμε πάντως με ενδιαφέρον μια διαφορετική πρόταση για το οικονομικό αντίβαρο που χρειάζεται ενόψει των εισαγόμενων σοβαρών ελαφρύνσεων.

* Κύριε υπουργέ, οι δικηγόροι θέτουν ζήτημα περιστολής του δικαιώματος δικαστικής προστασίας του πολίτη, με τα υψηλά οικονομικά παράβολα υπέρ του δημοσίου και τις επιβαρύνσεις στην άσκηση των ενδίκων μέσων. Εξετάζετε την κατάργησή τους ή τον όποιο εξορθολογισμό τους όπως, σύμφωνα με τους δικηγόρους, είχατε υποσχεθεί όταν αναλάβατε το Υπουργείο;

- Η σχεδιαζόμενη μείωση των δικαστικών δαπανών δεν συνεπάγεται περιστολή του δικαιώματος δικαστικής προστασίας του πολίτη, αλλά ίσα-ίσα διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

* Η απονομή δικαιοσύνης συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι ελλείψεις και διοικητικού προσωπικού στα δικαστήρια. Με δεδομένες τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, υπάρχει χρονοδιάγραμμα προσλήψεων στο υπουργείο σας;

- Πραγματικά βασικότερο όλων πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι ο αργός της ρυθμός. Αυτή τη στιγμή ήδη ετοιμάζονται ρυθμίσεις και επίσης έχουν αποφασιστεί και δρομολογούνται προσλήψεις διοικητικού προσωπικού που θα παράσχουν δυνατότητα επιτάχυνσης των δικών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο διορισμός 690 νέων υπαλλήλων και επιπλέον η πρόσληψη ειδικών πληροφορικής.

* Ως καθηγητής Νομικής, στην ανησυχία των νέων δικηγόρων ή των φοιτητών στις Νομικές Σχολές για το επαγγελματικό τους μέλλον, τι θα απαντούσατε; Ανησυχία που εντείνετε μετά και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα στο ασφαλιστικό. Υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων εκ μέρους της Πολιτείας για να δοθεί μια προοπτική στο επάγγελμα;

- Πιστεύω ότι τόσο η μείωση των δικαστικών δαπανών όσο και ο θεσμός της νομικής βοήθειας θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων και μάλιστα των νέων.

* Δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάνοντας έναν απολογισμό, σίγουρα θα μου λέγατε πολλά θετικά πράγματα. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να μας αναφέρετε θέματα που δεν έγιναν αν και έπρεπε, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο υπουργείο σας. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα- προοπτική επίλυσης αυτών των προβλημάτων;

- Προς το παρόν πολλοί μεταρρυθμιστικοί στόχοι της δικαιοσύνης δυστυχώς μένουν ανεκπλήρωτοι, επειδή το έργο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που έχουν συσταθεί συνεχίζεται. Πιστεύω ότι ο ρυθμός της παραγωγής νέας νομοθεσίας όντως χρειάζεται να επιταχυνθεί, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται ότι το νομοπαρασκευαστικό έργο είναι πάντοτε χρονοβόρο και επίπονο. Σε αυτό θα βοηθήσει και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, η οποία θα λάβει χώρα με βάση τις γενικές προβλέψεις της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επειδή αναφέρεστε εξάλλου σε αρνητικά πράγματα θα ήθελα να πω ότι από την πλευρά μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από εμένα προσωπικά ιδίως κατά την πρώτη περίοδο έγιναν ορισμένα επικοινωνιακά λάθη τα οποία μας δυσκόλεψαν στη δουλειά μας. Αναφέρομαι ειδικά στην αδυναμία μας να προβλέψουμε την παρανόηση κάποιων ανακοινώσεών μας, παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή για τους εμπειρότερους θα ήταν εφικτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass