Ο ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ Ι. Α. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Τα ελληνικά κρασιά τα κινέζικα κλήματα και η… κ. Μέρκελ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 11:41

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)/ Του Κώστα Τσόλα

Παρέμβαση κάνει σήμερα με δηλώσεις του στην «Ε» ο γνωστός τυρναβίτης οινολόγος – χημικός κ. Γιάννης Κοντογιάννης για τον φετινό τρύγο στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και την ποιότητα των σταφυλιών.

Ο κ. Κοντογιάννης σημειώνει ότι πολύς θόρυβος γίνεται φέτος για το φόρο στο κρασί. Πολλές οι αιτίες για μειωμένη παραγωγή όπως παγετός, χαλαζοπτώσεις, βροχές.

Αυξημένη ήταν η ζήτηση σταφυλιών από όμορες περιοχές και απομακρυσμένες, για πάρα πολλούς λόγους, είτε γιατί συνέβησαν και εκεί ανάλογες ζημιές, είτε γιατί η χρήση του Μοσχάτου Τυρνάβου κατακτά τους καταναλωτές του κρασιού και του τσίπουρου. Οι τοπικές οινοποιητικές – οινοπνευματικές μονάδες λειτούργησαν σωστά και τα αμπέλια άδειασαν στην ώρα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, τα διήμερα, ξεκίνησαν και θα λειτουργήσουν τελωνειακά και φέτος όπως πάντα. Η ποιότητα φέτος των κρασιών και των αποσταγμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου είναι από πολύ καλή έως άριστη.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τη δεκαετία του 1970 μέχρι πρόσφατα που συνταξιοδοτήθηκε έχει καταγράψει στο προσωπικό ημερολόγιό του τις καλές και τις κακές χρονιές των κρασιών και των αποσταγμάτων της περιοχής Τυρνάβου. Έτσι με την εμπειρία του αυτή επαναλαμβάνει τη θέση του για τα φετινά κρασιά και αποστάγματα. Παράλληλα ενημερώνεται από το διαδίκτυο, αλλά και από τα έντυπα που έχουν σχέση με τον κρασί και τα αποστάγματα όχι απλά σε ελληνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτησή μας ο γνωστός οινολόγος κάνει στον τρόπο η Κίνα με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 1.300 εκατομμύρια ανθρώπων και με φιλελεύθερο πλέον οικονομικό καθεστώς επιχειρεί να «ποτίσει» το λαό της με κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο.

Στην Κίνα λοιπόν υπάρχουν τεράστιες άγονες εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να φυτέψουν αμπέλια, πλην όμως επικρατούν θερμοκρασίες ως και -24 βαθμών Κελσίου.

Ο κ. Κοντογιάννης επισημαίνει στην «Ε» αυτό που γνωρίζουν όλοι οι αμπελουργοί, ότι δηλαδή τα πρέμνα δηλαδή τα κούτσουρα των αμπελιών καταστρέφονται μέχρι τη ρίζα σε τόσο πολύ κρύο.

Ελπίζοντας οι Κινέζοι, ο πανάρχαιος και εργατικός αυτός λαός, στο φαινόμενο της μετάλλαξης τοποθέτησε, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, κλώνους από μαύρες ποικιλίες αμπέλου σε δορυφόρο, ώστε να πετύχουν νέες ανθεκτικές ποικιλίες που να αντέχουν στους -25 βαθμούς Κελσίου.

Και ο κ. Κοντογιάννης αναρωτιέται: «Θα πετύχει το πείραμα και η μετάλλαξη;» και συνεχίζει: «Μόνο οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν την υπομονή και ελπίδα να αναπτυχθούν αμπελόβεργες στο διάστημα, να μεταλλαχθούν και να πολλαπλασιάσουν αυτά τα μεταλλαγμένα κλήματα που θα αντέχουν στο σκληρό κλίμα των αχανών εκτάσεων που έχουν. Αν το πετύχουν θα μας «πνίξουν» στο κόκκινο κρασί. Αν τους κάτσει η μετάλλαξη θα στέλνουν οι Κινέζοι με αγωγούς σε όλη την Ευρώπη κρασί σε πολύ – χαμηλές τιμές».

Ο κ. Κοντογιάννης αναφερόμενος στους Έλληνες γραφειοκράτες χθεσινούς και σημερινούς θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να ενοχλούν τους Έλληνες αμπελουργούς διότι φύτεψαν αμπέλια περισσότερα από όσα επιτάσσει το Αμπελουργικό Μητρώο και τους καλούν να εκριζώσουν τα επιπλέον στρέμματα, χωρίς να υποδεικνύουν στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε να διορθώνουν με ελληνικό μούστο τον δικό τους που είναι 7 έως 8 Be και να μην ρίχνουν ζάχαρη που παράγεται από ζαχαρότευτλα. Στην περίπτωση αυτή ας βάζουν τουλάχιστον στην ετικέτα των κρασιών τους ένα τσαμπί σταφύλι και ένα … ζαχαρότευτλο.

Και ο κ. Κοντογιάννης καταλήγει στην «Ε»: «Οι Βορειοευρωπαίοι διορθώνοντας με ελληνικό μούστο τα κρασιά τους και όχι με ζάχαρη θα πρέπει τότε όλη η Ελλάδα να γίνει ένας τεράστιος αμπελώνας.

Τέλος ο οινολόγος χημικός καταλήγει: «Αν η μετάλλαξη είναι άγνωστη λέξη καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να ρωτήσουν τους γεωπόνους, τους βιολόγους ακόμα και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εκείνοι ξέρουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass