Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΛΑΝΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο Δημήτριος Ντόβας τίμησε τους συμπατριώτες του

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2016 15:00

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Ένας επιστήμονας, ένας άξιος οικογενειάρχης, άξιος Φαλανιώτης και , κυρίως ένας άξιος Έλληνας της διασποράς, ο ιατρός Δημήτριος Αθ. Ντόβας συνεχίζει, αειθαλής να συμβάλλει και να προσφέρει με ανιδιοτέλεια στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Υπήρξε ο άνθρωπος που πρώτος εδώ και δεκαετίες συνέλαβε την ιδέα της αδελφοποίησης πόλεων της Ελλάδας με τη δεύτερη πατρίδα του την Ιταλία.

Ο Δημήτριος Αθ. Ντόβας γεννημένος το 1932 είναι ακόμα και σήμερα ένας πρεσβευτής της Ελλάδας που τιμάει τη γενέτειρά του.

Η μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ιατρό, συγγραφέα και ανθρωπιστή Δημήτριο (Τάκη) Ντόβα. Ο Δημήτριος Ντόβας σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία το 1952 και ειδικεύτηκε στην πνευμονολογία με έδρα την Περούτζια.

Ο Δημήτριος Ντόβας όμως δεν ξεχνά τη γενέτειρά του Φαλάνη. Στην τελευταία του επίσκεψη στη γενέτειρά του πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της κωμόπολης. Εκεί ο κ. Δημήτριος Ντόβας έκανε μια αναδρομή της πορείας του σε τούτο κόσμο, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι την πολυετή παρουσία και προσφορά στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην Περούτζια, όπου διέπρεψε ως ιατρός και ως άνθρωπος.

Για τον Δημήτριο Αθ. Ντόβα η κ. Άννα Δρακοπούλου διευθύντρια και γραμματέας του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Περούτζια έγραψε με τον τίτλο: «Βίος και Πολιτεία ενός ξενιτεμένου Έλληνα» «Ως άνθρωπος αλλά γενικά και ως Ελληνίδα ειδικά θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες μου οι οποίοι κατοικούν σήμερα στην Ιταλία και βραβεύτηκαν από την ιταλική κοινωνία τόσο όσο ο Έλληνας Δημήτρης Αθ. Ντόβας. Αλλά και η πατρίδα μου τον τίμησε πάρα πολύ για τα κοινωνικά και εθνικά του κατορθώματα...».

Ο Δημήτριος Ντόβας ανακηρύσσεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Pietra Lunga Επίτιμος Δημότης και τιμάται ως ευεργέτης.

Από το 1971 στο Δημαρχείο της Pietra Lunga υπάρχει κορνίζα που φέρει το όνομά του ως ευεργέτη.

Η Ένωση Επαγγελματικού Ιταλικού Ποδοσφαίρου F.I.G.C. του απονέμει το ανώτερο χρυσό μετάλλιό της, το οποίο ο κ. Ντόβας το αφιερώνει στο δάσκαλό του τον Φαλανιακό.

Επίσης το C.O.N.I. (Ολυμπιακός Οργανισμός Ιταλίας) του απονέμει την αργυρή πλακέτα, την οποία αφιέρωσε στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του Φαλάνης, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά του δώρισε το Φως.

Ο Δημήτριος Ντόβας ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Σχέδιο Αδελφοποιήσεων το οποίο κατοχύρωσε και στην Ε.Ε.

Με την παρέμβασή του και το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον με τη Φαλάνη από την Ελλάδα και την πόλη Pietra lunga από την Ιταλία, το σχέδιο αδελφοποιήσεων ονομάστηκε «Πιετραλάνη».

Ακολούθησαν πάντα με την προσωπική παρέμβαση του κ. Δημητρίου Ντόβα οι αδελφοποιήσεις του Τυρνάβου με την Umbertibe και της Μελιβοίας με την Montone.

Tότε ιδρύθηκε, το 1998, στη Φαλάνη το Κέντρο «Πιετραλάνη», το Πρώτο Κέντρο Αδελφοποιήσεων στον κόσμο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φαλάνης κ. Μενέλαος Καρυώτης ο οποίος εκ μέρους όλης της Φαλάνης καλωσόρισε και προλόγισε τον καταξιωμένο αλτρουιστή γιατρό.

Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης κ. Δημήτριος Καρανάσιος, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Καλαϊτζή – Χώτου, και οι κ. Κώστας Λυγούρας και Ρένος Καρυώτης, εκπρόσωποι του Φαλανιακού και του Σμόλικα, παλαίμαχοι του Φαλανιακού, εκπρόσωποι φορέων της κωμόπολης και πλήθος κόσμου.

Gallery άρθρου