Πανταζής Δανιήλ Καγόνης: Ένας Τυρναβίτης αγωνιστής του 1821

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2017 16:52

Η συμμετοχή των Θεσσαλών στον αγώνα του 1821, για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, υπήρξε αναμφισβήτητα σημαντική.

Τόσο οι Ασπροποταμίτες, οι Αγραφιώτες, οι Τρικαλινοί όσο και οι Πηλιορίτες και οι Ολύμπιοι άφησαν το στίγμα τους ως παρακαταθήκη στην ιστορία του Ελληνισμού. Άξια λόγου και εξίσου ουσιαστική και σημαντική κατέστη και η συμμετοχή των Τυρναβιτών στον μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους μας. Μέχρι τώρα γνωστοί προς εμάς ήταν δύο Τυρναβίτες αγωνιστές: ο Κυριακός Πάγκαλος και ο Δημήτριος Τουρναβίτης (του οποίου το όνομα μάς έγινε γνωστό από έγγραφα του 1865) . Σ' αυτούς προστίθεται σήμερα ένας ακόμα, σύμφωνα με νέες πηγές, ο Πανταζής Δανιήλ Καγόνης που με την ανδρεία του, τον ζήλο και τον πατριωτισμό του διέπρεψε κατά τα έτη του αγώνα.

Τυρναβίτης στην καταγωγή και καταγόμενος από αγροτική οικογένεια. Λίγα στοιχεία έχουν διασωθεί για τη δράση του. Μοναδική πηγή πληροφοριών γι’αυτόν είναι το πιστοποιητικό των Χατζή Χρήστου, Χατζηπέτρου και Γιάννη Κώστα που του χορηγήθηκε για την μεγάλη του προσφορά στον αγώνα. Εκεί αναφέρεται, πως κατά τα έτη 1825-1828 στάθηκε πολεμώντας άξια και αντρίκια στο πλευρό των μεγάλων Ασπροποταμιτών αρματολών οπλαρχηγών, Χριστόδουλου Χατζηπέτρου και Νικολάου Στουρνάρα στην πολιορκία του Μεσολογγίου(1825-1826). Έπειτα ακολουθώντας τον μεγάλο οπλαρχηγό του γένους Γεώργιο Καραϊσκάκη, έλαβε μέρος στις μάχες του Διστόμου (17 Ιανουαρίου 1827), της Αράχοβας (μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826), της Πέτρας Βοιωτίας, του Φαλήρου και των Αθηνών. Κατά το έτος 1843, ο ίδιος με έγγραφό του προς τους στρατιωτικούς Β. Γραμματείας της Επικρατείας, ζήτησε να του απονεμηθεί αριστείο και χρηματική αμοιβή, για τη μεγάλη του προσφορά στον αγώνα του Έθνους. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε και το πιστοποιητικό του παραχωρήθηκε ένα χρόνο αργότερα (1844).

1ο) 4.1.1844 (Έγγραφο του ιδίου)

Τη 4ηςΙανουαρίου 1844 Αθήναι, Προς την επί των Στρατιωτικών Β. Γραμματείαν της Επικρατείας: Εκ του υποβαλλομένου εν πρωτοτύπω ενδεικτικού διαφόρων οπλαρχηγών, θέλετε παρατηρήσει Κύριε Γραμματεύ, ότι και ο υποφαινόμενος συνεμέθεξα του ιερού της πατρίδος μας αγώνος το κατά δύναμιν. Διά τας προς αυτόν όθεν τον αγώνα υπηρεσίας μου, παρακαλώ να ευαρεστηθήτε να με χορηγήσητε το ανήκον αριστείον και αμοιβήν των κόπων μου. – μένω με βαθύτατον σέβας ευπειθής. Πανταζής Δανιήλ Καγόνις

2ο) 29.1.1843 (Πιστοποιητικόν): Πιστοποιούμεν οι υποφαινόμενοι ότι Γνωρίζομεν τον παλαιόν Στρατιωτικών και αγωνιστήν Κύριον Πανταζήν Δανιήλ Τουρναβίτην ότι κατά τα 1825: έως τα 1828: υπηρέτησεν την πατρίδα και επαρευρέθη εις πολλάς μάχας, εις την πολιορκίαν του Μεσολογγίου, εις την μάχην της Αράχοβας, εις την του Δηστόμου, και των Αθηνών, και λοιπάς και ότι εις τον υπέρ ανεξαρτησίας Ιερών αγώνα επλήρωσεν τα στρατιωτικά χρέη του με πίστην και καλήν διαγωγήν και ανδρίαν. Δίδεται κατέτησήν του το παρόν ίνα του χρησιμεύση προς απολαβήν των δικαιωμάτων του και υποφαινόμεθα. - Αθήναι τη 29: Ιανουαρίου 1843, χατζή χρήστος, χριστόδουλος Χ΄΄ πέτρου,   Γιάννης κώστας. Επικυρούται το γνήσιον των άνωθι τριών υπογραφών, τη 4 ιανουαρίου 1844 αθήναι, ο Δήμαρχος αθηνών (τ. σ) Α. Πετράκης.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ, Αριστεία, φάκ. 233, αρ. 15-16. Το παρόν δημοσιεύθηκε στο ΄΄ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ΄΄, ΤΟΜΟΣ 66, σελ.161-163, 2014.

Της Αθηνάς Ματράκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass