Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» Γ. ΓΚΑΡΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Εισπράττουμε το αποτέλεσμα μιας ανελέητης ψευδολογίας

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2017 22:48

Υπήρξε κοινοβουλευτικός συνεργάτης και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ενώ έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια καριέρα δημοσιογράφου σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα ο κ. Γιώργος Γκαρής είναι ο νέος οργανωτικός γραμματέας στο «Ποτάμι», όπου εντάχθηκε, όπως υποστηρίζει: «πιστεύοντας στην ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς, σε μία Ευρώπη που συνεχώς μεταλλάσσεται».
Βρέθηκε χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία, η οποία κορυφώθηκε με την πανθεσσαλική συνάντηση στελεχών του «Ποταμιού» στα Τρίκαλα.
Επισκέφθηκε την «Ε» και μιλήσαμε μαζί του για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και για την πορεία του «Ποταμιού» στην πολιτική σκηνή της.

* Κύριε Γκαρή, η εικόνα του μέσου πολίτη, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του πρώτης γραμμής, είναι περίπου ταυτόσημη με εκείνη αρκετών ΜΜΕ: Ότι το Ποτάμι έχει απωλέσει τη δυναμική του και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Είμαι σίγουρη ότι έχετε άλλη άποψη, γι’ αυτό άλλωστε και περιοδεύετε, αλλά θα ήθελα να την τεκμηριώσετε.
- Είναι άδικο για τους πολίτες να θεωρούμε ότι η άποψή τους δεν μεταβάλλεται, ούτε εμπλουτίζεται. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Ελληνική Κοινωνία κοντοστέκεται απέναντι σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της δηλώνει ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξει σε πρόθεση ψήφου.
Πολύ δε περισσότερο όταν οι εκλογές απέχουν μήνες μετά. Στο Ποτάμι μάς ενδιαφέρει να είμαστε χρήσιμοι με πρακτικές απαντήσεις στα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Είμαστε σταθερά υπέρ της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα και όχι μόνο, είμαστε υπέρ της ελευθερίας των αστικών επιλογών των πολιτών και πάνω απ’ όλα στηρίζουμε ένα άμεσο πλαίσιο εφαρμογής της δικαιοσύνης. Με την ιδιότητα του γραμματέα οργανωτικού του Ποταμιού, επισκέπτομαι τις περιφέρειες της χώρας καθώς ο επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει άμεση προτεραιότητα να ακούμε την κοινωνία.
Στη βάση αυτή, το Ποτάμι επεξεργάζεται προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη με πρακτικό και εφαρμόσιμο χαρακτήρα.
Τόσο σε θέματα αγροτικής οικονομίας, όσο και υποστήριξης των νέων αγροτών πρέπει να δώσουμε τη μάχη, ώστε να ανασυντάξουμε αυτό το δυναμικό κομμάτι της Κοινωνίας στο Ποτάμι. Σύντομα θα παρουσιάσουμε θέσεις και γι’ αυτό.
* Εδώ και αρκετό καιρό έχει ανοίξει μια συζήτηση για συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχοντας το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών. Οι περισσότεροι όταν ακούν για τέτοιες συζητήσεις ειδικά στον χώρο της κεντροαριστεράς καταλήγουν στο γνωστό ρηθέν: ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Πού ακριβώς βρίσκεται η όλη κουβέντα; Συμφωνείτε ότι στην προσπάθεια προσέγγισης και συνεννόησης, μπαίνουν εκατέρωθεν αρχηγισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί;
- Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης προσήλθε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως προσκεκλημένος ομιλητής, καθώς η Φώφη Γεννηματά προσήλθε στο συνέδριό μας τον Φεβρουάριο το 2016. Μετά την ομιλία του Σταύρου, η κ. Γεννηματά κατέθεσε ένα διαφορετικό πλαίσιο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Παρά τις πικρίες και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση της ΔΗ.ΣΥ προς εμάς, κάθε πολιτική πρόταση πρέπει να απαντηθεί. Το Ποτάμι έχει πολιτικά όργανα τα οποία και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές απαντήσεις στον σωστό χρόνο.
* Η χώρα υποχρεώθηκε σε μια ακόμη επώδυνη συμφωνία, αφού η ελάφρυνση του χρέους συνδυάζεται με λιτότητα διαρκείας. Θεωρείτε ότι εισπράττουμε το αποτέλεσμα μιας κακής αρχικής εκτίμησης που συνοδεύτηκε από λάθος διαπραγμάτευση, ή πρόκειται απλά για τη συμπεριφορά «ισχυρών» προς τον «αδύνατο», ανεξάρτητα από το αν τον τελευταίο εκπροσωπεί μια αριστερή ή δεξιά κυβέρνηση; Σε μια τέτοια περίπτωση γιατί επιμένουμε να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε σε μια εθνική στρατηγική;
- Η όλη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι από μόνη της μια επώδυνη διαδικασία διαχείρισης λιτότητας διαρκείας. Αυτή η κυβέρνηση δεν άντεξε να τηρήσει ούτε μια από τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, καθώς είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι είπε συνειδητά ψέματα.
Οι «κακές εκτιμήσεις» στοίχισαν μερικά δισεκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, με τον ΕΝΦΙΑ να διαιωνίζεται τουλάχιστον μέχρι το 2028, ενώ η δημόσια περιουσία υποθηκεύεται μέχρι το 2060.
Εισπράττουμε το αποτέλεσμα μιας ανελέητης ψευδολογίας και μόνο μια κυβέρνηση που θα μπορεί να στηριχθεί σε κοινές αξίες, όπως εκφράζει το Ποτάμι, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τον βάλτο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εδώ και τρία χρόνια, μιλά να στηρίξουμε μια Εθνική Ελλάδος, για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του συστήματος. Χαιρόμαστε που τη φράση ακούσαμε πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη και μάλλον σύντομα θα την ακούσουμε και από την κ. Γεννηματά.
Οι λόγοι που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε μία στρατηγική Εθνικής Ελλάδος αφορούν στις πελατειακές σχέσεις και το Κομματικό Κράτος. Και αυτό με το Ποτάμι θα αλλάξει.

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου