Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΑΛΑΒΙΚΑΣ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΡΦ

«Χορεύοντας» με τα κύματα

Τα μυστικά, οι δυσκολίες, η τεχνική και οι θυσίες για να ισορροπήσεις στο σανίδι

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2017 22:37 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2017 12:45

Του Κώστα Γκιάστα

Γεννήθηκε σε ένα από τα πιο επίπεδα σημεία του πλανήτη. Στην ατελείωτη πεδιάδα της Λάρισας. Παρά το γεγονός όμως πως είναι άνθρωπος του κάμπου πάντοτε τον μαγνήτιζαν οι κυματισμοί.

Όχι η θάλασσα από μόνη της, αλλά τα κύματά της. Όχι ο αέρας, αλλά η δύναμη του υγρού στοιχείου που βγαίνει από μέσα της.
Με μια σανίδα κάτω από τη μασχάλη, κοιτάζει πάντα προς το βάθος. Αναζητά την ψυχική ηρεμία μέσω της έντασης και την εσωτερική γαλήνη μέσα από την αναταραχή. «Έτσι είναι το σερφ» μας λέει ο Αχιλλέας Δαλαβίκας, πριν αρχίσει να μας εξηγεί μια περίεργη και σπάνια, όχι μόνο για την περιοχή αλλά γενικότερα για τα ελληνικά δεδομένα, ενασχόληση.
Το σερφ συστήθηκε στους περισσότερους Έλληνες μέσα από τις αμερικάνικες ταινίες, με τις ατελείωτες παραλίες, τα «χρυσοποίκιλτα» κορμιά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές της επόμενης. Πρέσβευε το όνειρο της εποχής, ούτως ή άλλως. Πορσελάνινα χαμόγελα, αεράτο στυλ και οικονομική άνεση. Όλα εύκολα…
«Δεν είναι όμως έτσι» λέει με σιγουριά «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και επίπονη ενασχόληση και σίγουρα σπανίζει στην Ελλάδα. Λίγα τα καλά σημεία για κύματα και ακόμα λιγότεροι κι αυτοί που ασχολούνται με το καθαρό σέρφινγκ. Και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει όλα όσα βλέπαμε στις ταινίες…» λέει με χαμόγελο.
Σίγουρα οι παλιότεροι Πολυνήσιοι δεν είχαν στο μυαλό τους πως ένα τμήμα του πολιτισμού τους θα κέρδιζε όλο τον κόσμο με το πέρασμα των δεκαετιών και θα εμφανίζονταν πολλές παραλλαγές στη συνέχεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρώτη φορά που το είδαν οι Ευρωπαίοι ίσως ήταν στην Ταϊτή το 1767 και σιγά – σιγά ταξίδεψε παντού.
«Στη Λάρισα όμως μόνο εγώ και η παρέα μου κάνουμε καθαρό σέρφινγκ» τονίζει με περηφάνια και χιούμορ.
Ο ίδιος το γνώρισε όταν ήταν φοιτητής στην Αθήνα. «Πάντα με ενδιέφερε αλλά δεν γνώριζα καν αν υπάρχει στην Ελλάδα. Γνώρισα έναν φίλο που ασχολούταν με windsurf και πήγαινε στη Βουλιαγμένη». Έτσι πήγε κι αυτός. Αυτοδίδακτος και αφού ήπιε πολλά λίτρα θαλασσινό νερό, κέρδισε αρκετά ράμματα στο κεφάλι του, τον έκαψε πολλές ώρες ο ήλιος τελικά τα κατάφερε. Έκανε την αρχή.
«Μετά πήγα στην Πορτογαλία για μαθήματα, σε surf camp. Έμαθα κανονισμούς και προτεραιότητες. Πράγματα που είναι βασικά και πρέπει να γνωρίζεις». Ρωτάμε τι κανονισμοί μπορεί να υπάρχουν σε ένα τόσο ελεύθερο άθλημα –που γίνεται και ολυμπιακό το 2020- για να απαντήσει πως «Υπάρχουν κριτήρια. Πέντε κριτές βαθμολογούν ταχύτητα, στροφές, κόλπα και συνδυασμό όλων αυτών και το στυλ. Με βάση αυτά βγαίνει η βαθμολογία. Η διάρκεια δεν παίζει ρόλο γιατί κύματα με κύματα διαφέρουν».
Κι αν υποθέτετε πως περνάει τα καλοκαίρια στις θάλασσες και τις παραλίες πέφτετε έξω. «Το καλοκαίρι δουλεύω πιο πολύ από τον χειμώνα για να ετοιμαστώ. Αφού μαζέψω χρήματα στα τέλη Σεπτέμβρη ξεκινάω για να πάω σε χώρες που έχουν κύματα και καλύτερη οργάνωση στο σέρφ».
Dj στο επάγγελμα με εφόδιο τη μουσική ταξιδεύει νοερά σε χώρες όπου χαρακτηρίζονται ιδανικές για σέρφιγκ. Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Χαβάη, Βραζιλία, Καλιφόρνια, Κόστα Ρίκα. Όχι όμως. Αυτά τα μεγέθη είναι για άλλα μπάτζετ. Προς το παρόν βολεύεται με την Ευρώπη. Και στην περιοχή μας; «Η πιο κοντινή περιοχή είναι το Χορευτό στον Άι Γιάννη. Αλλιώς μετά μεταξύ Πάργας και Πρέβεζας, μεταξύ Ασπροβάλτας και Καβάλας. Αυτά για χειμώνα.
Τα καλοκαίρια σε νησιά και Πελοπόννησο. Ειδικά στην Τήνο και την Ικαρία υπάρχουν και σχολές σοβαρές και εκπαιδευτές επαγγελματίες».
Και μην νομίζετε πως κάθεται και περιμένει τα κύματα. Σηκώνεται, τρέχει, κολυμπάει, κάνει βάρη και skate. Όλοι περιμένουν το καλοκαίρι και τις θάλασσες «λάδι». Αυτός προτιμάει τους χειμώνες και τα κύματα. Σερφάρει κανονικά και όχι σαν τους λοιπούς μόνο στο διαδίκτυο…

*Στιγμιότυπα από την παραλία Λυγιάς στην Πρέβεζα (Φωτ. Λεωνίδας Μπακόλας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass