Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Π. ΠΟΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

Αυτονομούνται τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

* Μεγάλη τομή οι Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα αποσυμφορήσουν τα ΤΕΠ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2017 23:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2017 11:21

Για την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να αυτονομηθούν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ως αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες, δεσμεύεται ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην «Ε».

Ο κ. Πολάκης, που θα βρεθεί αύριο Τρίτη στη Λάρισα προκειμένου να εγκαινιάσει νέες υποδομές αλλά και νέο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλώνει πως «το επόμενο διάστημα» θα υλοποιηθεί η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που προβλέπει δύο ανεξάρτητες υγειονομικές μονάδες με αυτόνομους οργανισμούς.

Τα δύο νοσοκομεία είχαν συνενωθεί το 2012 –και λόγω μνημονίων - επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου «σε βάρος του Γενικού Νοσοκομείου που κατέστη “δορυφόρος” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου» όπως είχε επισημάνει, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα τον Ιούνιο του 2016. Με τον κ. Ξανθό, μετά από σύσκεψη με στελέχη και εργαζομένους των νοσοκομείων της Λάρισας να υπογραμμίζει πως «ο κύκλος της διασύνδεσης έχει κλείσει» και πως «η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι πολιτική μας απόφαση».

Ο κ. Πολάκης, σε συνέντευξή του στην «Ε», αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις νεοϊδρυθείσες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που χαρακτηρίζει «τομή για το δημόσιο σύστημα υγείας», εστιάζει στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων αλλά και στην «υγειονομική χαρτογράφηση του πληθυσμού που θα συμβάλει στην πρόληψη». Την έλλειψη ενδιαφέροντος γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ο κ. Πολάκης την αποδίδει στον «πόλεμο» που δέχθηκε η μεταρρύθμιση τόσο «από τα ΜΜΕ» όσο και από την «ανύπαρκτη στήριξη» των Ιατρικών Συλλόγων, οι ηγεσίες των οποίων «προτίμησαν να ακολουθήσουν κομματικές επιταγές».

Ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των δαπανών στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και στις ελλείψεις υλικών εμφανίζεται αισιόδοξος για ομαλοποίηση της κατάστασης από το 2018 «με πιο ορθολογική κατανομή των δαπανών». Τέλος, με αφορμή την προσωρινή αναβολή χημειοθεραπειών σε καρκινοπαθείς, ελλείψει φαρμάκων, σημειώνει πως σε επικοινωνία που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων «δεν μου επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Πολάκη, έχει ως εξής:

-Κύριε Πολάκη, να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την ενδιαφέρουσα αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του σχεδιασμού; Επίσης νέο στόχο αποτελούν και οι ΤΟΜΥ. Αλήθεια περιμένατε πως θα μείνουν κενές θέσεις γιατρών και πού το αποδίδετε;

«Να απαντήσω και στα δύο ερωτήματα μαζί, αφού οι Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν είναι απλά ένας νέος στόχος, αλλά ένας βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι αν θέλετε το μέσον με το οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι της μεγάλης αυτής τομής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, η οποία είχε εξαγγελθεί 19 φορές στο παρελθόν και άλλες τόσες είχε παραμείνει εξαγγελία.

Τα οφέλη για την κοινωνία από την υλοποίηση του σχεδιασμού για την ΠΦΥ είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχήν στις περιοχές που ιδρύονται Τοπικές Μονάδες Υγείας, κάθε πολίτης θα έχει άμεση πρόσβαση σε γιατρό, τόσο για απλά περιστατικά, όσο και για συνταγογράφηση. Σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το περιστατικό στην ΤΟΜΥ, ο ασθενής θα διακομίζεται είτε σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, είτε σε νοσοκομείο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Έτσι θα αποφορτιστούν και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, τα οποία μετά τη διάλυση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση και έως σήμερα, επισκέπτονται πολίτες ακόμα και για ασήμαντα περιστατικά.

Μία ακόμη τεράστια συμβολή των ΤΟΜΥ στη Δημόσια Υγεία θα είναι και η υγειονομική χαρτογράφηση του πληθυσμού, γεγονός που θα συμβάλει τα μέγιστα στον τομέα της πρόληψης. Όσον αφορά τώρα στην ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, ήταν ικανοποιητική για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η χαμηλότερη συμμετοχή στην επαρχία θα μπορούσα να πω πως ήταν αναμενόμενη, τόσο μετά τον πόλεμο που δέχτηκε η μεταρρύθμιση αυτή από τα ΜΜΕ όσο και από τη μηδαμινή έως ανύπαρκτη στήριξή της από πολλούς ιατρικούς συλλόγους ανά τη χώρα, οι ηγεσίες των οποίων προφανώς προτίμησαν να ακολουθήσουν κομματικές επιταγές. Παρ’ όλα αυτά προχωράμε άμεσα στη λειτουργία των πρώτων δομών, η επιτυχία των οποίων θα πείσει και τους πιο δύσπιστους να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις θέσεις που δεν καλύφθηκαν και θα επαναπροκηρύξουμε στο επόμενο διάστημα».

-Ο κ. Ξανθός είπε προχθές ότι έως το τέλος του χρόνου, με νέο νομοσχέδιο θα αλλάξει το σύστημα προσλήψεων διοικητών. Θα απαλλαγούν όντως τα νοσοκομεία (και) από τους κομματικά «άνεργους» διοικητές;

«Τα νοσοκομεία έχουν ήδη απαλλαγεί από τους κομματικά άνεργους διοικητές, με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε πέρσι για την επιλογή τους. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η τοποθέτηση των διοικητών έγινε με κομματικά κριτήρια.

Επιπλέον, υπάρχουν διοικητές νοσοκομείων που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, ενώ είχαν διοριστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικούν τα νοσοκομεία τους με άριστα αποτελέσματα, υλοποιώντας το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Απλώς τώρα θα βελτιώσουμε και θα κατοχυρώσουμε τη διαδικασία και νομοθετικά».

-Παρεμπιπτόντως βρίσκεται από το Υπουργείο σε εξέλιξη η αξιολόγηση των νυν διοικητών. Μπορείτε να μας πείτε αν θα απαιτηθούν «διορθωτικές κινήσεις» και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ή είναι πρόωρο;

«Δεν θέλω να κάνω οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος, καθώς η πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικητών από τις Υγειονομικές Περιφέρειες βρίσκεται σε εξέλιξη».

-Από τον φιλόδοξο σχεδιασμό έως την καθημερινότητα των νοσοκομείων γνωρίζετε καλύτερα πως υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η δαπάνη της προμήθειας φαρμάκων μεταφέρθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και τις προάλλες, καρκινοπαθείς πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά η θεραπεία τους αναβλήθηκε ελλείψει κάποιων φαρμάκων…

«Όπως θέτετε την ερώτηση μένει η εντύπωση πως μεταφέραμε μία δαπάνη στα νοσοκομεία χωρίς να μεταφέρουμε και τις ανάλογες πιστώσεις. Αυτό δεν ισχύει καθώς αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τα φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία.

Μάλιστα το Π.Γ.Ν. Λάρισας ήδη έλαβε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του για το φάρμακο κατά 3 εκατ. ευρώ και αν χρειαστεί θα λάβει και παραπάνω, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όσο για τα περιστατικά αναβολής θεραπειών, τα οποία αναφέρετε, σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων δεν μου επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο».

-Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η δική σας, μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για τα λειτουργικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να απαιτούνται οικονομικές «ενέσεις» για να καλυφθούν τα αναγκαία έχοντας προηγηθεί μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ομαλό και πλήρη εφοδιασμό σε υλικά. Μπορεί να απειλείται η λειτουργία κλινικών επειδή δεν έχουν υλικά; Γιατί ο Θεσσαλός καρδιοπαθής για παράδειγμα, να μην έχει stent την ώρα που το χρειάζεται και να διακομίζεται σε ιδιωτικά κέντρα ή νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

«Στον φετινό προϋπολογισμό του Π.Γ.Ν. Λάρισας υπήρξε μία μικρή μείωση, καθώς από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού φαίνεται ότι δεν εξάντλησε τις πιστώσεις. Ωστόσο με τον μειωμένο αυτό προϋπολογισμό, τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου δείχνουν πως για το πρώτο οκτάμηνο του 2017, υπήρξε αύξηση της χειρουργικής δραστηριότητας κατά 11,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Κάποιες παροδικές ελλείψεις οφείλονται στη διαδικασία έγκρισης τροποποίησης του προϋπολογισμού και αναμένεται να εκμηδενιστούν για το 2018 με πιο ορθολογική κατανομή των δαπανών στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου».

-Να σας μεταφέρουμε ένα ακόμη παράδειγμα. Την Τρίτη, μεταξύ άλλων, θα εγκαινιάσετε τον νέο Μαγνητικό Τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και η εξέλιξη είναι όντως σημαντική. Γνωρίζετε ωστόσο ότι από τις αρχές Ιουνίου δεν λειτουργεί ακόμη ο Αξονικός Τομογράφος του ίδιου νοσοκομείου για μια καμένη λυχνία. Με τους ασθενείς, παρά την κατάστασή τους, να πηγαινοέρχονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο;

«Η αντικατάσταση της λυχνίας καθυστέρησε επειδή για την προμήθειά της ακολουθήθηκε διαγωνιστική διαδικασία, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση της βλάβης θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων της χώρας και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα της αντικατάστασης του αξονικού τομογράφου του Γ.Ν. Λάρισας, μέσω των προγραμμάτων αυτών».

-Ένα τελευταίο ερώτημα. Έχουμε την εντύπωση πως υπάρχει απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ που προβλέπει τη λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας ως δύο αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες. Θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση ή όχι;

«Θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα».

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass