ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ALEXANDER VON HUMBOLDT ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Βραβείο για καινοτόμα δικτυακή πρωτοβουλία

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2017 22:17

Για την καινοτόμα δικτυακή πρωτοβουλία της βραβεύτηκε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Αθηνά Σιούπη, από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt της Γερμανίας.

Το Ίδρυμα Alexander von Humboldt απονέμει βραβεία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Α.Π.Θ. υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης, χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σε υποτρόφους του Ιδρύματος, προσφέροντας την ευκαιρία δόμησης ενός δικτύου σε ακαδημαϊκό και πολιτισμικό επίπεδο ανάμεσα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας.

Η κ. Σιούπη απέσπασε το Βραβείο του Ιδρύματος Alexander von Humboldt 2017 για Καινοτόμες Δικτυακές Πρωτοβουλίες (2017 Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives). Η Δράση, διάρκειας τριών ετών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση διεθνούς ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Potsdam του Βερολίνου, και ενός Θερινού Σχολείου στο ΑΠΘ, στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές/τριες, υποψήφιοι/ες διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί/ές ερευνητές/τριες.

Η Δράση θα αξιοποιήσει τις συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος Κινητικότητας Erasmus+. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών, θα πραγματοποιείται σειρά διαλέξεων μέσω του διαδικτύου, ανοιχτή σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες.

Στο πλαίσιο της Δράσης, προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ιστότοπου, που θα περιέχει άρθρα, παρουσιάσεις, βιβλία, προσβάσιμα σε όλους τους διαδικτυακούς χρήστες και θα λειτουργεί ως φόρουμ διακρατικής ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της ετήσιας ημερίδας του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε δεξίωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, στους/τις τιμώμενους/ες και σε υποτρόφους από όλο τον κόσμο.

Σήμερα η ίδια μιλάει στην «Ε.τ.Δ.».

* Τι ακριβώς αφορά η βράβευσή σας; Μπορείτε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά;

- Το Ίδρυμα Alexander von Humboldt της Γερμανίας στοχεύει στην αριστεία και χρηματοδοτεί την έρευνα Γερμανών και αλλοδαπών ερευνητών που διακρίνονται στον χώρο τους. To βραβείο Αποφοίτων Humboldt 2017 για Καινοτόμες Δικτυακές Πρωτοβουλίες (2017 Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives),υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών, απονέμεται σε προτάσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία δικτύου σε ακαδημαϊκό και πολιτισμικό επίπεδο ανάμεσα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων χωρών. Φέτος, βραβεύτηκαν ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Λευκορωσίας, του Καναδά, της Τουρκίας και της Νιγηρίας".

* Σε τι στοχεύει αυτή η δράση;

- Η δράση αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Συγκριτικής Γλωσσολογίας και προσβλέπει κυρίως στην ενίσχυση νέων ερευνητών. Με αφετηρία την Ελλάδα, αποσκοπεί στη συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τις χώρες της Μεσογείου, και αποτελείται από άξονες στην έρευνα και τη διδασκαλία. Συγκεκριμένα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση μιας διεθνούς ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Potsdam, και ενός Θερινού Σχολείου στο Α.Π.Θ., στα οποία θα συμμετέχουν φοιτητές/τριες, υποψήφιοι/ες διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί/ες ερευνητές/τριες από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια των παραπάνω χωρών.

* Ποιες συνεργασίες θα αξιοποιήσει και τι ακριβώς θα γίνεται μέσω του διαδικτύου;

- Η Δράση θα αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες, αλλά και νέες συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος Κινητικότητας Erasmus+.

Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται, ακόμα, η δημιουργία ιστότοπου ο οποίος θα περιέχει εργασίες, άρθρα, παρουσιάσεις από τον χώρο της Συγκριτικής Γλωσσολογίας, καθώς και πληροφορίες για νέες δημοσιεύσεις, συνέδρια, ημερίδες κ.ά., προσβάσιμες τόσο στη γλωσσολογική κοινότητα όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις μέσω του διαδικτύου, ανοιχτές σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες εντός και εκτός Ελλάδας.

* Εκτιμάτε πως αυτό το Δίκτυο ή άλλες σχετικές δράσεις μπορούν να φέρουν πιο κοντά τα δύο κράτη, τους δύο λαούς, που μετά την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν κρίση και οι σχέσεις των δύο λαών;

- Ακόμα και σε καιρούς αντιθέσεων είναι απαραίτητο η επιστήμη να είναι διεθνής, κριτική και ανεξάρτητη. Άλλωστε, αυτός είναι και ο χαρακτήρας του βραβείου Αποφοίτων Humboldt 2017 για Καινοτόμες Δικτυακές Πρωτοβουλίες, όπως ανέφερα και παραπάνω: να ενισχύσει τη συνεργασία όχι μόνο σε ακαδημαϊκό αλλά σε και πολιτισμικό επίπεδο ανάμεσα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελλάδα".

 

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass