ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ 22ΧΡΟΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΣΣΑΣ ΑΝΤΟΝΕΛΑΣ ΤΣΑΠΟ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Γάντι… δείχνει τον δρόμο σε τυφλούς!

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 22:40
Το γάντι «Ελίντα» για τυφλούς, φοριέται με ευκολία στο χέρι Το γάντι «Ελίντα» για τυφλούς, φοριέται με ευκολία στο χέρι

Είναι μόλις 22 ετών και κατέκτησε μια θέση μεταξύ των Ελλήνων εφευρετών!

Η Τυρναβίτισσα φοιτήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, Αντονέλα Τσάπο, δημιούργησε το γάντι που «βλέπει» και βοηθά τυφλά άτομα να κινούνται σε διάφορους χώρους με μεγαλύτερη ευκολία.

Το όνομα αυτού «Ελίντα» και παρουσιάστηκε στην έκθεση καινοτόμων εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που διοργανώθηκε στο ΤΕΙ στη Λάρισα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, και την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πληροφορικής.

Η εφευρέτιδα βραβεύθηκε για την έμπνευση και τη δημιουργία του γαντιού για τυφλούς από τους οργανωτές φορείς του συνεδρίου και όπως αναφέρει η ίδια στην «Ε»: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Κ.-Δ. Θεσσαλίας έδειξε ενδιαφέρον να κατοχυρώσω το προϊόν ως ευρεσιτεχνία (πατέντα) και να έχω τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα…».

 Η Αντονέλα Τσάπο μιλά στην «Ε» για την ευρεσιτεχνία της και αναφέρει: «Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να μπορεί το άτομο που το χρησιμοποιεί να κινείται ελεύθερα στον χώρο, χωρίς όμως να αντικατασταθεί πλήρως το ειδικό μπαστούνι το οποίο χρησιμοποιεί.

Η λειτουργία του ELIDA βασίζεται στις δονήσεις που δίνει στον καρπό ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά είναι το αντικείμενο. Όσο πιο έντονες οι παλμικές δονήσεις τόσο πιο κοντά βρίσκεται το ανιχνευμένο αντικείμενο, όσο πιο σποραδικές τόσο πιο μακριά βρίσκεται. Συγκεκριμένα, το γάντι έχει σόναρ και ένα σύστημα παλμικών δονήσεων. «Καταλαβαίνει» μέσω μαθηματικών σχέσεων, εάν το αντικείμενο είναι κοντά ή μακριά. Στέλνει σήμα στο μοτέρ ώστε να δονείται με συγκεκριμένη ένταση και ρυθμό.

Το γάντι είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να είναι εύχρηστο και απλό, μα ταυτόχρονα και αποτελεσματικό. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε το άτομο που το χρησιμοποιεί να μπορεί να το φορέσει μόνο του χωρίς δυσκολία. Το υλικό είναι ένα ύφασμα που ονομάζεται Neoprene (νεοπρένιο) καθώς προσφέρει στήριξη στο σύστημα και είναι αρκετά άνετο στο χέρι.

Υλικό Velcro χρησιμοποιήθηκε για να μπορεί ο χρήστης να κλείσει το γάντι στον καρπό και ένα ελαστικό δαχτυλίδι χρησιμοποιήθηκε για περαιτέρω στήριξη και σταθερότητα στο χέρι.

Όλο το σύστημα για να μην είναι συνεχώς ενεργό είναι συνδεδεμένο με την μπαταρία μέσω ενός συρόμενου διακόπτη που όταν είναι κλειστός δεν επιτρέπει να περνάει ρεύμα σε αυτό».

Το γάντι για τυφλούς θα παρουσιαστεί και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στην Καβάλα, στις 6 με 8 Οκτωβρίου.

Το μέλλον της Αντονέλας Τσάπο, αν μη τι άλλο, μόνο λαμπρό θα μπορούσε να είναι, καθώς ήδη κάνει δυναμικά την είσοδό της στον

ανδροκρατούμενο, μέχρι σήμερα, χώρο της Πληροφορικής!

Τέτοια «μυαλά» πρέπει να βρίσκουν στην Ελλάδα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μείνουν στη χώρα, και να αναπτύξουν τις δυνατότητες και ικανότητές τους, διότι αλλιώς θα συνεχιστεί η «διαρροή» τους σε άλλα κράτη.

Της Λένας Κισσάβου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass