Χρειάζεται ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2017 22:06
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: • Η Θεσσαλία οδηγείται σε αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση με τα κυβερνητικά σχέδια για Αχελώο

Τη δικιά του πολιτική πρόταση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς αναλύει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ», ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Γιάννης Μανιάτης, δηλώνοντας ότι η πρώτη κίνηση που θα κάνει, εάν εκλεγεί επικεφαλής, θα είναι η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της ΔΗΣΥ και του «Ποταμιού» σε μία ενιαία ΚΟ.
«Μιλάμε για ένα νέο, ενιαίο, κοινωνικό Κίνημα, μακριά από άθροισμα μηχανισμών. Με υπέρβαση των σημερινών πολιτικών κομμάτων θέλουμε κίνημα προοδευτικό, μέσα από την αξιόπιστη σχέση του με την κοινωνία κι αυτό θα κάνουμε. Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή τον πολίτη και τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» επισημαίνει ο βουλευτής Αργολίδας της ΔΗ.ΣΥ.
Επιπλέον κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση για εγκατάλειψη τους μεγάλου έργου της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο, υπογράμμισε πως «η απόρριψη της μεγάλης προοπτικής η περιφέρειά μας να αποτελέσει τις επόμενες δεκαετίες τη βασική πηγή διατροφικής επάρκειας της χώρας μέσα από την αειφορική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου, οδηγεί σε αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:


• Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του νέου Κινήματος της Κεντροαριστεράς;
- Ο αγώνας μου για την ενότητα της παράταξης δεν ξεκινάει σήμερα. Είμαι παρών από τα δύσκολα χρόνια της παράταξης, τα πέτρινα, όταν το ενιαίο «αντιμνομονιακό μέτωπο» μάς λιθοβολούσε. Οταν οι ριψάσπιδες εγκατέλειπαν την παράταξη έναντι υπουργικών ανταλλαγμάτων ή γιατί προσπαθούσαν να προστατέψουν το «προσωπικό» τους «προφίλ».
Το καλοκαίρι του 2015, ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας που κατέληξε στη δημιουργία της ΔΗΣΥ.
Είμαι λοιπόν υποψήφιος γιατί δεν ανέχομαι η προοδευτική Παράταξη να παλεύει με μονοψήφια ποσοστά, στο 7%, στην ίδια θέση με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύω πως οι ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων του προοδευτικού χώρου ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται, χωρίς νέες αντιλήψεις, νέες λύσεις στα νέα προβλήματα δεν υπάρχει μέλλον.
Διαθέτω την εμπειρία, τη γνώση και το σχέδιο για να ξαναδώσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση στους Έλληνες πολίτες, γιατί έχω όραμα για το μέλλον της παράταξης και αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Πιστεύω πως χωρίς ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο η πατρίδα μας δεν θα βγεί στην επόμενη μέρα. Μόνο μέσα από νέες πηγές πλούτου και αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου μπορεί να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική.
Χωρίς παραγωγή νέου πλούτου δεν μπορεί να γίνει δίκαιη αναδιανομή όπως υπαγορεύει η βασική αρχή της σοσιαλδημοκρατίας, γι’ αυτό μιλάω για Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, για Παραγωγική Ελλάδα.

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Θα μου επιτρέψετε να συνοψίσω την προγραμματική μου πρόταση, την έδωσα πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου με τον τίτλο «Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση –τέσσερις νέες πηγές πλούτου και 10+1 πολιτικές προτεραιότητες»…
(α) Τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δισ. ευρώ/χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και μαζί με τη συνολικότερη ενεργειακή μας διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά τη χώρα. (β) Η κατάργηση του υπερταμείου αποικιοκρατίας και η μετεξέλιξή του σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που προσελκύει 150 δισ. ευρώ επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. (γ) Ένα σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που εξοικονομεί 1 δισ. ευρώ/χρόνο. (δ) Το «Πρόγραμμα Νέα Γενιά», ένα σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την οικονομία και την αγορά που μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο σπουδών με παράλληλη ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Επιγραμματικά οι 10+1 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες της χώρας είναι:
-Κανένας πλειστηριασμός Α’ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων.
-Κόκκινα δάνεια: δικαίωμα πρώτης προτίμησης στον δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.
-Φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος (αφορά αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες).
-Δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως και δημοτικών σχολείων για να αντιμετωπισθεί η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας.
-Ανεργία-απασχόληση: η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας να υπολογίζεται ως «έξοδο» και να εκπίπτει με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
-Πλέγμα ασφάλειας για εργαζόμενους και συνταξιούχους από τη φτώχεια.
-Άμεση ενίσχυση επιχειρηματικότητας.
-«Πράσινη οικοδομή»: φοροαπαλλαγή για όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως 15.000 ευρώ για τα 7.000.000 κτίρια και διαμερίσματα της χώρας.
-Ενίσχυση αποκέντρωσης- αυτοδιοίκησης: μεταφορά στην αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων.
-Πολιτικό σύστημα: κατάργηση προνομίων (ευθύνη υπουργών, ασυλία) εξάντληση τετραετίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ψήφο στους αποδήμους, απεξάρτηση εκλογής ΠτΔ από βουλευτικές εκλογές.

 

• Εσείς ποια ιδεολογική πρόταση καταθέτετε στον διάλογο, ποιους πολίτες αντιπροσωπεύετε;
- Η υποψηφιότητά μου αντιπροσωπεύει τους σημερινούς μη προνομιούχους, τους περιθωριοποιημένους άνεργους, τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή του πελατειακού κράτους και της μετανάστευσης. Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή τον πολίτη και τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

 

• Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου;
- Έχω γυρίσει με περιοδείες τη μισή Ελλάδα και στις μέρες που απομένουν θα επισκεφθώ και την υπόλοιπη. Ο προοδευτικός κόσμος, οι πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η υπόλοιπη χώρα, μας ακούνε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Καλώ τους πολίτες να δώσουν δύναμη στη φωνή τους, συμμετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες της δημοκρατικής παράταξης.

 

• Ποια είναι η πρότασή σας για την πορεία του νέου φορέα μετά την εκλογική διαδικασία; Τι λέτε για μελλοντική συγκυβέρνηση με άλλο κόμμα;
- Η πρώτη μου κίνηση, αν εκλεγώ επικεφαλής, θα είναι η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού σε μία ενιαία ΚΟ. Η χαοτική εικόνα στην πρόσφατη ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου ήταν ένα καλό δίδαγμα. Πρόεδρος της ενιαίας ΚΟ θα αναλάβει ο εκλεγμένος επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος. Καταλαβαίνετε ότι η παρουσία μας στη Βουλή θα είναι μειονεκτική αν αυτός που θα εκλεγεί δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα. Προσωπικά πιστεύω στην υψηλή πολιτική αξία της αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο με τους Α. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη. Η προεδρία του Κινήματος απαιτεί διαρκή και ολοκληρωτική αφοσίωση. Δεν είναι θέση μερικής απασχόλησης.
Βέβαια, πάντα μιλάμε για ένα νέο, ενιαίο, κοινωνικό Κίνημα, μακριά από άθροισμα μηχανισμών. Με υπέρβαση των σημερινών πολιτικών κομμάτων θέλουμε κίνημα προοδευτικό, μέσα από την αξιόπιστη σχέση του με την κοινωνία κι αυτό θα κάνουμε.

 

• Θα στηρίξετε τον ηγέτη που θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία, εφόσον φυσικά αυτός δεν είστε εσείς;
- Είμαι ο πρώτος που δήλωσε πίστη στον ηγέτη που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση. Το αυτό πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι. Έχω αποδείξει στην πράξη και στις δύσκολες στιγμές ότι υπηρετώ την ενότητα.

 

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ
• Πρόσφατα έγινε στη Λάρισα κυβερνητικό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ποια είναι η άποψή σας για το αποτέλεσμά του και ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τι λέτε για τα έργα του Αχελώου και την κυβερνητική απόφαση για ακύρωσή τους;
- Η κυβέρνηση οδηγεί τη Θεσσαλία σε αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση με την πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση που έκανε πριν την εκπόνηση των μελετών, με τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και με την απόρριψη της μεγάλης προοπτικής η Θεσσαλία να αποτελέσει τις επόμενες δεκαετίες τη βασική πηγή διατροφικής επάρκειας της χώρας, μέσα από την αειφορική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής. Αντί να εφαρμόσουν άμεσα τα πλήρως τεκμηριωμένα, αλλά κι εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης από την κυβέρνησή μας το 2014, προτείνουν χωρίς προηγούμενη προεργασία, δεκάδες έργα ταμίευσης νερού με αβέβαιο αποτέλεσμα και πολλαπλάσιο κόστος. Έργα που θα κοστίσουν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης. Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά; Από νέους φόρους; Κυρίως όμως πότε θα γίνουν όλα αυτά και τι θα γίνει μέχρι τότε με την αγροτική παραγωγή που αντιμετωπίζει την όλο και κάθε χρόνο μεγαλύτερη έλλειψη αρδευτικού νερού; Τα νέα έργα που προτάθηκαν δεν πρόκειται να γίνουν ούτε καν στο προβλεπτό μέλλον, γιατί πρόκειται για μια Βαβέλ έργων χωρίς μελέτη.
Και για τον Αχελώο πιστεύω ότι τα σχέδια διαχείρησης του 2014 ήταν μια καλή ισορροπία. Προφανώς κανείς πια δε συζητά για τη γιγαντιαία εκτροπή των πρώτων ετών ήταν τεράστιο λάθος που οδήγησε σε δικαιολογημένες αντιδράσεις. Απαιτείται τώρα με σωφροσύνη και με πλήρη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε απολύτως το υδατικό ισοζύγιο της χώρας και πώς μπορούμε πραγματικά να διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε να υπάρχουν κερδισμένοι από όλες τις πλευρές. Αυτός που πρέπει να έχει τον αποφασιστικό λόγο είναι η επιστημονική κοινότητα σε πλήρη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τελικό κριτή την ελληνική δικαιοσύνη.

 

• Πιστεύετε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία;
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γνωρίζει ότι είναι η πλέον αποτυχημένη, η πλέον φαύλη, η πλέον ανίκανη κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία κι επίσης γνωρίζει ότι αυτό το μόρφωμα ιδεοληπτικών, το συνονθύλευμα ακροδεξιών και εθνολαϊκιστών από τη στιγμή που θα γίνουν εκλογές δεν έχει μέλλον. Συνεπώς, προβλέπω ότι θα μείνουν μέχρι τέλους και πολύ φοβάμαι ότι η ζημιά που θα έχουν προκαλέσει στη χώρα να μην είναι ανήκεστος. Σας διαβεβαιώ ότι θα ζητηθούν ευθύνες για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χώρα.

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass