Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον Αλ. Τσίπρα: «Πολιτικό στριπτίζ στον Τραμπ και λουλούδια στην Καισαριανή»

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2017 22:16

Ο ηγέτης του ΚΚΕ χρεώνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που θα ζήλευαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις που ασπάστηκαν το δόγμα Τρούμαν και διαχειρίστηκαν το σχέδιο Μάρσαλ».

Στη συνέντευξή του στην «Ε» ο Δημήτρης Κουτσούμπας κριτικάρει σκληρά τον πρωθυπουργό: «Την ίδια στιγμή όμως που κάνει πολιτικό «στριπτίζ» μπροστά στον Τραμπ, πετάει και καμιά «αριστερή» κορώνα, πηγαίνει στο μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, καταθέτει λουλούδια στην ηρωική Καισαριανή».

Όμως, ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δεν επιφυλάσσει καλύτερη αντιμετώπιση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το «λιγότερο κακό» δεν υπάρχει. Απλά ξεκινάει ως τέτοιο και καταλήγει να γίνεται πάντα χειρότερο από τον εκάστοτε προηγούμενο… Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, πλειοδοτώντας μάλιστα… Ονειρευόταν βέβαια να βρεθεί εκείνος δίπλα στον Τραμπ».

Ο Δημ. Κουτσούμπας μιλάει για όλα, τα τρέχοντα και τα γενικότερα, τα εντελώς τοπικά και τα πολύ ευρύτερα, αναλύοντας τις εξελίξεις από τη σκοπιά του κόμματός του, προβάλλοντας την πρότασή του για την έξοδο από την κρίση αλλά την αλλαγή του συστήματος εκ βάθρων.

Φυσικά, λόγω της ημέρας, ο γ.γ. του ΚΚΕ ρωτήθηκε και για την 28η Οκτωβρίου ενώ του ζητήθηκε να μιλήσει και για τους σαρακατσάνους λόγω της καταγωγής του.

Συνέντευξη στον Σωτ. Ζαχαριά

* Οι κυβερνώντες βλέπουν φως στο τούνελ, διατυμπανίζουν έξοδο από τα μνημόνια, προβλέπουν ανάπτυξη, επενδύσεις και δουλειές. Πώς σας φαίνονται αυτά;

- Ό,τι βλέπουν οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ό, τι θέλει να δει το κεφάλαιο στη χώρα μας. Ανάκαμψη των κερδών του με νέα προνόμια, εργασιακή ζούγκλα, φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις του. Όσο για την εργατική τάξη, τον λαό έχουν ήδη προνομοθετηθεί μέτρα για μετά το ‘18, και ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το ‘60. Μετά από όλα αυτά, είναι πρόκληση το να μιλάς για έξοδο από τα μνημόνια, όταν μάλιστα παραμένουν οι νόμοι των μνημονίων. Και οι κυβερνώντες γίνονται ακόμα πιο προκλητικοί όταν όχι μόνο διατηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα που παρέλαβαν από τη ΝΔ αλλά και τον ενισχύουν με τη γενίκευση της «ευελιξίας» και των «δουλεμπορικών», το τερατούργημα του ασφαλιστικού, την απελευθέρωση των απολύσεων μέχρι το χτύπημα της απεργίας και της συλλογικής δράσης που «ψήνεται» στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με ένταση της φορολογικής ληστείας για εργαζόμενους, αγρότες, ΕΒΕ.

* Και παλιότερα, στα λεγόμενα καλά χρόνια, όταν η ανεργία δεν θέριζε, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είχαν χαντακωθεί, που οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είχαν έσοδα και οι αγρότες επίσης, και τότε το ΚΚΕ δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένο, πάλι διαμαρτυρόταν…

- Γιατί αυτή η πολιτική δεν προέκυψε τα χρόνια των μνημονίων. Τότε απλά επιταχύνθηκε. Ξεκινάει από πολύ πιο πριν από τα «καλά χρόνια» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που και πάλι την πλήρωναν τα λαϊκά στρώματα. Και τότε οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο απαιτούσαν από τον λαό θυσίες για να πιαστούν οι στόχοι, να μπούμε στην ΟΝΕ, στο ευρώ. Τα ξεχάσατε; Το «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι», σε συνθήκες ανάπτυξης το ακούγαμε. Τότε ξηλώθηκε το 8ωρο, άρχισε το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών με την ΚΑΠ της ΕΕ, τα μονοπώλια έβγαζαν από τη μέση σε διάφορους κλάδους τους μικρούς επαγγελματίες. Και το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι την καπιταλιστική ανάπτυξη θα τη διαδεχθεί η καπιταλιστική κρίση που θα τα σαρώσει όλα, γιατί έτσι λειτουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, που λέγεται καπιταλισμός.

* Ο πρωθυπουργός επέστρεψε ικανοποιημένος από τις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις επιτυχίες του. Ποιος έχει δίκιο;

- Πρώτα απ΄ όλα ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ. Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, ειδικά της Σούδας. Υπέγραψε την αναβάθμιση των F-16, τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κι όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, και για τα οποία ο λαός που ήδη ματώνει θα πληρώσει 2,4 δισ. Όσο για τις περιβόητες επενδύσεις αυτές θα αφορούν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα κερδίσουν από την εργασιακή ζούγκλα, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας. Τώρα τι να πει η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα; Σας θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης στήριξε το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, πλειοδοτώντας μάλιστα για τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει. Ονειρευόταν βέβαια να βρεθεί εκείνος δίπλα στον Τραμπ ώστε η δική του κυβέρνηση να διεκδικεί, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου αναβαθμισμένο ρόλο στο μερίδιο απ’ τη λεία των πολέμων και των επεμβάσεων στην περιοχή, απ’ τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους.

* Από το ΚΚΕ ασκήσατε δριμύτατη κριτική στη φιλική στάση Τσίπρα με τις ΗΠΑ. Σας εξέπληξε τόσο; Αφού πήγε, τι περιμένατε να κάνει εκεί, να τους επιτεθεί;

- Καλά, εδώ δεν μιλάμε για μια συνάντηση αρχηγών κρατών στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που θα ζήλευαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις που ασπάστηκαν το δόγμα Τρούμαν και διαχειρίστηκαν το σχέδιο Μάρσαλ. Και το ζήτημα δεν είναι τι περίμενε το ΚΚΕ, αλλά πώς σκέφτονται σήμερα όλοι όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι που ως αριστεροί, προοδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, απαιτούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις.

* Χρησιμοποιήσατε πολύ σκληρές εκφράσεις για να επικρίνετε τη στάση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αλλάζει γενικότερα η στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση;

- Η στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η στάση του ΚΚΕ απέναντι σε μια κυβέρνηση που κάνει καλά τη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και παίρνει τα εύσημα από τους εκπροσώπους όλων αυτών. Την ίδια στιγμή όμως που κάνει πολιτικό «στριπτίζ» μπροστά στον Τραμπ, πετάει και καμιά «αριστερή» κορώνα, πηγαίνει στον μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, καταθέτει λουλούδια στην ηρωική Καισαριανή. Όσο για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήσαμε, μάλλον δεν έχετε υπόψη σας τι εκφράσεις χρησιμοποίησαν ορισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα...

* Ποιον θεωρείτε χειρότερο, τον Αλ. Τσίπρα ή τον Κυρ. Μητσοτάκη; Τις πολιτικές που πρεσβεύουν εννοείται…

- Μα, και η δική μας κριτική αφορά στις πολιτικές που πρεσβεύουν, οι οποίες παρά τις επιμέρους διαφορές, είναι η εξής μία: πολιτική εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός την εφαρμόζει γίνεται όλο και χειρότερη για τα λαϊκά στρώματα, γιατί χειρότερος γίνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός. Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι «λιγότερο κακό» δεν υπάρχει. Απλά ξεκινάει ως τέτοιο και καταλήγει να γίνεται πάντα χειρότερο από τον εκάστοτε προηγούμενο.

* Τελευταία, όλο και πιο συχνά το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα για την κατάσταση στην περιοχή. Βλέπετε να έχει αυξηθεί επικίνδυνα η πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής της χώρας;

- Όταν στην περιοχή μας έχουν βγει μαχαίρια ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Το να μη βλέπεις αυτόν τον κίνδυνο και να λες ότι «η Ελλάδα είναι νησίδα ασφάλειας» είναι τουλάχιστον ασυγχώρητη αφέλεια. Ο κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μεγαλώνει όσο η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως χώρα που υλοποιεί και αναλαμβάνει δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ διεκδικεί μερίδιο για λογαριασμό ελληνικών μονοπωλίων. Αυτό είναι και το περιεχόμενο της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» με την οποία συμπλέουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα.

* Η κυβέρνηση οργανώνει αναπτυξιακά συνέδρια, στα οποία μετέχουν και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων. Η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, αρνείται να συμμετέχει αλλά και εσείς προτιμάτε να διαδηλώνετε απ΄ έξω παρά να πάτε να συζητήσετε εντός….

- Τις θέσεις μας τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός όπως και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Σε καθημερινή βάση σχεδόν αυτά άλλωστε συζητιούνται στη Βουλή. Ειδικά στη Θεσσαλία έβγαζε μάτι η στρατηγική σύμπλευση των δυο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) στα ζητήματα της ανάπτυξης. Στο Συνέδριο συμμετείχε πλήθος στελεχών της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον περιφερειάρχη – που συνδιοργάνωνε - και τον πρόεδρο της ΠΕΔ. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι: οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος των ομίλων ή τις λαϊκές ανάγκες; Τι κέρδισε ο Θεσσαλός φτωχός αγρότης, αφού οι τιμές του είναι εξευτελιστικές και του χρόνου δεν ξέρει καν αν θα μπορεί να έχει παραγωγή; Τι κέρδισε ο εργατοϋπάλληλος από την κερδοφορία του κλάδου τροφίμων, τη στιγμή που ο μισθός και το σύνολο των δικαιωμάτων του είναι στα τάρταρα; Ή ο νέος που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - «κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας», τη στιγμή που οι Εστίες είναι μόλις 70 δωματίων και πληρώνουν από συγγράμματα μέχρι τις ποδιές των εργαστηρίων τους; Ενώ όταν παίρνει πτυχίο καταντάει είτε μετανάστης είτε γκαρσόνι σε καφετέριες; Με όλους αυτούς μαζί οργανώσαμε την αντίσταση απέναντι στους αστικούς σχεδιασμούς για τη Θεσσαλία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο περνά από το χέρι μας.

* Στο αναπτυξιακό συνέδριο της Λάρισας κρίσιμο στοιχείο αναδείχθηκε η υπόθεση του Αχελώου. Εσείς παραμένετε υπέρ του έργου, γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε ρότα. Ήταν πάντα πολέμιος του έργου, συνεπής υποστηρικτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ. Το ΚΚΕ παραμένει υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής, που σε συνδυασμό με έργα στήριξης θα δώσουν λύση στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Θα συμβάλουν στην άρδευση, στην ύδρευση, στην περιβαλλοντική στήριξη, μειώνοντας τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ιδιαίτερη σημασία σήμερα αποκτά η υδροδυναμική ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης και φτηνή ενέργεια σε όφελος του λαού.

* Στον Θεσσαλό αγρότη και κτηνοτρόφο τι συστήνετε να πράξει; Υπάρχει μέλλον στην ύπαιθρο και από ποιο δρόμο;

- Υπάρχει διέξοδος για τους φτωχούς, μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αξιοποιώντας τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Όμως, η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-ΚΑΠ, μας οδήγησε να γίνουμε ελλειμματικοί στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, το εργοστάσιο ζάχαρης έκλεισε στη Λάρισα, η καπνοκαλλιέργεια, τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώνονται. Αυτή η πορεία είναι αντικειμενική στον καπιταλισμό. Οδηγεί από τη μια σε ξεκλήρισμα μικρών παραγωγών, εγκατάλειψη καλλιεργειών και απ’ την άλλη, σε γιγάντωμα μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση της εκμετάλλευσης και των κερδών τους. Αυτό ζούμε. Η λύση που συμφέρει τους πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους, προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία και εξουσία. Με ένταξη των κρατικών υποδομών, του εμπορίου σε κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης. Έτσι θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, θα ικανοποιούνται οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

* Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, λέτε ότι αξιοποιείτε τα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού καθεστώτος που δημιουργήθηκε. Πώς;

- Ο Οκτώβρης του 1917, οι μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο είναι η απόδειξη πως ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Ό,τι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κι αυτή η κοινωνία ο σοσιαλισμός, έδωσε τεράστια επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή είναι και η απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού, η επιβεβαίωση της επικαιρότητάς του. Κι αυτό γιατί στο επίκεντρο της νέας κοινωνίας βρέθηκε η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Αξιοποιούμε αυτά τα παραδείγματα για να αποδείξουμε ότι σήμερα μπορούμε να ικανοποιήσουμε σύγχρονες ανάγκες φτάνει να φύγει από τη μέση το βασικό εμπόδιο η καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει ο ίδιος ο λαός.

* Αξιοποιείτε και την πείρα από λάθη που έγιναν και που οδήγησαν στην κατάρρευση; Τη σταλινική περίοδο πώς την αξιολογείτε τελικά;

- Εμείς έχουμε μελετήσει και έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή, με τη διαφορά ότι εμείς «δεν πετάμε το μωρό μαζί με τα απόνερα». Δεν μηδενίζουμε την προσφορά του σοσιαλισμού, όπως κάνουν οι απολογητές του καπιταλισμού. Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι μπροστά στις δυσκολίες υιοθετήθηκαν λαθεμένες επιλογές που τους πήγαιναν πίσω αντί να βαθαίνουν τις σοσιαλιστικές κομμουνιστικές σχέσεις. Από την κριτική μας για λάθη και παραλείψεις δεν εξαιρούμε ούτε την περίοδο που ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν ο Στάλιν, περίοδο όπου υπήρχε ιμπεριαλιστική περικύκλωση και επέμβαση, ταξική σύγκρουση, και εμφύλιος. Περίοδος όμως που ο σοβιετικός λαός και το Κόμμα του, ως σύνολο, υπεράσπισε τη σοσιαλιστική πατρίδα του, η Σοβιετική Ένωση ηγήθηκε της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αναγεννήθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη παγκοσμίως.

* Γενικότερα, πώς εκτιμάτε ότι πορεύεται το κόμμα σας καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ύπαρξής του;

- Βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ύπαρξης του ΚΚΕ πορευόμαστε εξοπλισμένοι με το σύγχρονο πρόγραμμά μας από το 19ο Συνέδριο, τις επεξεργασίες μας, τις αποφάσεις του πρόσφατου 20ού Συνεδρίου μας. Με αυτά τα όπλα κατακτάμε σταθερά τις προϋποθέσεις, να ηγηθούμε στην πάλη της εργατικής τάξης, του λαού, πρώτα απ΄ όλα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έλθει πραγματικά ο λαός, η εργατική τάξη στην εξουσία.

Ο Σαρακατσάνος Δημ. Κουτσούμπας

* Κύριε Κουτσούμπα, πρώτη φορά γ.γ. του ΚΚΕ βρέθηκε στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Πώς το είχατε αποτολμήσει;

- Με μεγάλη μου χαρά, βρέθηκα και στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι και στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που έγινε πέρσι για την πορεία των Σαρακατσαναίων, όπως και προηγούμενα σε αντίστοιχα ανταμώματα των Σαρακατσαναίων της Ρούμελης λόγω και της σαρακατσαναίικης ρίζας. Θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία η μελέτη της ιστορίας ενός λαού μιας χώρας. Γιατί είναι χρήσιμο να κρατάμε ό,τι καλύτερο στοιχείο υπήρχε, στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, σε πείσμα όλων εκείνων, που με τον κοσμοπολιτισμό τους, θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, για να προωθήσουν έτσι καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε βάρος των λαών. Για παράδειγμα στα δημοτικά τραγούδια των Σαρακατσαναίων, αναδεικνύονται μια σειρά στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα τις διάφορες πτυχές της ζωής, τη συμμετοχή τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, όπως τα τραγούδια για τον Κατσαντώνη, τον Δίπλα και άλλους, τη ζωή στα βουνά και την αγωνία για το βιος τους.

* Έχετε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για την περήφανη φυλή των Σαρακατσάνων στη Θεσσαλία;

- Καλή δύναμη, υγεία για όλους, είτε είναι Σαρακατσαναίοι είτε όχι και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 διδάσκει την απόρριψη του ρεαλισμού της “υποταγής”

* Κύριε Κουτσούμπα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, σε τι θεωρείτε ότι πρέπει να πει σήμερα το μεγάλο ΟΧΙ ο ελληνικός λαός;

- Η 28η Οκτωβρίου 1940, η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών απέδειξε ότι ο κάθε φορά αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος κι ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορικής εξέλιξης. Αυτό το δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επικαλείται τον αρνητικό συσχετισμό, για να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις και τον συμβιβασμό. Αυτός ο ρεαλισμός της “υποταγής”, ντυμένος με αριστερό περιτύλιγμα, καθηλώνει δυνάμεις που σήμερα πρέπει να δράσουν, σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτή η λογική παραγκωνίστηκε από τους λαούς γι’ αυτό και νίκησαν. Ο λαός μας στηριγμένος στα διδάγματα από την ιστορία, μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στον δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους, τον σοσιαλισμό.

* Το Γράμμα Ζαχαριάδη συνεισέφερε στην εθνική ενότητα του Αλβανικού Έπους, σε τι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σημερινή εποχή το ΚΚΕ; Υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα όπου θα μπορούσαν να συμπέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις;

- Καμία εθνική ενότητα δεν υπήρξε. Αυτό ήταν αντικειμενικό, όπως είναι αντικειμενικό και σήμερα. Η κυβέρνηση Μεταξά δολοφόνησε κομμουνιστές, κρατούσε στις φυλακές και τις εξορίες χιλιάδες και πολλούς περισσότερους βασάνιζε, ενώ αρνήθηκε να στείλει τους κρατούμενους κομμουνιστές στο μέτωπο, όταν το ζήτησαν. Επιπλέον, τους παρέδωσε στους κατακτητές. Αυτά και πολλά ακόμα ο Ν. Ζαχαριάδης τα στηλίτευσε. Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μπορεί να κάνει ενωμένη μόνο η εργατική τάξη, ο λαός. Η αστική τάξη μπορεί να είπε ένα ΌΧΙ για την τιμή των όπλων και μετά την “κοπάνησε” για το εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τον λαό και από τις πολιτικές δυνάμεις, βασικά το ΚΚΕ, να χύσουν το αίμα τους. Και σας θυμίζω ότι ο Ν. Ζαχαριάδης έγραψε τρία γράμματα και όχι ένα. Τα άλλα δύο συνήθως αποσιωπούνται ή συκοφαντούνται. Η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις με αντίθετα συμφέροντα. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της αγροτιάς και των άλλων αυτοαπασχολούμενων. Τα άλλα κόμματα υπηρετούν την αστική τάξη, ανεξάρτητα από τις μικροδιαφορές τους. Και στον πόλεμο η στρατηγική κάθε κόμματος δεν αλλάζει, γιατί ο πόλεμος είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αλλά με τα όπλα.

Σχετικά Άρθρα