Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ δρ. ΕΥΗ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτός από Eλληνες είμαστε και Ευρωπαίοι

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:17

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι και όχι μόνο, ανακαλύπτουν τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας ουσιαστικά και μεταφορικά! Όλα αυτά στο πλαίσιο του καινοτόμου έργου IDEA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος ERASMUS + Σχέδια Jean Monnet και υλοποιείται από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμερα η επιστημονική σύμβουλος του ΔΙΚΤΥΟΥ, που ιδρύθηκε από την π. υπουργό και Ευρωπαία επίτροπο κ. Άννα Διαμαντοπούλου, δρ. Εύη Χατζηανδρέου, μιλάει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

* Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι και όχι μόνο, ανακαλύπτουν τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας ουσιαστικά και μεταφορικά. Μπορείτε πιο αναλυτικά να αναφερθείτε στην πρωτοβουλία και προσπάθεια του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
- «Τι συνδέει τις λέξεις Ευρώπη, δημοκρατία, σαλάτα, αεροπλάνο παραδείγματος χάριν, λέξεις που τις ακούμε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και τα πλεονεκτήματα του να ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του δουλεύει με στόχο την πραγματική κατανόηση του τι σημαίνει η Ευρώπη για τους πολίτες της. Από τα αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το παγωτό που τρώμε. Η Ευρώπη αποτελεί μια πολύ ουσιαστική κοινή βάση που είναι η δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα, και πολιτισμική βάση που έχει να κάνει με την αρχαία Ελλάδα, τη ρωμαϊκή εποχή, τον χριστιανισμό, το διαφωτισμό. Αυτό το συναντάμε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι η οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Όλοι έχουμε και μια δεύτερη ταυτότητα, την ευρωπαϊκή. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε μέσα και από γνώση και από βίωμα, ότι είμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Ευρωπαίοι, Ιταλοί και Ευρωπαίοι.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο υλοποιεί ένα έργο το IDEA με χρηματοδότηση από το ERASMUS+ Jean Monnet Program. Το IDEA έχει σκοπό να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τη γνώση για τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας, ρίζες που μοιραζόμαστε οι λαοί της Ευρώπης, να καλλιεργήσει και να εμπεδώσει με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση-πεποίθηση ότι όλοι ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

* Τι ακριβώς προσφέρει το καινοτόμο έργο IDEA;
- «Το έργο χρησιμοποιεί καινοτόμες παιδαγωγικές στρατηγικές και σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, όπως η βιωματική μάθηση όπως είναι η μάθηση μέσω παιχνιδιού. Παράλληλα εφαρμόζει στην πράξη τις προτεραιότητες του Jean Monnet και της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη σχέση ΕΕ και νέων».* Ποιος είναι ο βασικός στόχος του έργου;
- «Βασικός στόχος του IDEA είναι να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά του πολίτη. Οφέλη που πολλοί από εμάς θεωρούν αυτονόητα και δεδομένα. Εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι η Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η κοινή προγονική γλώσσα των 20 από τις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Αξιοποιούμε τις κοινές ρίζες πληθώρας λέξεων που καθημερινά χρησιμοποιούμε και συσχετίζουμε, συνδέουμε τις λέξεις αυτές με τα οφέλη της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

* Πώς αλήθεια μπορεί να γίνει αυτό;
- «Όλα αυτά γίνονται μέσα από ένα παιχνίδι Quiz με ερωτήσεις που οδηγούν σε λέξεις κλειδιά η ρίζα των οποίων είναι κοινή, λέξεις που εξελίχθηκαν με το πέρασμα των αιώνων. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι νέοι να μάθουν μέσα από την ύπαρξη αυτών των κοινών ριζών μεταξύ των ευρωπαϊκών γλωσσών πως λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι κοινές για πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Με το παιχνίδι δίνεται νόημα στις λέξεις, καθώς τις συνδέει με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς από την προστασία του περιβάλλοντος έως την ελεύθερη διακίνηση και την προστασία των καταναλωτών».

* Πώς έχετε οργανώσει αυτό το έργο;
- «Το έργο συνολικά έχει τρεις άξονες:
1. Διαδικτυακή έρευνα νέων (16-25 ετών) μέσω ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στο Facebook του μουσικού καναλιού MAD για τη διερεύνηση γνώσεων και απόψεών τους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του αντίκτυπου των Ευρωπαϊκών πολιτικών στη καθημερινή τους ζωή.
2. Δημιουργία του «Θησαυρού» του IDEA, που περιλαμβάνει επιλεγείσες λέξεις των Ευρωπαϊκών γλωσσών με κοινή ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα, δίνοντας έμφαση σε όσες σχετίζονται με την κουλτούρα, την κοινωνία, την οικονομία και τα θετικά οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ. Επίσης ετοιμάσαμε μία πιλοτική τηλεοπτική εκπομπή βασισμένη σε ένα παιχνίδι-κουίζ εύρεσης λέξεων για να χρησιμεύσει σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι λέξεις που αξιοποιήθηκαν στο παιχνίδι προέρχονται από τον Θησαυρό του IDEA. Στο παιχνίδι παίζουν μαθητές από διεθνή σχολεία της Αθήνας και την εκπομπή παρουσιάζει η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.
3. Δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα κυρίως σε σχολεία για την προώθηση και επικοινωνία του έργου. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, οργανώσεις νέων, στην κοινωνία των πολιτών και τα ΜΜΕ».

* Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της προσπάθειας;
- «Το έργο IDEA φιλοδοξεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που έχουν ενταθεί από την κρίση. Προκλήσεις που πλήττουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σχέση της ιδίως με τους νέους Ευρωπαίους πολίτες. Προκλήσεις της εποχής μας όπως:
-ευρωσκεπτικισμός,
-άνοδος ακραίων, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων,
-απώλεια εμπιστοσύνης στην ΕΕ,
-έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ,
-αποδυνάμωση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη».

* Η συμμετοχή των νέων της χώρας μας σε θέματα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο;
- «Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής σφυγμομέτρησης του IDEA, που υλοποίησε το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MAD, δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πρόσφατων ερευνών που έχουν γίνει για τη στάση των νέων απέναντι στην Ευρώπη. Πρόσφατα, ευρωπαϊκή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το YouGov, για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI, έδειξε ότι το 31% των νέων Ελλήνων ηλικίας 16-26 τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. Στην έρευνα του Δικτύου 4 στους 10 νέους δεν διακρίνουν κάποιο θετικό για εκείνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταύτιση είναι αδιαμφισβήτητη και τα ευρήματα ανησυχητικά. Υπάρχουν, όμως, και θετικές ενδείξεις, όπως για παράδειγμα ότι το 84% των νέων επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης.
Η αποτύπωση της έρευνας δίνει την αίσθηση ότι οι νέοι ναι μεν γνωρίζουν σε γενικές γραμμές πολλά πράγματα για την Ε.Ε., ωστόσο η γνώση αυτή δεν είναι σε βάθος και δεν είναι αποτέλεσμα αυτόνομης προσπάθειας κατάκτησής της, αλλά προέρχεται ως αντανάκλαση όσων λαμβάνουν από την επικαιρότητα και τον άμεσο περίγυρό τους».

* Είναι οι νέοι ενημερωμένοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της; Ποιες είναι μέχρι τώρα διαπιστώσεις σας;
- «Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο οι νέοι που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα οφέλη και την προστασία που μας δίνει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Και δεν εννοώ προφανώς την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μέσα σε μία κοινή αγορά. Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια των τροφίμων μας διέπεται από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες, ή αντίστοιχα, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ή την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών για να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα μόνο. Ή ότι το καλοκαίρι μπορούμε να κολυμπάμε με ασφάλεια σε καθαρές θάλασσες που έχουν ελεγχθεί αυστηρά για να πάρουν την περίφημη γαλάζια σημαία. Για να μην αναφερθώ επίσης και στα σημαντικά δικαιώματα που έχουμε σαν καταναλωτές η ταξιδιώτες εντός και εκτός της χώρας μας. Δεν είναι ελληνικές πρωτοβουλίες αυτές, είναι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές επιταγές και στην ευρωπαϊκή θέσπιση κανόνων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Gallery άρθρου