Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Επιμελητήριο του χθες σε σύγκρουση με το Επιμελητήριο του μέλλοντος…

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2017 22:37

Οι εκλογές της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λάρισας αποτελούν ευκαιρία προβληματισμού για το ρόλο που μπορεί να επιτελέσει το Επιμελητήριο του μέλλοντος. Ως υποψήφιος - «Επ.Αν.Εκκινητής» έχω κουραστεί να ακούω θεωρητικές προσεγγίσεις και μεγάλα λόγια για το αύριο του Επιμελητηρίου καθώς και για το μέλλον των επιχειρήσεων μας.


Εδώ και ένα μήνα ακούω τις ίδιες θεωρίες που είχαν διατυπωθεί και στις προηγούμενες αλλά και σε παλαιότερες εκλογές από παρατάξεις που διατείνονται ότι με ιστορία είκοσι και πλέον ετών μπορούν να καταστήσουν ακόμη και σήμερα το Επιμελητήριο βραχίονα ανάπτυξης και προόδου, όπως και παρατάξεις με μικρότερης διάρκειας θητεία που πρεσβεύουν τα ίδια; Διερωτώμαι, λοιπόν, τόσα χρόνια δεν ήταν αρκετά για την πραγματοποίηση των επαναλαμβανόμενων υποσχέσεών σας;
Δεύτερο σημείο άξιο προσοχής είναι η άτοπη χρησιμοποίηση του επιθέτου «νέο» στα ονόματα του συνδυασμού του νυν προέδρου και της παράταξης της αντιπολίτευσης. «Νέο», βάση ορισμού, είναι οτιδήποτε εμφανίζεται για πρώτη φορά και εισάγει πρωτότυπες ιδέες , επομένως η χρήση του όρου από το νυν πρόεδρο και την αντιπολίτευση κρίνεται ως αυθαίρετη και καταχρηστική. Επόμενο σημείο είναι το επίθετο «ανεξάρτητος/η», που προσδιορίζει και δηλώνει την έλλειψη συσχέτισης με πολιτικές και κόμματα και τη λειτουργία εκτός συγκεκριμένου πλαισίου έννοιες μη συμβατές με συνδυασμούς που αυτοπροσδιορίζονται ως «Ανεξάρτητοι».
Αντίθετα λοιπόν με παρωχημένες και αναποτελεσματικές πρακτικές και κινήσεις εντυπωσιασμού, εμείς, ως "Επ.Αν.Εκκίνηση" προσπαθούμε να χαράξουμε αποτελεσματική και πολιτική δράσης. Λέμε ΝΑΙ στη διαφάνεια της διαχείρισης του φορέα, στην ίση μεταχείριση των μελών και σε ένα ανοιχτό Επιμελητήριο για όλους. Λέμε ΟΧΙ στις συντεχνιακές συνωμοσίες, ΟΧΙ στις καρέκλες των συμβούλων με τους παχυλούς μισθούς, ΟΧΙ στην αδιαφάνεια και στις  κλειστές πόρτες.
Oι συνθήκες επιβάλλουν να δράσουμε ακόμη όλοι μαζί, ακόμη και όταν έχουμε διαφορετική άποψη για κάποια θέματα οφείλουμε να τα συζητήσουμε, να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να κρατήσουμε αυτά που συμφωνούμε γιατί στο κάτω - κάτω είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Με όχημα την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα πρέπει να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνένωσης υγιών δυνάμεων με κοινό κώδικα αξιών. Για να μπορέσουμε να πάμε την οικονομία μπροστά και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τα του οίκου μας.
Πρέπει, λοιπόν,  να καταφέρουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες στο "σπίτι" τους. Στοχεύουμε να είμαστε ο καταλύτης της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε οι επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν το Επιμελητήριο. Οι υπερασπιστές της επιχειρηματικότητας δεν μπορούν να είναι  συνδυασμοί που υποστηρίζονται από κόμματα και πολιτικές, που με τις αποφάσεις τους  δυσχαιρένουν Το έργο των επιχειρήσεων και οδηγούν  τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδα. Απεναντίας υπερασπιστές  μπορούμε να γίνουμε εμείς οι restarters (οι επανεκκινητές).
 Απέναντι στην αδράνεια και στην στασιμότητα που επιφέρει η εποχή της κρίσης, οι ενεργοί επιχειρηματίες – επαγγελματίες της Λάρισας, κάθε κλάδου, ηλικίας, φύλου, οφείλουμε να συνενωθούμε και να αντιτάξουμε από κοινού τη ζωντάνια, τη δυναμικότητα, την επινοητικότητα και τη μαχητικότητα που μας χαρακτηρίζει.

Του Χρήστου Γενιτσεφτσή*
* Ο Χρ. Γενιτσεφτσής είναι πρόεδρος της Αγροτικής Σχολής "Open Mellon Α.Ε" και υποψήφιος σύμβουλος στο τμήμα υπηρεσιών με τον συνδυασμό "Επ.Αν.Εκκίνηση" του Δημ. Παπαλέξη