Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΗOLLYWOOD STEVEN BERNSTEIN ΣΤΗΝ «Ε»:

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο παραγωγών

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2017 22:00

«Η ίδρυση σχολής κινηματογράφου στη Σύρο, έχει ως στόχο την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, όσο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων και κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση εσόδων».

Αυτό υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην «Ε» ο διεθνούς φήμης βραβευμένος σκηνοθέτης του Ηollywood και συγγραφέας Steven Bernstein, ο οποίος θα μιλήσει για το όραμά του για τον κινηματογράφο, σήμερα Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής (Βιόπολις) στη Λάρισα.

Ο Steven Bernstein θα μιλήσει σε ανοιχτή για το κινηματογραφόφιλο κοινό και όχι μόνο εκδήλωση με Θέμα «η τέχνη του κινηματογράφου σήμερα», για την πρωτοβουλία του για την ίδρυση σχολής κινηματογράφου στη Σύρο καθώς και για τα κινηματογραφικά του σχέδια.  Μια πρόγευση των όσων θα πει σήμερα ο πασίγνωστος σκηνοθέτης, πήραμε προ ημερών, συνομιλώντας μαζί του.

Με χαρά δέχθηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα της προσφοράς του στην επιστήμη και στον πολιτισμό τού ζήτησε να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας. Επιπλέον το πρόγραμμα της παρουσίας του και η αναφορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας του φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

 

Κύριε Bernstein πώς σκοπεύετε να αναπτύξετε τα επιχειρηματικά σας σχέδια στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε τα -πολλές φορές-ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια της δημόσιας διοίκησης;

Έχω όντως ακούσει για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζήτημα. Αντιθέτως, τόσο η τοπική κοινότητα στη Σύρο, όσο και η Κυβέρνηση έχουν σταθεί αρωγοί στην προσπάθεια δρομολόγησης των πρωτοβουλιών μας αυτών. Φυσικά, μιλώ μόνο από τη δική μου εμπειρία στον τομέα αυτό αντιλαμβανόμενος ότι στο παρελθόν τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά, αλλά αυτή τη στιγμή όλοι δείχνουν να συνεργάζονται με σκοπό τόσο την παροχή Δωρεάν Εκπαίδευσης Υψηλού Επιπέδου, όσο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων και κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση εσόδων.

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά μας σχέδια, δε θα αποκαλούσα την πρωτοβουλία μας σχολή κινηματογράφου. Σκοπός μας είναι η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας και η δημιουργία μεγαλύτερης βάσης πληρώματος για την προσέλκυση ταινιών από όλο τον κόσμο καθώς και η ώθηση δημιουργίας παραγωγών στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε είναι η εργασία με κορυφαίους επαγγελματίες (συχνά κατόχους και υποψήφιους βραβείων Όσκαρ).

Κατ’ αυτό τον τρόπο η παρεχόμενη εκπαίδευση στους συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα θα είναι σύγχρονη και χρήσιμη και προερχόμενη από επιτυχημένους επαγγελματίες. Ονόματα όπως ο Charles Lee, που είναι ο art director του “Τιτανικός”, ο Michael Ferris, που είναι ο camera operator του “Σημαδεμένου”, ο Martin Meunier, με βραβείο της Ακαδημίας (Όσκαρ) για τη δουλειά του στο “Caroline” και πολλοί περισσότεροι όλοι αναμένονται να έρθουν και να διδάξουν στο πλάι μου τον επόμενο χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψην τη σπουδαία σας κινηματογραφική πορεία στο Χόλιγουντ, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια τα πιο σημαντικά στοιχεία στην παραγωγή μιας ταινίας ώστε αυτή να συνδυάζει καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία;

Αυτό που κάνει οποιαδήποτε τέχνη επιτυχημένη είναι, κατά τη γνώμη μου, η αποτελεσματική χρήση και εφαρμογή μορφής και περιεχομένου. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη, συγκεκριμένα για τις ταινίες, που αποτελεί ειδική και επιτυχημένη γέφυρα προς το ακροατήριο. Το σινεμά ξεχωρίζει ανάμεσα στις τέχνες και η δουλειά του κινηματογραφιστή αποτελεί πρόκληση και όσον αφορά στη διαχείριση των εξόδων: αν μια ταινία δεν πείσει το κοινό, υπάρχει δυσκολία δικαιολόγησης των εξόδων, επομένως είναι απαραίτητη η δημιουργία σχέσης με το κοινό. Βρίσκω αυτή τη διαδικασία συναρπαστική αλλά και δύσκολη. Η σύνδεση αυτή διατηρώντας όμως τη δημιουργική ακεραιότητα και μένοντας πιστός  στο όραμα της ταινίας προσβλέπει στη διασφάλιση του ενδιαφέροντος του κοινού και αποτελεί πρόκληση για τον κινηματογραφιστή. Μόλις επέστρεψα από το Φεστιβάλ Ταινιών του Tallin, όπου είχαμε την πρώτη Ευρωπαϊκή προβολή της νέας μου ταινίας “Dominion” με τους John Malkovich και Rhys Ifans. Ενθουσιάστηκα που ο Rhys κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού. Αυτό με έδειξε πως έγινε η σύνδεση με το κοινό ενώ δημιουργήσαμε ένα φιλμ για κάτι σημαντικό. Αυτό με χαροποιεί.

Ποια θεωρείτε, ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα του ελληνικού σινεμά;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την παραγωγή ταινιών συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα οποία διαφοροποιούνται από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όταν πρωτοάρχισα να συζητώ την ιδέα για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος και εταιρίας παραγωγής εδώ για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών ήμουν ενήμερος για το ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα. Πιστεύουμε πως το υψηλό ΦΠΑ θα αντιμετωπιστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Όταν λυθούν αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα θα είναι σε καλό επίπεδο ανταγωνισμού με άλλες χώρες για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών. Δεν βλέπω προβλήματα στην Ελλάδα παρά πλεονεκτήματα. Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μια από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο και αυτό φυσικά προσελκύει καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές. Έχει επίσης πλούσια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά  και μορφωμένο λαό, που προσελκύουν επίσης ταινίες από το εξωτερικό. Αυτό που της λείπει είναι μια βάση πληρώματος  και για αυτό τον σκοπό προσφέρω αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα… Επίσης πιστεύω πως μια εταιρία παραγωγής παγκοσμίου κλάσης θα βοηθούσε την προσέλκυση παραγωγών και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε στη Σύρο.

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλων διεθνών επιχειρηματικών κινηματογραφικών παραγωγών και με ποιο τρόπο;

Πιστεύω πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο παραγωγών.

Ποιους θεωρείτε ως τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στο αμερικάνικο σινεμά;

Η ζωή μου είναι στον χώρο αυτό, επομένως υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες που θαυμάζω για το σύνολο του έργου τους ή και για κάποια συγκεκριμένα φιλμ τους. Γι’ αυτό είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο για εμένα να επιλέξω κάποιον είτε Έλληνα, είτε Αμερικανό. Μπορώ να αναφέρω κάποιες ταινίες που με επηρέασαν βαθιά: “Opening Night”, “Z”  “On the Waterfront”, για παράδειγμα και αναφέρω αυτές τις ταινίες γιατί αποτελούν έργα Ελλήνων ή Ελληνοαμερικάνων και είναι πολύ σημαντικές για εμένα. Τέλος, όσον αφορά πρώτον στον Αγγελόπουλο, θεωρώ την πρώτη του τριλογία εξαιρετική και δεύτερον στο Λάνθιμο, θεωρώ ότι αποτελεί μία από τις πιο αυθεντικές φωνές του σύγχρονου σινεμά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα