Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημ. Παπαλέξης: Θα είναι ξεχωριστός ο ρόλος μας στο Επιμελητήριο

* Ο επικεφαλής της «Επ.Αν.Εκκίνησης» και υποψήφιος πρόεδρος "σκιαγραφεί" το Επιμελητήριο των επιχειρηματιών και όχι... των βολεμένων

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2017 20:40
"Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας" δηλώνει σε συνέντευξή του στην "ΕτΔ" "Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας" δηλώνει σε συνέντευξή του στην "ΕτΔ"

"Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας και να δώσουμε επιτέλους θετική ψυχολογία στην αγορά.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Επιμελητήριο, το οποίο μέσα από συλλογικές δράσεις θα αναζητήσει διεξόδους, προοπτικές, θα κομίσει νέες ιδέες, θα διεκδικήσει, θα παρέμβει, θα παλέψει, θα εργαστεί αποδοτικά με συνέπεια... Ένα Επιμελητήριο εξωστρεφές, που δεν θα κρατά εγκλωβισμένο τον επιχειρηματικό κόσμο, ένα φορέα με ικανούς και επιφανείς επιχειρηματίες, ηγετικές προσωπικότητες που είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις, με προτεραιότητα την ανάπτυξη του συνόλου και όχι του ατόμου"...

Με τα λόγια αυτά που αντανακλούν το ενωτικό πνεύμα και την αγωνιστική διάθεση που αποπνέει ο συνδυασμός του, ο επικεφαλής της "Επιχειρηματικής Ανανεωτικής Εκκίνησης" Δημήτρης Παπαλέξης δίνει σήμερα σε συνέντευξή του στην "ΕτΔ" το προσωπικό του στίγμα για τις εκλογές του επιμελητηριακού φορέα. Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς όλους, καταγγελτικός και αιχμηρός, απαντά για τη διάσπαση του "ενιαίου μετώπου" με τον Αδάμ, αναφέρεται στις κομματικές ταμπέλες, μιλά για βολεμένους και συμβούλους με παχυλούς μισθούς και υπόσχεται ένα Επιμελητήριο εξωστρεφές, με ανοιχτές τις πόρτες, που θα διοικεί με σύνεση, διαφάνεια και σοβαρότητα, που δεν θα θυμάται τα μέλη του μόνο όταν γίνονται οι εκλογές... "Πιστεύω ότι δώσαμε στα μέλη μας να καταλάβουν τη διαφορετικότητά μας" τονίζει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη: Γιώργος Νούλης

* Ποιος ήταν ο λόγος της αποχώρησής σας από την ενιαία παράταξη των Αδάμ – Γιαννακόπουλου και η δημιουργία δικής σας παράταξη κ. Παπαλέξη; Τις σας χώρισε ξαφνικά;

- Ο λόγος της αποχώρησης ήταν διαφορετική φιλοσοφία στη διοίκηση ενός τέτοιου σημαντικού φορέα. Διαφωνούσα σε πολλά με τους συναδέλφους μου, αλλά κυρίως από τον τρόπο που διοικούνταν το Επιμελητήριο. Είμαι της άποψης ότι το Επιμελητήριο πρέπει να είναι απόλυτα ανοιχτό προς όλα τα μέλη, διαφάνεια στη διοίκηση του φορέα, αξιοκρατική επιλογή των συνεργατών και ανταποδοτικές υπηρεσίες και δράσεις προς όλους. Θα ήταν ανήθικο εκ μέρους μου ως γενικός γραμματέας της προηγούμενης Διοίκησης να ισοπεδώσω τα πάντα και να μηδενίσω τις προηγούμενες προσπάθειες, άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

* Δηλαδή ποιο είναι το δικό σας όραμα για το μέλλον του Επιμελητηρίου; Τι διαφορετικό κομίζετε;

- Είναι πολύ διαφορετικό το δικό μου όραμα. Θέλω να είναι ο επιχειρηματικός φορέας μας "opinion leader", να ανακοινώνει το Επιμελητήριο τις προτάσεις του και να γίνονται επικεφαλίδες. Να μπορεί να υποδέχεται τα μέλη του και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Είναι αδιανόητο μέχρι και σήμερα να αναρωτιούνται τα μέλη μας για την υποχρεωτικότητα των συνδρομών...

* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προσώπων που συγκροτούν την "Επ.Αν.Εκκίνηση";

- Η πρώτη μου σκέψη ήταν να προσπαθήσω να πείσω να ασχοληθούν με τα επιμελητηριακά, νέα πρόσωπα, όχι απαραίτητα ηλικιακά, αλλά σε καμία περίπτωση φθαρμένα πολιτικά, με νέες ιδέες, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και επιχειρηματίες καταξιωμένοι στον κλάδο τους. Άνθρωποι που δεν ήθελαν να αναμειχθούν φοβούμενοι ένα αόρατο κλειστό σύστημα. Είμαι ευτυχής που τα κατάφερα, και έχουμε κάνει μια καλή ομάδα η οποία σας δηλώνω ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα επιμελητηριακά δρώμενα και όχι μόνο. Επίσης προσπάθησα και τα κατάφερα να απεμπολήσω τις κομματικές ταμπέλες που κάποιοι προσπάθησαν να μας φορέσουν. Όλοι μας στηρίζουμε έναν πολιτικό χώρο, ανεξάρτητα όμως με αυτό τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας δεν έχουν χρώμα.

* Να θεωρήσουμε ότι το κριτήριο επιλογής υποψηφίων για τα μέλη του Επιμελητηρίου θα πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν διάθεση για δουλειά;

- Αναμφίβολα νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη να προσφέρουν αφιλοκερδώς σήμερα σπανίζουν. Πρέπει τα μέλη μας να κρίνουν με κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων να εκπροσωπήσουν τα προβλήματά τους και όχι τις προσωπικές τους σκοπιμότητες.

* Στην παρουσίαση των θέσεών σας θέσατε θέματα αδιαφάνειας και καρέκλες συμβούλων με παχυλούς μισθούς. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

- Καταρχήν να ξέρετε ότι σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και διοικητικές επιτροπές τηρούνται πρακτικά τα οποία μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Το αναφέρω αυτό για να μην κατηγορηθώ για προπαγάνδα. Οι κλειστές πόρτες και οι καταστάσεις αδιαφάνειας σε πολλές περιπτώσεις είναι ενάντια στη δική μου ιδιοσυγκρασία και ηθική. Επίσης είναι τουλάχιστον προκλητικό να απασχολείς δύο συμβούλους με μεγάλους μισθούς μόνο και μόνο για να "βολέψουμε" συγγενείς και φίλους. Αυτή τη στιγμή η αγορά και οι επιχειρηματίες "ματώνουν" και ψάχνουν καθημερινά να βρουν λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας, υπερφορολόγησης, ποινικοποίησή της επιχειρηματικότητας κ.α. Σε αυτό το περιβάλλον δεν επιτρέπεται να τοποθετείς ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις με τέτοιους μισθούς και να προκαλείς τα μέλη σου. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αξιοκρατική αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα και ένα Επιμελητήριο ανοιχτό προς όλα τα μέλη αλλά και την κοινωνία.

* Οι φετινές εκλογές έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Είδαμε ξαφνικά μία τεράστια προβολή, συνδυασμούς με πολυάριθμους υποψηφίους, πού το αποδίδετε;

- Καταρχήν κ. Νούλη το γεγονός της μεγάλης δημοσιότητας και κατ' επέκταση της μεγάλης συμμετοχής είναι θετικό, γιατί η μεγάλη συμμετοχή δυναμώνει και την αξία του φορέα. Όμως τολμώ να πω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό όλη αυτή η αναστάτωση οφείλετε και σε μας, εννοώ τον δικό μας συνδυασμό, γιατί όταν τα ίδια πρόσωπα διοικούν ένα φορέα για περισσότερα από 20 χρόνια και βλέπουν ότι απειλούνται από κάτι νέο που μπορεί να το ανατρέψει, προσπαθούν να αγκιστρωθούν στις καρέκλες τους. Ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το γνωρίζαμε από την αρχή και είμαστε προετοιμασμένοι. Δουλέψαμε συστηματικά όλο αυτό το διάστημα και νομίζω ότι δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει τη διαφορετικότητά μας. Όσον αφορά στα πολυάριθμα ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών μπορώ να σχολιάσω ότι η σοβαρότητα του κάθε επικεφαλής φανερώνεται και από τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Είδαμε συνδυασμό να ανακοινώνει 130 υποψηφίους και τελικά το ψηφοδέλτιο επικυρώθηκε με 112. Πώς μπορεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος πρόεδρος να πείσει τους ψηφοφόρους για την ικανότητά του να διοικήσει ένα τέτοιο θεσμό; Οι εκλογές του Επιμελητηρίου δεν είναι ούτε πασαρέλα ούτε κοινωνική εκδήλωση. Είναι μία σοβαρή διαδικασία για την επιλογή των ικανότερων να διοικήσουν.

* Δύσκολα πάντως κάποιος συνδυασμός να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Η επόμενη ημέρα πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο των συνεργασιών; Τι σκέφτεστε, με ποιους συνδυασμούς νομίζετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε;

- Με τόσους συνδυασμούς θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές, άρα η συνεργασία τουλάχιστον δύο παρατάξεων την επόμενη ημέρα είναι επιβεβλημένη. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όλες τις παρατάξεις. Θα τους ακούσουμε όλους και θα θέσουμε ένα αρχικό πλαίσιο αρχών τις οποίες και πρέπει να συμφωνήσουμε ώστε να μπορέσουμε να πάμε το Επιμελητήριο μπροστά. Είναι σίγουρο ότι μπορείς να συνεργαστείς όταν υπάρχει θετική διάθεση και εμπιστοσύνη μεταξύ των συνδυασμών. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας και να δώσουμε επιτέλους θετική ψυχολογία στην αγορά.

* Ποιες θα είναι οι πρώτες δράσεις που θα κάνετε εκλεγόμενος στην προεδρία του Επιμελητηρίου;

- Έχουμε δεσμευτεί σε όλα τα μέλη μας πως από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε τη διοίκηση πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Γυρνώντας όλο το νομό και συνομιλώντας προεκλογικά με εκατοντάδες μέλη μας άκουσα από τους περισσότερους ότι το Επιμελητήριο μας θυμάται μόνο στις εκλογές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να ακούσουμε τα μέλη μας. Να καταγραφούν λοιπόν οι απόψεις και τα προβλήματα όλων των μελών μας, και όταν εννοώ όλων, εννοώ όλων. Να τα ομαδοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις προς όφελος των επιχειρήσεων. Επίσης θα θέσουμε από την πρώτη μέρα σε εφαρμογή νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των μελών μας, φιλικές και σύντομες προς όφελος των μελών.

* Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στα μέλη του Επιμελητηρίου ενόψει της σημερινής και αυριανής αναμέτρησης;

- Στέλνω το μήνυμα σε όλα τα μέλη ότι πρέπει να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα με την επιλογή τους. Η μαζική προσέλευση στις εκλογές δυναμώνει την εντολή της διοίκησης που θα εκλεγεί. Πρέπει να αποφασίσουν σύμφωνα με το ποιον θεωρούν ικανότερο να αντιπροσωπεύσει τα προβλήματά τους αλλά και τις ιδέες τους και να διοικήσει με σύνεση, διαφάνεια και σοβαρότητα τον θεσμό.

Ποιoς είναι ο Παπαλέξης

Ο Δημήτρης Παπαλέξης, 34 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είναι απόφοιτος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση των επιχειρήσεων (ΜΒΑ, Staffordshire University). Ιδρυτής της εταιρίας P&P DYNAMIC BUSINESS μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες οικονομικών συμβούλων στη Θεσσαλία. Πρώτος εκλεγμένος σύμβουλος στις προηγούμενες επιμελητηριακές εκλογές και γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας τα τελευταία 3 χρόνια.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα