Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»

«Η μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο»

 «Το ερώτημα είναι πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος. Τι δεσμεύσεις θα υπάρξουν ακριβώς. Όσοι βγήκαν έχουν επιτήρηση από την Kομισιόν»

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:06

Ακομπλεξάριστος. Πολυταξιδεμένος. Πολυδιαβασμένος. Με κουλτούρα, άποψη και θάρρος να την καταθέτει. Άνθρωπος χωρίς σύνορα όπως και τα ρεπορτάζ του.

Ο Στέλιος Κούλογλου μπορεί να είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους δημοσιογράφους, όμως αυτήν την περίοδο είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτήν την ιδιότητά του, ζητήσαμε να τοποθετηθεί επί ενός θέματος που απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα αυτό το διάστημα και θα αφήσει το «στίγμα» του στο μέλλον. Ο ίδιος μιλώντας στην «Ε» από το Στρασβούργο για το Μακεδονικό, αφού το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους χειρισμούς του παρελθόντος, υπογράμμισε πως τώρα είναι η ευκαιρία να δοθεί λύση και πως δεν χρειάζεται άλλη αναβολή.
«Παλιότερα οι πολιτικοί δεν ήταν τόσο δημαγωγοί και απατεώνες όσο είναι σήμερα. Όλη η ιστορία ξεκίνησε από τη δημαγωγία του Σαμαρά που ήθελε να κάνει κόμμα και καριέρα. Θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγες ημέρες, πριν αρχίσει να φουντώνει. Σκάλωσε όμως από τη στιγμή που έγινε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα» είπε κάνοντας μια εισαγωγή και συνέχισε «Κι εκεί (σ.σ. Σκόπια) υπάρχουν ακραίοι εθνικιστές που με τη σειρά τους προβόκαραν την υπόθεση, όμως δεν έπρεπε να υπάρξει υστερία. Σήμερα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στα Σκόπια. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Στέλιος Κούλογλου λέει πως σπαταλήσαμε τεράστιες διπλωματικές δυνάμεις και πως κάναμε υποχωρήσεις σε ζητήματα όπως το Κυπριακό «Γελάγανε μαζί μας. Γίναμε μέρος του βαλκανικού προβλήματος και των διαμαχών αντί να είμαστε μέρος της λύσης. 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη διπλανή χώρα ως Μακεδονία και την αποκαλούν έτσι. Το να συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε δεν έχει καμία αξία. Είναι χάσιμο χρόνο και μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Πρέπει να βρούμε μια ονομασία που δεν θα είναι δημοκρατία της Μακεδονίας. Αν παραπεμφθεί το θέμα στο μέλλον ή αναβληθεί λόγω εσωτερικών ζητημάτων θα είναι χειρότερα. Αν το λύσουμε το πρόβλημα θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας». Μια εικόνα που σύμφωνα με τον ίδιο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά το παρελθόν από τη μη αποδοχή του πακέτου Πινέιρο «Το 1992-1993 προέβλεπε μια σύνθετη ονομασία. Το απορρίψαμε και αυτό προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως πρέπει να είναι ή τρελοί, ή φανατικοί και γελοίοι» λέει συγκεκριμένα.
Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ
Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του μετρούσαμε τις νέες «πληγές». Απεργία, πλειστηριασμοί. Ο ίδιος σήκωσε την παλάμη του και διευκρίνισε «Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι το θέμα της απαρτίας στην απεργία. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν δουλειές. Οι περισσότεροι ή δεν έχουν δουλειά ή έχουν δουλειά με παρτ - τάιμ. Επίσης δεν είναι τελείως παράλογη η ιδέα του να έχει συμφωνήσει το 50% συν ένας και όχι μόνο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες» προσθέτοντας πως πρέπει να μετατραπεί και σε ηλεκτρονική μορφή η ψηφοφορία.
Για τους πλειστηριασμούς υπογράμμισε «Οι τράπεζες δεν θα «χτυπήσουν» μέσω των πλειστηριασμών τον απλό κόσμο αλλά τους τραγικούς κακοπληρωτές. Παρά την προπαγάνδα για το αντίθετο που έπεσε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατασχέσεις μικρής αξίας. Οι τράπεζες δεν θέλουν διαμέρισμα στα Καμίνια για 24 χιλιάρικα».
Ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας και το θέμα της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ εκεί που η Ελλάδα πήρε πρωτιά τόνισε «δεν είμαστε πρώτοι όμως σε ενεργοποίησή τους. Τα έχουμε πάει σε ένα ταμείο και είναι «εγκλωβισμένα» λόγω γραφειοκρατίας. Αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να χτυπήσει τη γραφειοκρατία και να δώσει τα λεφτά του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία».
Όσον αφορά τώρα στην έξοδο του τούνελ την οποία είδε ο πρωθυπουργός προ ημερών είπε πως «Το βασικό ερώτημα είναι πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος. Τι δεσμεύσεις θα υπάρξουν ακριβώς. Όσοι βγήκαν έχουν επιτήρηση από την Kομισιόν. Αν είναι αντίστοιχη με την Πορτογαλία, την Κύπρο ή την Ιρλανδία είναι καλά»
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ
Προχθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, μίλησε για ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικού μηχανισμού. Ο κ. Κούλογλου έκανε μια «αποκρυπτογράφηση» της δήλωσης ως εξής: «Μοντέλο της Λιβύης. Αυτό θέλουν να εφαρμόσουν. Θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις έτσι ώστε να αποτρέψουν τη ροή των προσφύγων» χαρακτηρίζοντάς το επαίσχυντο. «Στη Λιβύη παραδίδουν τους πρόσφυγες στις συμμορίες και μετά αυτοί πουλάνε τους πρόσφυγες. Σκλαβοπάζαρο».


ΜΜΕ - ΕΞΟΥΣΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα η αξιοπιστία»

Ζητήσαμε από εκείνον να κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον των ΜΜΕ και είπε πως «το απώτερο είναι ψηφιακό. Το άμεσο μέλλον όμως είναι σκοτεινό και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο». Εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της αξιοπιστίας «τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ ξέχασαν την αποστολή τους. Πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη και όχι την εξουσία. Αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις» αναφέροντας το παράδειγμα των αμερικανικών ΜΜΕ στην εισβολή στο Ιρακ αλλά και το βρετανικό με τη συμπεριφορά απέναντι στην πολιτική της Θάτσερ.
«Το πρόβλημα είναι πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν απορροφήσει όλη τη διαφήμιση στο Ιντερνετ. Το 70% πηγαίνει σε Facebook, Google. Άρα οι ψηφιακές εκδόσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν από τις διαφημίσεις. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια τάση προς θέματα εύκολα και για κλικ. Με τη σειρά του ρίχνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα. Έρχομται και τα fake news, η κλοπή των ειδήσεων και ολοκληρώνεται» υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει επιχειρηματικό μοντέλο.
Ως συμβουλή προς τους νέους δημοσιογράφους είπε το εξής: «Θα πρέπει να είναι πολυεργαλείο. Να φωτογραφήσει με το κινητό, να μοντάρει ένα βίντεο, να γράφει, να μοιράζει, να παρουσιάζει. Όλο αυτό απαιτεί προσόντα. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να αγαπάει τη δημοσιογραφία πολύ περισσότερο απ’ όσο το αγαπούσανε οι παλιότεροι».

ΠΟΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ»
«Γι αυτό δεν μου δίνουν βίζα οι ΗΠΑ»
 Να πάρει θέση εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς όπως τόνισε «ο Τραμπ χαρακτηρίζοντας «απόπατο» την Αφρική και άλλες χώρες προσέβαλε όλους όσοι κατάγονται από ‘κει και τις ευρωπαϊκές αξίες». Δεν είναι τυχαία η προχθεσινή του τοποθέτηση. Όπως τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι του αφαίρεσαν το δικαίωμα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Δεν του δίνουν βίζα και σχολιάζοντας το στην «Ε» είπε «Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της κατάρρευσης της αμερικανικής δημοκρατίας. Ξαφνικά τιμωρεί την ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Θεωρώ πως αυτή η απαγόρευση έχει να κάνει αποκλειστικά με τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στον πόλεμο του Ιράκ. Τότε άρχισαν οι διαμαρτυρίες της πρεσβείας στην κυβέρνηση γιατί εγώ τότε δούλευα στην ΕΡΤ. Για ένα φιλμ που παίχθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης που λεγόταν “Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου” και αφορούσε στις μεθόδους της οικονομικής διείσδυσης των ΗΠΑ σε πολέμους». Ο ίδιος εκτός από «παράσημο» το χαρακτηρίζει και ως μια επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του.

KΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass