Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΥΡΚΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Εμείς οι ίδιοι «δολοφονούμε» τη φέτα

* Εξηγεί πώς από το «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά» μιας άλλης αγροτικής εποχής πρέπει να περάσουμε στο «μόνο ποιοτικά» * «Όχι στην αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ», λέει για την Κεντροαριστερά

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 22:40

Στις «παιδικές ασθένειες» της Ευρώπης η οποία επιδοτούσε ποσοτικά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων κατά το πρόσφατο παρελθόν και που στη χώρα μας εκφράστηκε με το «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, με... πολυώροφα χωράφια αλλά και με εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη που έφταναν μέχρι την Αίγυπτο» αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος μιλώντας στην «Ε» από το Στρασβούργο, για θέματα που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους. Εξηγεί πως η στροφή στην ποιότητα είναι αναγκαία, όπως επίσης απαραίτητη είναι και η συνεργασία νέων αγροτών σε ομάδες χωρίς τα χαρακτηριστικά των παλιών Αγροτικών Ενώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα των παθογενειών του παλιού συστήματος.

Στο θέμα της φέτας ο κ. Κύρκος τονίζει μεταξύ άλλων πως όταν η Ελλάδα παράγει λιγότερο απ’ όσο δίνει στην εσωτερική αγορά για να συμπεράνει πως «εμείς οι ίδιοι δολοφονούμε το προϊόν μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είπε πως ο κόσμος έχει εξουθενωθεί και δεν πιστεύει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως από την πλευρά της η Κεντροαριστερά πρέπει να πάει με μια εναλλακτική πρόταση στο συνέδριο και φυσικά να μην αναπαλαιωθεί το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

Για το θέμα των Ελλήνων αγροτών με την Ευρώπη: «Η Ευρώπη τώρα όμως περνάει τις παιδικές ασθένειες με την καινούρια ΚΑΠ στη χρήση της γης και πως αυτή θα είναι βιώσιμη, αειφόρος και φιλική στο περιβάλλον και προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ήταν μια παθογένεια χρόνων και την πληρώνουν αυτή και οι αγρότες καθώς τους λέει το ίδιο το κράτος, που τους έμαθε να μην είναι ανταγωνιστικοί, πως ό,τι φάγατε, φάγατε. Πρέπει να αλλάξετε τώρα γιατί αλλιώς θα πεθάνετε».

Για το τι οφείλουν να πράξουν οι αγρότες είπε συγκεκριμένα: «Χρειάζεται προσπάθεια για προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Επιλογή των προϊόντων που έχουν δυνατότητα αυτόνομης εμπορικής πορείας, αξιοποίηση ευρωπαϊκών αγορών, συνένωση αγροτών όχι στους αλήστου μνήμης συνεταιρισμούς, αλλά σε ομάδες παραγωγών κυρίως νέων που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών» φέρνοντας ως παράδειγμα Κρητικούς παραγωγούς που επισκέφτηκαν την Ευρώπη με 40 ετικέτες: «Δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι. Χρειάζεται συνεργασία».

Αναφερόμενος στο θέμα της φέτας τονίζει: «Όταν η Ελλάδα παράγει 100 χιλιάδες τόνους φέτας και στην εσωτερική αγορά πουλάμε 250 χιλιάδες τόνους φέτα τότε καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Εμείς οι ίδιοι δολοφονούμε το προϊόν μας. Έχουμε ένα προϊόν που είναι ξεχωριστό. Εμείς οι ίδιοι δεχόμαστε στους τουρίστες μας να δίνουμε ένα υποδεέστερο προϊόν. Έρχονται 18 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Μπορείς να τους κάνεις να ξεχωρίζουν τι είναι φέτα και τι λευκό τυρί. Αν δεν μπορείς να το κάνεις εδώ δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις στον Καναδά με περιορισμούς. Θα πάρουν πάλι το λευκό γιατί είναι φτηνό. Δεχόμαστε να πάμε στην ταβέρνα και τρώμε λευκό τυρί σαν σοβά και δεν το δίνουμε πίσω».

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»

Ο κ. Κύρκος με αφορμή και το πολυνομοσχέδιο αναφέρθηκε στον δείκτη ανταγωνιστικότητας της χώρας λέγοντας πως «είμαστε σε ένα τραγικό σημείο. Βρισκόμαστε στην 87η θέση κάτω από τη Σρι Λάνκα, το Τρινιτάντ, τη Γουατεμάλα και το Μπουτάν και 20 θέσεις πιο χαμηλά από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δείχνει πως η οικονομία μας, πρακτικά δεν είναι ανταγωνιστική. Αυτό έχει να κάνει με το θέμα της διοίκησης και το πελατειακό κομμάτι του κράτους, ότι δηλαδή για να κάνεις οτιδήποτε, πρέπει να έρθει από έξω. «Αν δεν ήταν γραμμένο στο μνημόνιο δεν θα προχωρούσε για παράδειγμα το θέμα με την έκταση στο Ελληνικό ως όρος προαπαιτούμενος» και συνέχισε για το θέμα των αξιολογήσεων και την έξοδο από την οικονομική κρίση: «Η 4η αξιολόγηση θα είναι και η πιο δύσκολη. Στην καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης φορτωθήκαμε πράγματα. Όπως το αφορολόγητο που μειώνεται αλλά και τη μείωση των επικουρικών. Χάναμε χρόνο και χρήμα από μια διαπραγμάτευση. Τώρα η κυβέρνηση πήρε το μάθημα. Τώρα λέει υπογράφω τα πάντα και ξεχνάω ό,τι έλεγα».

Εξουθενωμένο χαρακτήρισε τον κόσμο ο κ. Κύρκος που όμως είπε ότι δεν πιστεύει ούτε στον Μητσοτάκη. «Η Κεντροαριστερά είναι ο τρίτος παίκτης με τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανόδου. Πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο θα γίνει ξεκαθάρισμα του πού πάμε. Για μένα το πιο σημαντικό είναι αν θα υπάρξει στην προετοιμασία του συνεδρίου μια εναλλακτική πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι τομή στην ελληνική πραγματικότητα. Θα πρέπει να κάνει αυτά που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν φαντάζεται η ΝΔ. Το στοίχημα του νέου φορέα είναι η προγραμματική του πρόταση».

Εν κατακλείδι ο κ. Κύρκος σχολιάζει και το θέμα του ονόματος των Σκοπίων υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Βασικά δεν πρέπει να υπάρχουν τρύπες στα Βαλκάνια. Μας συμφέρει οι γείτονές μας να είναι μέλη της Ε.Ε. Πρέπει να λήξει η εκκρεμότητα αυτή που ξοδεύει διπλωματικό μας κεφάλαιο όμως δεν πρέπει να υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις. Η γεωγραφική ενότητα της Μακεδονίας που είναι χωρισμένη σε τρία κράτη είναι στοιχείο αναντίρρητο. Δεν πρέπει να αφήσουμε εκκρεμότητες. Πρέπει να είναι ένα πακέτο που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα. Η κυβέρνηση το σήκωσε το θέμα λανθασμένα στην προσπάθειά της να παγιδεύσει τη ΝΔ όμως παγιδεύτηκε η ίδια από τον κυβερνητικό της εταίρο και τώρα είμαστε σε κατάσταση στην οποία κανείς δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Αρχίζω να πιστεύω πλέον πως η κυβέρνηση δεν έχει μια λύση με τα χαρακτηριστικά που πρέπει», κατέληξε.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, του Κώστα Γκιάστα

Σχετικά Άρθρα