Καρλ Μαρξ (1818- 1883)

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2018 16:18
Ο Καρλ Μαρξ σε νεαρή ηλικία Ο Καρλ Μαρξ σε νεαρή ηλικία

Στην πόλη Τριρ (Trier) της Πρωσικής Ρηνανίας και στις 5 Μαΐου 1818, γεννήθηκε ο μεγαλοφυής θεωρητικός και θεμελιωτής του επιστημονικού διαλεκτικού σοσιαλισμού, ο κορυφαίος δάσκαλος και οδηγός του παγκόσμιου προλεταριάτου, ο εμπνευστής και οργανωτής της 1ης Κομουνιστικής Διεθνούς, ο Κάρολος Μαρξ.

Ο διανοούμενος, που με τα έργα του διαλεκτικού υλισμού, άνοιξε καινούριους ορίζοντες στις ανθρώπινες κοινωνίες, και πολέμησε τη φεουδαρχική και προκαπιταλιστική τάξη πραγμάτων, στην υδρόγειο σφαίρα, με τη θεωρία του εξελικτικού διαλεκτικού ιστορικού υλισμού, την πάλη των τάξεων και την επανάσταση του προλεταριάτου.

Με αφορμή την ανακαίνιση του σπιτιού που γεννήθηκε (Μουσείου σήμερα), ο εβραϊκής καταγωγής, Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ, και για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, ο ευρωπαϊκός Τύπος κυρίως, και γενικά τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημοσιεύουν και θα δημοσιεύουν στα έντυπά τους, και θα προβάλουν στα ηλεκτρονικά δίκτυα αυτή τη χρονιά, ιστορικά κομμάτια από τη ζωή του και το πανανθρώπινο κοσμοϊστορικό έργο του.

Έτσι κι εμείς, μέσα από τις στήλες τις φιλόξενης Λαρισινής εφημερίδας, της «Ε», σας δίνουμε μια πολύ μικρή, απλή αποφθεγματική ιστορική εικόνα, για τον μεγάλο κοσμοθεωρητικό φιλόσοφο, της ευρωπαϊκής διανόησης, του επαναστατικού επιστημονικού σοσιαλισμού, του Μαρξισμού – Λενινισμού όπως αποκαλείται.

Ο Γερμανός λοιπόν αυτός στοχαστής και επαναστάτης σοσιαλιστής, Καρλ Μαρξ, που ήρθε στη ζωή στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 19ου αι., έγραψε και δημοσίευσε το Κομουνιστικό Μανιφέστο και το περίφημο έργο, Κεφάλαιο. Τα δύο αυτά θεμελιώδη έργα, που αποτελούν τη βάση του μαρξισμού, τα έβαλε σε πραχτική εφαρμογή, με την Οκτωβριανή ρωσική επανάσταση των μπολσεβίκων, το 1917, ο πανάξιος φιλόσοφος και περισπούδαστος ηγέτης Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν (1870 – 1924), ανατρέποντας και γκρεμίζοντας, την τριακοσίων ετών περίπου τσαρική δυναστεία, και εγκαθιδρύοντας τη Σοβιετική Ένωση, των 15 Δημοκρατιών, που την αποτελούσαν.

Ο Κάρολος Μάρξ, στην εποχή του, με όλα τα γραπτά του έργα και τους αγώνες του, είχε πάντα μέσα στους κυρίαρχους σκοπούς και στόχους του, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την ισονομία και την ισοτιμία, με την εφαρμογή της αξιοκρατίας, στις κοινωνίες των Λαών. Για τον Μαρξ το άδικο οικονομικό εκμεταλλευτικό ταξικό καπιταλιστικό σύστημα, έπρεπε να ανατραπεί με την επανάσταση του προλεταριάτου, ξεκινώντας από τη Γερμανία, που είχε πάνω από έξι εκατομμύρια βιομηχανικούς εργάτες τότε. Βέβαια, οι προβλέψεις του υλοποιήθηκαν πρώτα στη Ρωσία (όπως προείπαμε) με την Οκτωβριανή Επανάσταση, για την ανατροπή της τσαρικής δυναστείας, και στη συνέχεια, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακολούθησαν τη Σοβιετική Ένωση, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ανατολική Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία, και με την εξακολουθητική συνέχεια, το 1949, η χώρα του Μάο Τσετούγκ, η Κίνα, η Β. Κορέα, το Βιετνάμ, φτάνοντας στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρου και αλλού.

Για τον Μαρξ το καπιταλιστικό σύστημα, με την ιστορική εξελικτική του πορεία είχε φτάσει στο τελευταίο στάδιο, του ιμπεριαλισμού – όπως λέγεται – και η χαμηλότερη οικονομική τάξη μιας κοινότητας ήταν απόρροια του άδικου καπιταλιστικού συστήματος και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης, από τους ηγεμόνες του κεφαλαίου, που κυβερνούσαν τον κόσμο. Γι’ αυτό, μοιραία οι δύο τάξεις βρίσκονταν σε σύγκρουση ταξική, όπως αναφέρει στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, μέχρις ότου η κατώτερη τάξη κερδίσει αναπόφευκτα. Αυτό και έγινε – όπου έγινε – δίνοντας σε εκατομμύρια κόσμο την ελπίδα και το καινούριο νόημα στη ζωή, για έναν κόσμο καλύτερο και ένα κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό διακυβερνητικό εξουσιαστικό σύστημα, δικαιότερο και ανθρωπινότερο.

Ο Κάρολος Μαρξ ευτύχησε βέβαια, να έχει στο πλευρό του μια πανέξυπνη, μορφωμένη, λογική, εξαίρετη, σπουδαία, πανέμορφη γυναίκα, συντρόφισσα και σύζυγο, την Τζένη Φον Βέστφαλεν, που ίσως χωρίς αυτή να μην έφτανε στην εκπλήρωση των μεγάλων σκοπών και στόχων του. Με τη σπάνια εξυπνάδα της και τη γοητευτική ομορφιά της, ο Μαρξ ήταν πάντα, ως το τέλος της ζωής του, γοητευμένος από την Τζένη και αλύγιστος.

Επίσης, μεγάλο συμπαραστάτη, αρωγό και συνεργάτη, στη δύσκολη πορεία της ζωής του, ο Μαρξ, είχε έναν εξίσου μεγάλο φιλόσοφο και οικονομικό αιμοδότη, οικογενειακό του φίλο, τον κατά δύο χρόνια νεότερό του, τον Φρειδερίκο Ένγκελς, που γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Πρωσικής Ρηνανίας, ο οποίος συνέβαλε πνευματικά και οικονομικά, για την επίτευξη κάθε σκοπού και στόχου, εργασιακό και οικογενειακό, σε όλους τους αιματηρούς αγώνες της ζωής του. Το τρίπτυχο, της τριανδρίας: Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν, που βλέπουμε σε πολλές απεικονίσεις, των μαρξιστικών εντύπων κ.λπ.

Και ο τρίτος κατά σειρά, μεγαλοφυής θεωρητικός και ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου, ο δημιουργός του Μαρξισμού της εποχής του ιμπεριαλισμού, και των προλεταριακών επαναστάσεων, ο ιδρυτής του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, και του πρώτου Σοσιαλιστικού κράτος του κόσμου, ο Βλαδίμηρος Ίλιτς (Ουλιάνωφ) Λένιν – που γεννήθηκε πολύ οψιμότερα (1870), έκανε την ανθρωπότητα ολόκληρη να ανασαίνει και να ονειρεύεται, με την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία.

Έτσι, με απλά ελληνικά και με γλώσσα κατανοητή για όλους (χωρίς ειδικές περγαμηνές) σκιαγραφήσαμε, επιγραμματικά και αποφθεγματικά, την εικόνα και το προφίλ, μιας παγκόσμιας εμβληματικής και μοναδικής ανθρώπινης προσωπικότητας, τον Καρλ Μαρξ.

Από τον Δημήτρη Τσικούρα

* Ο Δημήτρης Τσικούρας είναι λογοτέχνης, ποιητής και ιστορικός μελετητής

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass