Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ

Ο όρος «Μακεδονία», διαρκής φορέας αλυτρωτισμού

* Να ονομαστούν «Κεντροβαλκανική δημοκρατία» τα Σκόπια *Παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Λάρισας το βιβλίο «Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και Μεσόγειο»

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2018 22:51

Δεν βλέπει φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων ο καθηγητής Γεωπολιτικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Θ. Μάζης.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του χθες στη Λάρισα με τίτλο «Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και Μεσόγειο», ο κ. Μάζης μιλά στην «Ε», τόσο για το θέμα των Σκοπίων, καταθέτοντας μάλιστα τη δική του πρόταση για το ονοματολογικό, όσο και για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, τον ρόλο που διεκδικούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, καθώς και τα προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Δεν μου φαίνεται ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα», λέει αναφερόμενος στο Σκοπιανό. «Με την έννοια, προσθέτει, ότι και στα Σκόπια υπάρχουν σοβαρότατες αντιδράσεις αναφορικά με την υπόθεση της ονομασίας και των μέτρων, κυρίως των μέτρων κατά του αλυτρωτισμού που εν πάση περιπτώσει απαιτεί η Ελλάδα. Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα η υπόθεση έχει μετεξελιχθεί σε ένα παίγνιο ισορροπιών το οποίο προσομοιάζει με τις μουσικές καρέκλες: ποιος θα προλάβει να κάτσει, ούτως ώστε αυτός που θα μείνει να βγει από το παιχνίδι», σημειώνει και συνεχίζει: «αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το οποίο ελέχθη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ότι πιθανότατα και η συγκυρία να μην είναι κατάλληλη εκτιμώ πως είναι βέβαιον ότι η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη».

Σχετικά με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και εκείνο που διοργανώνεται στην Αθήνα, ο κ. Μάζης θεωρεί ότι περνούν μηνύματα. «Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και μετά από το επόμενο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, έχω την αίσθηση ότι έχει αντιληφθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο κόσμος δεν έχει λοβοτομηθεί ακόμα και δεν πρόκειται να βουλιάξει στον καναπέ του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτός ο οποίος θα παίξει εν ου παικτοίς αυτοκτονεί πολιτικά. Εκτιμώ λοιπόν ότι μάλλον δεν θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση αμφοτεροπλεύρως».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει λύση στο όνομα των Σκοπίων μέχρι τον Ιούνιο που είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής υποστήριξε ότι «εξαρτάται από τις πιέσεις που θα ασκηθούν προς την πλευρά των Σκοπίων αυτή τη φορά. Ήδη η ανακοίνωση του κυρίου Στόλτενμπεργκ όπως αυτή έγινε στα Σκόπια, δηλαδή “κοιτάξτε να συνεννοηθείτε με τους Έλληνες διότι αλλιώς δεν μπορείτε να μπείτε στο ΝΑΤΟ”, καταρρίπτει τον μύθο ότι τα Σκόπια, εάν εμείς δεν δεχτούμε την ονομασία Μακεδονία μέσα στη σύνθετη, θα μπουν με το προσωρινό τους όνομα. Αυτό νομίζω διαλύει κάθε τέτοια μυθολογία. Αυτό σημαίνει ότι εάν εξετάσουμε και αναλύσουμε τι σημαίνει αφαιρώ από το Σύνταγμα των Σκοπίων τις αλυτρωτικές διατάξεις και διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται 80 βουλευτές τους οποίους δεν τους έχει η πλευρά του υποτιθέμενου καλόπιστου Ζάεφ, θα δούμε ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει από εκεί.

«Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ»

Άρα, λοιπόν, εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει, αν θέλουμε να υπάρξει λύση είναι να δούμε μία πίεση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως και της Γερμανίας, γιατί η Γερμανία είναι εκείνη η οποία επιμένει στο όνομα «Μακεδονία» και όχι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν αντίρρηση αν τα ονομάσουμε Αφροξυλάνθη, εκείνο που θέλουν είναι να έχουν ένα όνομα για να το βάλουν στο ΝΑΤΟ. Οι Γερμανοί είναι εκείνοι που έχουν τις βλέψεις τους στο Αιγαίο. Άρα το μόνο όνομα που είναι φορέας πραγματικού αλυτρωτισμού και διαρκούς αλυτρωτισμού είναι το όνομα Μακεδονία.

Οπότε, μόλις τα Σκόπια μπουν στην Ευρώπη τα δεκάδες ινστιτούτα που ασχολούνται με τον σκοπιανό μακεδονισμό εν Γερμανία θα έχουν τον παράδεισό τους για να δουλέψουν. Παράλληλα, να μην ξεχάσουμε και αυτό που μας ενημερώνει η κ. Αρβελέρ σε συζήτησή της με τον καπετάν Γιάννη τον Λάτση: “αγόρασε τα βρε Γιάννη να τελειώνουμε”, “με πρόλαβε ο Tζωρτζ Σόρος”, απάντησε εκείνος».

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο κ. Μάζης θεωρεί δίκαιο έναν γεωγραφικό προσδιορισμό δίνοντας τη δική του σύνθετη ονομασία. «Εγώ δίνω μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό “Κεντροβαλκανική δημοκρατία” “erga omnes”. Είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Τη χρησιμοποιώ εδώ και τρεις μήνες και τη γράφω και τη χρησιμοποιώ. Είναι καλή αυτή η ονομασία, διότι το ΝΑΤΟ θα είναι πολύ ευτυχισμένο. Στη λίστα των ονομάτων των μελών του θα προστεθεί ένα κράτος το οποίο σημειολογικά θα δείχνει ότι το ΝΑΤΟ ασκεί εξουσία και επιρροή στα κεντρικά Βαλκάνια. Ο κεντροβαλκάνιος πολίτης θα μπορεί στα ταξιδιωτικά του έγγραφα να αναφέρει εθνικότητα αλβανική, εθνικότητα σλαβική, εθνικότητα ελληνική, εθνικότητα Ρομά. Κανένας δεν θα καπελώνει κανέναν, όλοι θα έχουν τα πολιτιστικά τους δικαιώματα, τη γλώσσα τους, τη νέα αντίληψή τους, εθνική και κατοχυρωμένη και το ΝΑΤΟ θα είναι ευτυχές. Συνεπώς γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία τέτοια λύση;

Ο μύθος ο οποίος λέει άμα καταφέρουμε να αφαιρέσουμε τις διατάξεις από το Σύνταγμα –πέραν του γεγονότος ότι ούτε αυτό είναι δυνατό από ότι φαίνεται – αλλά να δεχόμουν ότι είναι δυνατό, πείτε μου όταν θα μπουν στο ΝΑΤΟ, τους εμποδίζει κανείς να κάνουν αλλαγές; Δεν είναι δικαίωμα του κάθε κράτους να ορίζει το Σύνταγμά του; Γιατί να μην το αλλάξει μετά; Δεν είναι ανοησίες όλα αυτά; Ο μόνος πραγματικός, διαρκής, σίγουρος βέβαιος και επικίνδυνος φορέας αλυτρωτισμού είναι ο όρος Μακεδονία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης δεν παραλείπει να αναφερθεί στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και στον ρόλο που διεκδικούν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ή χωρίς την Τουρκία. «Οι δύο ηγέτες, Πούτιν και Τραμπ είχαν συζητήσει πριν ορισμένους μήνες, και είχαν κάνει μία πρώτη προσέγγιση στον χώρο της βόρειας Συρίας. Τότε είχαν αναφερθεί σε έναν άτυπο διαχωρισμό της περιοχής. Από τον Ευφράτη και την περιοχή του Μπάμπιτζ και ανατολικά ήταν δικαιοδοσίας Αμερικανών, Γάλλων και Γερμανών, αλλά κυρίως Αμερικανών βάσει του κουρδικού στοιχείου και από τον Ευφράτη και δυτικά ήταν δικαιοδοσίας ρωσικής.

Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν εκχωρήσει στην Τουρκία το Αφρίν και το Ικλίμ. Το ερώτημα είναι τι αντάλλαγμα δέχθηκαν οι Ρώσοι από την Τουρκία εάν την αφήσουν τελικά να κατοικοεδρεύσει στην περιοχή. Εγώ προσωπικά το βλέπω λίγο απίθανο. Θεωρώ ότι η περιοχή Αφρίν μέχρι το Μπάμπιτζ θα δημιουργήσει ένα τέλμα για τον τουρκικό στρατό το οποίο θα του επιφέρει πολλές δυσκολίες παραμονής στην περιοχή. Δεν το βλέπω δηλαδή τόσο απλό. Εκτός εάν οι Αμερικανοί καταφέρουν να πείσουν. Να πείσουν τους Κούρδους να αφήσουν ήσυχους τους Ρώσους.

Από την άλλη μεριά η Τεχεράνη είναι εξαιρετικά ανήσυχη και ενοχλημένη για όλα αυτά διότι παραμονή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, εάν συμβεί, θα έχει τη συνδρομή των τζιχαντιστικών οργανώσεων που είναι παρακλάδια της Αλ Κάιντα και τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Δεν συμπαθούν ιδιαιτέρως ούτε τη Χεζμπολάχ, ούτε τους «φρουρούς της επανάστασης». Συνεπώς έχουμε μία περιπεπλεγμένη κατάσταση η οποία θέτει εν αμφιβόλω και την ισορροπία μέσα στο τρίγωνο, έστω και την τακτικιστική ισορροπία μέσα στο τρίγωνο Άγκυρα – Τεχεράνη – Μόσχα. Από την άλλη ένας δυσαρεστημένος Άσαντ δεν θα είναι πια ο ίδιος. Δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα όταν βλέπει τη χώρα του να διαμελίζεται και την Τουρκία να εισέρχεται μέσα σε αυτή. Όλα αυτά μένει να τα δούμε στην εξέλιξή τους».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Μάζης τις χαρακτηρίζει εξαιρετικά οξυμένες σχολιάζοντας ότι «το προσφυγικό είναι αυτό το οποίο επισείει η Τουρκία προς την Ευρώπη και προς την Ελλάδα. Όπως βλέπετε όμως από τις εκατέρωθεν δηλώσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επισήμων η κατάσταση είναι εξαιρετικά οξυμένη. Τα επεισόδια στα Ίμια δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα. Έχω την αίσθηση ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία απόγνωση, βρίσκεται αρκετά καταπιεζόμενος και από το εσωτερικό του και από τη Δύση.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για τον Ερντογάν οπότε προσπαθεί να σπείρει ανησυχία στο ΝΑΤΟ γιατί θεωρεί ότι θα έχει οφέλη από την περίπτωση της Ελλάδας, της Θράκης αλλά και της Κύπρου. Απαιτείται μια αυτογνωσία από την πλευρά του ελληνισμού, μία συσπείρωση από την πλευρά του ελληνισμού και όχι λάθος μηνύματα του τύπου “εμείς έχουμε μία κιμπάρικη διάθεση” που λέμε εκεί στη Βόρεια Ελλάδα “να σας δώσουμε ό,τι επιθυμείτε, ονοματάκια θέλετε; Νησάκια θέλετε; Ό,τι θέλετε περάστε να διαλέξετε”. Αυτό θέλει πολλή προσοχή.

Μιλάω για εντυπώσεις, δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να το πιστεύει αυτό ή να το κάνει, αλλά ενέργειες όμως όταν δίνουν αυτές τις εντυπώσεις τι κάνουν; Εξαχρειώνουν την απέναντι πλευρά. Όταν η απέναντι πλευρά εξαχρειωθεί και θεωρήσει ότι εσύ δεν έχεις σκοπό να αμυνθείς, έστω και αν εσύ έχεις σκοπό να αμυνθείς τότε προκαλείς τον πόλεμο».

 Την παρουσίαση του βιβλίου στη Λάρισα διοργάνωσαν ο Ροταριανός *Όμιλος Ανατολικής Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αποστολόπουλος Φοίβος, πολιτικός επιστήμων/ διεθνολόγος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Γιάτσιος.

Της Ζωής Παρμάκη

Gallery άρθρου