ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Προβληματική η σχέση των Λαρισαίων με το αλκοόλ

* «Δεν φτάνουν τα προγράμματα για να αποκατασταθεί ένας άνθρωπος. Πρέπει να γυρίσει και σε μία κοινωνία που να μπορεί να του δώσει στήριξη για να συνεχίσει», δηλώνει ο Σ. Λαϊνάς

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:08

Στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, αλλά και στους όμορους δήμους και νομούς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ κερδίζει έδαφος και μάλιστα σε μεγάλες ηλικίες. Επαγγελματίες που μέχρι πρότινος είχαν τις επιχειρήσεις τους και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών που επέφερε κατέφυγαν στο αλκοόλ.

Ο Σωτήρης Λαϊνάς συντονιστής του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας μιλά στην «Ε» για την εικόνα της πόλης και εξηγεί γιατί τα ποσοστά είναι αυξητικά.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη αλλά και ολόκληρη η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ανησυχητική σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι αναφέρουν προβληματική σχέση με το αλκοόλ», δηλώνει ο συντονιστής του προγράμματος Σωτήρης Λαϊνάς για να διευκρινίσει ότι «δεν μιλάμε για ανθρώπους που είναι σε μία τελική φάση, εντελώς εξαθλιωμένη, αλλά μιλάμε για ανθρώπους που είτε πίνουν καθημερινά και δημιουργούνται προβλήματα στους ίδιους δηλαδή μέθη, προστριβές με το περιβάλλον είτε είναι άνθρωποι που κάνουν επεισοδιακή κατάχρηση». Επεισοδιακή κατάχρηση σημαίνει κάποιες φορές μέσα στον μήνα ή μέσα στην εβδομάδα πίνουν πάρα πολύ και έχουν ακραία μέθη. «Αυτά είναι τα δύο προφίλ των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Πρόκειται για ανθρώπους ενταγμένους στο κοινωνικό σύνολο, λειτουργικούς έως έναν βαθμό, όχι όμως σε απόλυτο βαθμό» σημειώνει.

Στη Λάρισα σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος Αυτοβοήθειας υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. «Εμείς νιώθουμε μέσα από το πρόγραμμα ότι όσο βαθαίνουμε μέσα στην πόλη, όσο κάνουμε πράγματα, όσο ανοίγουμε προς την πόλη τόσο έρχονται περισσότερα αιτήματα βοήθειας. Έχουμε συνέχεια αυξητικούς ρυθμούς, χρόνο με τον χρόνο έχουμε όλο και περισσότερο κόσμο. Τον περασμένο Νοέμβριο έπαιξε το τηλεοπτικό και τα αιτήματα δεν σταματούν από τότε και από τη Λάρισα και από τις γύρω επαρχίες του νομού και της περιφέρειας». Την ίδια ώρα όμως που η περιοχή έχει πρόβλημα παρουσιάζει και κάτι ακόμα εξίσου ενδιαφέρον, «έχει μία συνοχή αρκετά ενδιαφέρουσα που μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Δεν φτάνουν τα προγράμματα για να αποκατασταθεί ένας άνθρωπος. Πρέπει να γυρίσει και σε μία κοινωνία που να μπορεί να του δώσει στήριξη για να συνεχίσει» συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που απευθύνονται στο πρόγραμμα για να βρουν μια λύση είναι κυρίως άντρες και κατά μέσο όρο ηλικίας 40 – 45 ετών. «Μία ενδιαφέρουσα υποκατηγορία αφορά σε αυτούς που βγήκαν στη συνταξιοδότηση. Ξαφνικά έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην καθημερινότητά τους και αν πρόκειται για μοναχικούς ανθρώπους, τότε το αλκοόλ γίνεται ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα», αναφέρει υπογραμμίζοντας όχι δεν μιλάμε για αλκοολισμό αλλά για προβλήματα σχέσης με το αλκοόλ.

Στο πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας υπάρχει ήδη μία ομάδα για το αλκοόλ και αν συνεχιστούν τα αιτήματα τότε ίσως να δημιουργηθεί και δεύτερη. Παράλληλα, λειτουργεί ομάδα για συντρόφους και ομάδα γονέων. «Το πρόγραμμα είναι δωρεάν. Εδώ δεν βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους συζητάμε και με τον καθένα βρίσκουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημασία έχει να τα βάλουμε κάτω παρέα και να ορίσουμε το πού είμαστε. Γιατί η παραδοχή, είναι ο μισός δρόμος. Άμα θα το κατανοήσει τότε είναι πιο εύκολη η διαδικασία της υποστήριξης», υπογραμμίζει.

Η ΚΡΙΣΗ

Η κρίση έφερε προβλήματα και ανάμεσα στα προβλήματα που έφερε ήταν και αυτό των εξαρτήσεων. «Είναι ένα ζήτημα το αλκοόλ και τα τελευταία χρόνια εμείς το βλέπουμε αυξημένο μέσα από τα προγράμματα. Μάλιστα προβλέπουμε ότι όσο περνούν τα χρόνια θα αυξηθεί το πρόβλημα. Γιατί οι κοινωνίες που βιώνουν μία μεγάλη κοινωνικοοικονομική και κοινωνικοπολιτισμική κρίση τα αμέσως επόμενα χρόνια έχουν προβλήματα με τις ουσίες. Αυτή η κρίση πλήττει την μεσαία τάξη, έναν άνθρωπο που ήταν λειτουργικός και επομένως αυτός θα εκφραστεί, θα αναζητήσει νόμιμες ουσίες», σημειώνει ο κ. Λαϊνάς παραθέτοντας το παράδειγμα επαγγελματίας «είχε στο μαγαζί του παντού μπουκάλια, δεν έμπαινε άνθρωπος μέσα στο μαγαζί οπότε έπινε. Αυτοί οι δείκτες αυξάνονται σε κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση. Οι άνθρωποι κάτι πρέπει να πάρουν για να αντέξουν αυτό που ζουν και το αλκοόλ είναι μία προσβάσιμη ουσία».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν η κοινωνία συνεχίσει να είναι σε κρίση τότε τη λύση θα πρέπει να τη δώσει η πολιτική και όχι η επιστήμη. «Αν συνεχίσει η κοινωνία να βιώνει την κρίση τότε φεύγουμε από τον τομέα της ψυχολογίας, και της ψυχιατρικής, τότε τη λύση θα τη δώσει η πολιτική. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, πρέπει να αλλάξουν οι δομές που παράγουν τις παθολογίες. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό: ο καπιταλισμός βλάπτει την ψυχική υγεία» ξεκαθαρίζει.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας έχει ξεκινήσει από το 2017 να συνεργάζεται με τον ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) του τομέα ψυχικής υγείας Ν. Λάρισας «Μυρμιδόνες». Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος, οι συνεταιριστικές ιδέες και πρακτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εργασιακή αποκατάσταση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπιζαν ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών πραγματοποιήθηκε ένα πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της συνεργασίας του ΚΟΙΣΠΕ με το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα, ο ΚΟΙΣΠΕ απασχόλησε τέσσερα μέλη του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στην εργασία που ανέλαβε στο Πάρκο των Ευχών του Δήμου Λάρισας.

Η συνεργασία ήταν απόλυτα επιτυχής και έθεσε τις βάσεις για πιο συστηματικές και μακροχρόνιες δράσεις μεταξύ του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και του ΚΟΙΣΠΕ, όσον αφορά στην ομαλή διαδικασία ένταξης ανθρώπων που παρακολουθούν το πρόγραμμα.

Στοιχεία επικοινωνίας: Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας – Α.Π.Θ. Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα. Τηλέφωνο: 2410-233332, larisa@selfhelp.gr.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass