Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΩΝ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Μειώθηκαν οι ροές προσφύγων, λείπουν ακόμη θέσεις φιλοξενίας

* Στόχος η παράταση των προγραμμάτων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2018 22:35

Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μειώθηκαν, την ίδια ώρα όμως η Μ. Ανατολή θυμίζει ξανά καζάνι που βράζει. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου περιγράφει στην «Ε» την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και την ετοιμότητα του υπουργείου σε περίπτωση νέων προσφυγικών ροών.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις προσπάθειες του Υπουργείου προκειμένου να ανανεωθούν.

PAPADHMHTRIOY SYNENTEYJH1

Η συνέντευξη:

* Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαχείριση του προσφυγικού;

- Καταρχάς, εφαρμόζεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Από τον περασμένο Αύγουστο έχουμε ροές της τάξης των 200 - 250 ατόμων ημερησίως, οι οποίες βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με τις μερικές χιλιάδες του 2015, ωστόσο μας δημιουργούν πιέσεις στον βαθμό που ξεπερνούν τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών μας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι στα Κέντρα Υποδοχής διαθέτουμε 6.000 θέσεις όπου σήμερα φιλοξενούνται σχεδόν 10.000 άτομα. Αν σκεφτούμε όμως ότι στην Τουρκία βρίσκονται παραπάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες - μετανάστες γίνεται κατανοητή η σημασία της συμφωνίας. Επισημαίνω για να έχετε μέτρο σύγκρισης, ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μόλις 300 θέσεις φιλοξενίας και σήμερα υπάρχουν συνολικά 40.000 θέσεις σε όλη τη χώρα, σε Κέντρα και σε διαμερίσματα.   

* Οι νέες επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή δημιουργούν αύξηση των προσφυγικών ροών;

- Κάθε πολεμική επιχείρηση δημιουργεί τάσεις απομάκρυνσης των πληθυσμών και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε την επιρροή των πρόσφατων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, ο οποίος σημειωτέον, επιχειρεί από Βορρά προς Νότο και Ανατολικά, αποκλείει δηλαδή τις οδούς διαφυγής προς την ίδια την Τουρκία.  

* Ποιος ο σχεδιασμός σε περίπτωση νέων μεγάλων προσφυγικών ροών;

- Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τώρα το Υπουργείο, έχοντας ολοκληρώσει τα βασικά στοιχεία της οργάνωσής του (ο οργανισμός μας δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αμέσως μετά συστάθηκαν οι διάφορες προβλεπόμενες δομές), είναι σε καλύτερη κατάσταση, ώστε και να σχεδιάζει και να προγραμματίζει δράσεις και να υλοποιεί τα σχέδιά του. Είναι χαρακτηριστικό των όσων σας λέω πως το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Θεωρούμε συνεπώς, πως οδεύουμε όλο και περισσότερο, στον βαθμό που στελεχώνονται κατάλληλα οι υπηρεσίες μας, προς μία κατάσταση κανονικότητας, έστω υπό πίεση, πάντως χωρίς σύγκριση με τα έκτακτα γεγονότα των ετών 2015-2016.  

* Υπάρχει σχεδιασμός μεταφοράς των προσφύγων από τα Κέντρα Φιλοξενίας σε διαμερίσματα;

- Υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη που αφορά κατηγορίες ευαλωτότητας και παιδιά και ήδη έχουν μετακινηθεί περίπου 5.000 πρόσωπα, που σήμερα φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι καθ' όλο το 2017 μετακινήθηκαν συνολικά 31.000 άτομα ευπαθών ομάδων.

* Τι θα γίνει με τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έχουν ημερομηνία λήξης;

- Κατά τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται για το οικονομικό πρόγραμμα 2018 και μετά, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για ολόκληρο το τρέχον έτος, και για τη στέγαση (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ) και για το χρηματικό βοήθημα και για τις άλλες παροχές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και προφανώς επιδίωξή μας είναι η παράταση των σχετικών δράσεων. Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε με δεδομένο το ότι τα βορινά σύνορά μας παραμένουν κλειστά και η πολιτική των μετεγκαταστάσεων συναντά προβλήματα.   

Συνέντευξη στη Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass