Οι πειρασμοί του Ιντερνετ και της Τεχνολογίας

* Μιλούν στην «ΕτΔ» ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και οι διευθυντές του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου κ. Κονιδάρης και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κατσιάρας

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2018 23:00
Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων: Απαραίτητη η παρέμβαση της εκκλησίας στα εθνικά θέματα. Φάρμακο αλλά και φαρμάκι η τεχνολογία Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων: Απαραίτητη η παρέμβαση της εκκλησίας στα εθνικά θέματα. Φάρμακο αλλά και φαρμάκι η τεχνολογία

Προβληματισμοί γύρω από τους κινδύνους που κρύβει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ηθικά ζητήματα που προκύπτουν,

αλλά και πώς πρέπει να γίνεται η χρήση της τεχνολογίας από τους ανθρώπους της εκκλησίας κυριάρχησαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας, την οποία διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο περιθώριο της ημερίδας η «ΕτΔ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι με τον λόγο τους επιμόρφωσαν τους υπεύθυνους των Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων, τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, ο Χάρης Κονιδάρης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου για το θέμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την Εκκλησία και ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κατσιάρας για τη μεταφυσική διάσταση της τεχνολογίας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Για την τεχνολογία αλλά και για την παρέμβαση της εκκλησίας στα εθνικά θέματα, μίλησε στην «ΕτΔ» ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Η εκκλησία δεν καταδικάζει την τεχνολογία. Εξάλλου ποτέ η Ορθόδοξη εκκλησία δεν τάχθηκε κατά της έρευνας και της επιστήμης. Σημασία έχει σημασία το πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Αυτή μπορεί να γίνει φάρμακο αλλά και φαρμάκι, όπως λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Σχετικά με τη σχέση του με τα ΜΜΕ ο σεβ. Παντελεήμων δήλωσε χαρακτηριστικά: Προσωπικά στην Ξάνθη έχω 24 χρόνια μητροπολίτης και έχω μια καλή σχέση με τα ΜΜΕ. Δέχομαι καλοπροαίρετα την κριτική, γιατί κανείς δεν είναι αλάνθαστος, παρά μόνο ο Χριστός. Να αναφέρω ένα περιστατικό στο οποίο ένας μακαριστός μητροπολίτης δεχόταν καθημερινά κριτική από έναν δημοσιογράφο, αλλά αυτός σιωπούσε. Κάποια στιγμή ο τελευταίος τον πλησίαζε και του παρουσιάστηκε ενώπιόν του, λέγοντας ότι είναι αυτός που τον κρίνει. Και ο μακαριστός απάντησε: “Καλά κάνεις παιδί μου, εσύ γράφε κι εγώ θα σιωπώ”.

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα και τι απαντά σε αυτούς που κατηγορούν την εκκλησία ότι κάνει «εξωτερική πολιτική», ο μητροπολίτης Ξάνθης απάντησε: "Αυτό δεν ισχύει. Η εκκλησία οφείλει όμως να ενδιαφερθεί για τον πολίτη, ο οποίος είναι μέλος της. Πόσο μάλιστα όταν σήμερα λόγο στα κοινά έχει ο κάθε Σύλλογος. Πόσο μάλιστα στα εθνικά θέματα. Υπενθυμίζω σε όσους ξεχνούν ότι η εκκλησία μας πρωτοστάτησε στο παρελθόν σε εθνικά ζητήματα. Δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι κανενός κόμματος ή ιδεολογίας. Για το όνομα της Μακεδονίας η Ιερά Σύνοδος πήρε θέση και ξεκαθάρισε ότι για λόγους σεβασμού στην ιστορία και στα πρόσωπα που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Μακεδονία μας, δεν δέχεται κανένα παράγωγο της λέξης αυτής για τους γειτόνους μας. Το ίδιο ισχύει και για το μάθημα των θρησκευτικών. Δεν γίνεται να μην ενδιαφερθούμε για την αγωγή που θα λάβει ο νέος στα σχολειά μας".

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Ο κ. Κονιδάρης σχολιάζοντας την επιρροή των ΜΜΕ αλλά και των λεγομένων social media στη ζωή μας, ανέφερε τα εξής: Σχετικά με την ηλικιακή σύνθεση των χρηστών των ΜΜΕ προκύπτει ότι οι άνω των 50 ετών ενημερώνονται από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που το ακούν όλες οι ηλικίες, αλλά κυρίως οι οδηγοί, με περισσότερη την ψυχαγωγία, ενώ όλα τα παιδιά που είναι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι ενεργές ηλικίες (40-50) ενημερώνονται από το διαδίκτυο εξ ολοκλήρου οι πρώτοι, ενώ οι δεύτεροι εκτός από το διαδίκτυο και από τις εφημερίδες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κάθε αναγνώστης και σχολιαστής γίνεται και δημοσιογράφος, γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή για να αποφύγουμε την παραμόρφωση της είδησης, καθώς στα μέσα αυτά το γεγονός παρουσιάζεται μερικές φορές όχι αυτούσιο, αλλά με βάση τις επιθυμίες του συντάκτη. Όσον αφορά στην αποδόμηση της είδησης, που σχετίζεται με τον σχολιασμό μιας ανάρτησης, π.χ. της Αρχιεπισκοπής, αυτός γίνεται με βάση τις επιθυμίες και τα θέλω του καθενός, προβάλλοντας μεμονωμένα μια φράση και όχι το σύνολο ή το μήνυμα της είδησης. Οι κληρικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση του facebook, προβάλλοντας το ποιμενικό τους έργο και όχι για κοινωνικούς λόγους ή δημόσιες σχέσεις. Διαχειριζόμαστε τα σχόλια που «ανεβαίνουν» χωρίς υπερβολή, με μέτρο και αποφεύγοντας διαλόγους που οδηγούν σε καβγάδες.

Ερωτηθείς από την «ΕτΔ» για το αν καταγράφεται αύξηση της ζήτησης των ΜΜΕ που προβάλλουν εκκλησιαστικά-ορθόδοξα θέματα, ο κ. Κονιδάρης απάντησε: Πράγματι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με την Ορθοδοξία σε όλες τις βαθμίδες των ΜΜΕ, καθώς καλύφθηκε ένα κομμάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε αξιόλογη παρουσία.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΙΑΡΑΣ

Ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κατσιάρας μίλησε για τη μεταφυσική διάσταση της τεχνολογίας, τονίζοντας τα εξής: Ο τρόπος που λειτουργεί η τεχνολογία σήμερα, θέλει τον άνθρωπο αποκλειστικά δικό της. Αφοσιωμένο 24 ώρες την μέρα. Προσπαθεί να καλύψει κάθε στιγμή της ζωής του, μην αφήνοντάς τον ήσυχο. Η θρησκεία από την πλευρά της είναι μια διάρθρωση της ζωής του ανθρώπου που καθορίζει την καλή ή την κακή συμπεριφορά. Άλλο πράγμα η φύση της τεχνολογίας και άλλο η χρήση αυτής. Η φύση της τεχνολογίας είναι πάντα προβληματική. Η πυρηνική ενέργεια είναι καλή αλλά και κακή. Το θέμα είναι ποιος θα βάλει τα όρια στην τεχνολογία. Η τεχνολογία μάς ελέγχει απόλυτα, δημιουργεί θέμα στην αγορά εργασίας, αφού υποκαθιστά την ανθρώπινη παρουσία, δημιουργεί οικολογική καταστροφή. Η τεχνολογία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υπόσταση. Γι΄αυτό συχνά πολλές κυβερνήσεις θέτουν θέματα ηθικής για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ας κατανοήσουμε τι είναι η τεχνολογία και ποια τα όριά της. Στην Αγγλία δημιουργήθηκε Υπουργείο Μοναξιάς. Στην έρευνα αυτή αποτυπώθηκε ότι οι άνθρωποι άνω των 75 ετών μιλούν τηλεφωνικά με άλλον άνθρωπο μόνο μία φορά τον μήνα. Σε τι τους βοήθησε η τεχνολογία; Στην απομόνωση και στις άυλες σχέσεις. Η τεχνολογία δεν θέλει τη σωματική σχέση. Έχουμε μηχανική υπόσταση του ανθρώπου. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά ξέρουν την τεχνολογία καλύτερα και από το περιβάλλον του. Οι επιστήμονες φθάνουν στο σημείο να επιδιώκουν τεκνοποίηση χωρίς την παρουσία των δύο φύλων, στη γεωργία προκύπτει το ζήτημα των σπόρων και τα υβρίδια. Σήμερα ο μαθητής δεν γράφει στο χαρτί. Ακόμη στον Η\Υ μόλις γράψει τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός του, αυτό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη. Όπως καταλαβαίνετε δεν δαιμονοποιούμε την τεχνολογία, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα δεινά της».

Ερωτηθείς για την αδειοδότηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Κατσιάρας δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο κι όπως φαίνεται είμαστε σε καλό δρόμο. Εμείς δεν θέλουμε να εξαιρεθούμε από τον ραδιοφωνικό χάρτη της χώρας, αλλά επειδή δεν έχουμε κερδοσκοπικές εταιρίες επιδιώκουμε να πληρώσουμε το σχετικό αντίτιμο υπό άλλες συνθήκες, σε σχέση με τα υπόλοιπα ραδιόφωνα».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass