Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»:

Κάνουμε συμμαχίες εντός και εκτός Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

* Το μήνυμά του προς τους κτηνοτρόφους και τη Διεπαγγελματική Φέτας * Τι λέει για πληρωμές και δηλώσεις ΟΣΔΕ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2018 22:02

 «Η χώρα μας, συνεργαζόμενη και με άλλες χώρες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συμμαχίες, δίνει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μάχη, σε όλα τα επίπεδα, για να μην οδηγήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε αρνητικές εξελίξεις για τον Έλληνα αγρότη. Η διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΚΑΠ γίνεται μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς υπάρχει πίεση για δραστική μείωση του προϋπολογισμού. Όπως και να ΄χει στη μάχη για τη νέα ΚΑΠ πάμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση».

Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην «Ε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναλύοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους στοχεύει η εθνική αγροτική πολιτική ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου του Economist που έγινε στη Λάρισα ο κ. Αποστόλου μίλησε και για τη διαμάχη του με τους κτηνοτρόφους, καλώντας τους «να αρνούνται και οι ίδιοι να συμμετάσχουν σε πρακτικές που υπονομεύουν την ίδια την τύχη των εθνικών μας τυριών και τελικά τη δική τους βιωσιμότητα».

Όσον αφορά στο κλασικό ερώτημα τι θα σπείρει φέτος ο αγρότης, ο κ. Αποστόλου δηλώνει ότι «καταλυτικό ρόλο θα παίξει το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών που θα θέσουμε σύντομα σε εφαρμογή».

 

Η συνέντευξη:

* Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ (2020-2027), η μεγάλη αλλαγή είναι ότι κάθε χώρα-μέλος θα υποβάλλει, θα λαμβάνει έγκριση και θα υλοποιεί ένα πολυετές Εθνικό Σχέδιο, στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι δράσεις της ΚΑΠ. Με ποια κριτήρια και πότε θα καταρτισθεί αυτό το Σχέδιο;

- Οι βασικοί άξονες στους οποίους στοχεύει η εθνική αγροτική πολιτική είναι η ανάπτυξη ενός αειφόρου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών, θα μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων και θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των προϊόντων μας. Με αυτό το πλαίσιο προσδοκούμε ότι μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε η επόμενη πενταετία να είναι χρόνος θετικού μετασχηματισμού της υπαίθρου μας προς μια υγιή αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά στη διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2020, αυτή γίνεται, όπως γνωρίζετε, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Υπάρχει πίεση για δραστική μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες πολιτικές της Ε.Ε., πίεση που εντείνεται από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται μια προσπάθεια εξωτερικής σύγκλισης, δηλαδή εξομοίωσης, κατά κάποιο τρόπο, των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν ανά στρέμμα τα κράτη – μέλη.

Η χώρα μας, συνεργαζόμενη και με άλλες χώρες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συμμαχίες, δίνει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μάχη, σε όλα τα επίπεδα, για να μην οδηγήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε αρνητικές εξελίξεις για τον Έλληνα αγρότη. Είναι μια εθνική υπόθεση μεγάλης σημασίας και για την υπόθεση αυτή πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργάζονται. Πρόσφατα ενημέρωσα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το κλίμα υπήρξε συναινετικό και εποικοδομητικό. Επίσης, πρόσφατα ενημέρωσα και τους Έλληνες ευρωβουλευτές και ζήτησα τη στήριξή τους. Το κλίμα της συζήτησής μας ήταν και πάλι κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Ενημερώνουμε ήδη τους εκπροσώπους των αγροτών και ευρύτερα τους κοινωνικούς εταίρους του αγροτικού τομέα. Στη μάχη λοιπόν για τη νέα ΚΑΠ πάμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας και του Έλληνα αγρότη.

* Αυτές τις μέρες κορυφώνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες στις εαρινές καλλιέργειες και υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ. Και φέτος γνώμονας για το ποια καλλιέργεια θα προτιμηθεί υπήρξε η τιμή που απόλαυσε κάποιο προϊόν πέρυσι. Έχετε υποσχεθεί ότι το ΥΠΑΑΤ θα δείξει τον δρόμο στον παραγωγό κάθε περιφέρειας, για τις σχετικές δυνατότητες που έχει. Πότε και πώς θα γίνει αυτό;

- Έχω κυριολεκτικά «οργώσει» την ελληνική ύπαιθρο και έχω συναντηθεί με αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά ως ΥΠΑΑΤ ενημερώνουμε τους αγρότες με κάθε τρόπο, για τα νέα δεδομένα με βάση τα οποία καλούνται να δραστηριοποιηθούν. Ωστόσο δεν μπορεί το Υπουργείο να βγάλει κατεύθυνση, σπείρτε το ένα και μη σπέρνετε το άλλο. Αυτά είναι θέματα που ο καθένας τα αντιμετωπίζει με το δικό του τρόπο και το δικό του σκεπτικό. Αρκεί να είναι καλά ενημερωμένος και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο. Καταλυτικά θα λειτουργήσει βεβαίως και το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών που θα θέσουμε σύντομα σε εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά στο ΟΣΔΕ, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι το σύστημα των πληρωμών λειτουργεί πλέον κανονικά. Όπως ξέρετε το νοικοκύρεμα που καταφέραμε δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο. Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των πληρωμών των ενισχύσεων, κλείνοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008). Και βέβαια να μην αγνοούμε ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησής μας δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς, ενώ αντίθετα παραλάβαμε 3 δισ. και με προσθήκη κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Θέλω τέλος να κάνω μια επιπλέον επισήμανση όσον αφορά στη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό, αλλά έχει μεγάλη σημασία: Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πύλες υποδοχής των δηλώσεων των αγροτών ήταν 107. Σταδιακά έχουν τετραπλασιαστεί, φτάνοντας, στη φετινή διαδικασία, τις 412. Όπως αντιλαμβάνεστε το παιχνίδι έχει ανοίξει προς όφελος πάντα των αγροτών.

* Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων για τη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και ποιες οι ευθύνες του ΥΠΑΑΤ;

- Αναφορικά με τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος, τα στοιχεία όπως επίσημα παρουσιάζονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φανερώνουν μια σταθεροποίηση των τιμών τα τελευταία έτη με μία ανοδική τάση τους δύο τελευταίους μήνες του 2018. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος τα έτη 2017-2018 ήταν 0,38 και 0,39 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι δύο πρώτοι μήνες του 2018 εμφανίζουν αύξηση στα 0,40 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο αιγοπρόβειο γάλα, το 2017 έκλεισε στα 0,93 και 0,57 ευρώ αντίστοιχα. Πράγματι υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πτώσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, αναμένεται όμως αυτή να αποτυπωθεί και επίσημα στις καταγραφές μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ». Όπως καταλαβαίνετε, το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών. Τόσο στην ελληνική όσο στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ελεύθερες και διαμορφώνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες της αγοράς, προσφορά και ζήτηση. Πού μπορεί να παρέμβει το κράτος; Στο να διερευνηθεί συνολικότερα η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και οι τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΑΑΤ ήδη έχει κινητοποιηθεί και εξετάσει μία σειρά από μέτρα που θα συμβάλλουν στην ελάφρυνση του συγκεκριμένου θέματος. Αύξηση ελέγχων, καμπάνιες ενημέρωσης καταναλωτή κλπ. Αλλά θέλω να πω στους κτηνοτρόφους και κάτι άλλο: Να αρνούνται και οι ίδιοι να συμμετάσχουν σε πρακτικές που υπονομεύουν την ίδια την τύχη των εθνικών μας τυριών και τελικά τη δική τους βιωσιμότητα.

* Οι Θεσσαλοί σάς κατηγορούν ότι δεν θέλετε τη Διεπαγγελματική Φέτας, η οποία έχει ήδη συσταθεί. Τι απαντάτε;

- Αντίθετα, είμαστε πάντα υπέρ της σύστασης εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα. Είναι σημαντικό να προχωρήσει η δημιουργία ειδικής συλλογικής ταυτότητας για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα από έναν συλλογικό φορέα, όπως μία Διεπαγγελματική Οργάνωση. Για τη φέτα μία τέτοια Οργάνωση πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση του αυτοελέγχου της αγοράς του τυριού καθώς και της στρατηγικής ανάπτυξης και προώθησής της μέσα από ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση όλων των δρώντων στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος. Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και αναμένει την ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών εθνικής συνεννόησης, για μία ενιαία Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass