Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 10.000 βήματα την ημέρα, τον γιατρό κάνουμε πέρα...

* Μιλά στην «ΕτΔ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Διγγελίδης

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2018 22:30
Ακόμη και απλές φυσικές δραστηριότητες έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας, δηλώνει ο κ. Νικόλαος Διγγελίδης, αναπληρωτής καθηγητής στη Διδακτική της Φυσικής Αγωγής, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ακόμη και απλές φυσικές δραστηριότητες έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας, δηλώνει ο κ. Νικόλαος Διγγελίδης, αναπληρωτής καθηγητής στη Διδακτική της Φυσικής Αγωγής, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

"Το περπάτημα είναι ένας ασφαλής τρόπος άσκησης για κάθε ηλικία.

Όσο πιο συχνά γίνεται τόσο το καλύτερο. Συστήνεται να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα – φυσικά όσο πιο κοντά σε αυτό το στόχο ή πάνω απ’ αυτόν βρισκόμαστε τόσο το καλύτερο". Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στην «ΕτΔ» ο κ. Νικόλαος Διγγελίδης, αναπληρωτής καθηγητής στη Διδακτική της Φυσικής Αγωγής, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

* Μπορούμε να ισχυριστούμε κ. Διγγελίδη πως η συχνή σωματική άσκηση δρα ως καταλύτης για μια καλύτερη σε ποιότητα ζωή;

- Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η άσκηση έχει θετική επίδραση σε πολλές και διαφορετικές παραμέτρους της υγείας μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής. Σε κάποιες περιπτώσεις τα δεδομένα είναι πιο σίγουρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φυσικά δεν έχουμε ακόμη τόσο απτά τεκμήρια για τη θετική της επίδραση. Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όχι μόνο η συστηματική άσκηση, αλλά και οι διάφορες φυσικές/σωματικές δραστηριότητες (π.χ. περπάτημα, βόλτα με το σκύλο μας, κηπουρική κτλ) μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.

* Πού βοηθά η άσκηση;

- Αν δούμε για παράδειγμα, την τελευταία έκθεση του American College of Sports Medicine για τα οφέλη της υγείας που είναι από τις πιο επίσημες πηγές για αξιόπιστη πληροφόρηση πάνω στο θέμα αυτό, θα δούμε ότι αναφέρονται 16 συγκεκριμένα οφέλη από την άσκηση ή και τη φυσική δραστηριότητα σε παραμέτρους της υγείας, με βάση τις σχετικές έρευνες. Υπάρχουν λοιπόν δεδομένα που δείχνουν ότι ακόμη και μικρής έντασης άσκηση ή έστω ένα μέτριο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάνει καλό:

1) στη μείωση της αρτηριακής πίεσης,

2) στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη,

3) στη βελτίωση του ύπνου,

4) στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους

5) στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας την ημέρα που κάνουμε άσκηση (κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τους μαθητές αλλά και για όλους μας)

6) στη βελτίωση της υγείας των οστών στους νέους

7) στη μείωση του κινδύνου για πτώσεις σε υπερήλικες

8) στη μείωση κινδύνου για έναν αριθμό καρκίνων (μαστού, παχύ εντέρου, ενδομήτριου, ουροδόχου κύστης, οισοφάγου, συκωτιού, πνευμόνων, στομάχου)

9) μείωση κινδύνου ανάπτυξης μιας νέας χρόνιας νόσου,

10) βελτίωση ποιότητας ζωής και σωματικής λειτουργίας,

11) προαγωγή της μητρικής υγείας,

Υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, δηλαδή δραστηριότητα ή άσκηση που γίνεται πιο τακτικά έχει συνδεθεί με:

12) πρόληψη αύξησης σωματικού βάρους,

13) διατήρηση σωματικού βάρους σε ένα υγιές επίπεδο,

14) μείωση κινδύνου νεανικής παχυσαρκίας,

15) μείωση κινδύνου για άνοια ή Alzheimer σε υπερήλικες,

16) βελτίωση μιας σειράς παραμέτρων της γνωστικής μας λειτουργίας.

* Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε

προγράμματα άσκησης, περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε καθημερινή βάδιση με ήπιο ρυθμό για μια απόσταση έξι οικοδομικών

τετραγώνων, έχουν καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους;

- Ναι, το περπάτημα είναι ένας ασφαλής τρόπος άσκησης για κάθε ηλικία. Όσο πιο συχνά γίνεται τόσο το καλύτερο. Συστήνεται να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα – φυσικά όσο πιο κοντά σε αυτό το στόχο ή πάνω απ’ αυτόν βρισκόμαστε τόσο το καλύτερο.

* Ένα βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων και

καφεϊνούχων ποτών και γενικότερα η διατροφή ακυρώνουν την άσκηση;

- Αυτό το θέμα σχετίζεται με τη διατροφή και κάποιος διατροφολόγος θα ήταν πιο αρμόδιος να απαντήσει. Θα έλεγα όμως, σαν γενικός κανόνας, ότι εξαρτάται από την ποσότητα των ποτών που αναφέρεστε. Σε μικρές ποσότητες δεν ακυρώνουν τίποτα από τα οφέλη της άσκησης. Ας κρατήσουμε αυτό… Σωματικά δραστήρια άτομα κοιμούνται καλύτερα, αισθάνονται καλύτερα και λειτουργούν καλύτερα.

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα