«Προβοκατόρικη η επίθεση στον Μπουτάρη»

*Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΧΡ. ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 22:22

«Είμαστε απόγονοι γενοκτονημένων που υπέστησαν τη φρικαλεότητα του Κεμαλοφασισμού. Γι’ αυτό και μόνο δεν γίνεται να έχουμε σχέση με ακραίους πολιτικούς χώρους. Θεωρώ την επίθεση ως μια προβοκατόρικη ενέργεια γιατί αντί να ασχολούμαστε με την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ασχολούμαστε με την άνανδρη επίθεση την οποία και καταδικάζουμε».

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει για λογαριασμό της «Ε», τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη σε βάρος του δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Τοπαλίδης. Ο δικηγόρος, που ζει και εργάζεται στην πόλη της Λάρισας, υπογραμμίζει ότι όλα όσα έγιναν και η διάσταση που έλαβαν, λειτούργησαν σε βάρος της ουσίας μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης, καθώς «ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία», προσθέτοντας πως «μέσα από την αναγνώριση θα εκδημοκρατιστεί και η ίδια η Τουρκία».

Ο κ. Τοπαλίδης ξεκαθάρισε πως μπορεί να έχει διαφορές με τον κ. Μπουτάρη, όμως ανέφερε σε όλους τους τόνους πως σέβεται απόλυτα τον θεσμικό του ρόλο: «Εγώ προσωπικά έχω έρθει σε σύγκρουση με τον κ. Μπουτάρη γι’ αυτά που κατά καιρούς αναφέρει. Το 2012 είχε αρνηθεί να δώσει την άδεια για τη χρήση της πλατείας της Αγίας Σοφίας. Καταλήξαμε και κατηγορούμενοι μετά από ενέργειες του Δήμου για παράνομη κατάληψη πλατείας. Υπάρχουν οι συγκρούσεις, είναι όμως θεσμικός παράγοντας. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον ρόλο του άσχετα αν διαφωνούμε με το πρόσωπο Μπουτάρη. Όποιες διαφωνίες δεν μπορούνε να δικαιολογήσουν μια επίθεση άναδρη και προβοκατόρικη. Αυτό γιατί επί δύο ημέρες ασχολούμαστε με την επίθεση και όχι με το ζήτημα της Γενοκτονίας και την μεγαλειώδη εκδήλωση».

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τούρκος αγωνιστής Ταμέρ Τσιλιγκίρ για τον οποίο ο κ. Τοπαλίδης σημειώνει ότι «δηλώνει Ελληνας και Πόντιος». Τα μηνύματα που στάλθηκαν σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν σημαντικά. «Το κυριότερο που τονίστηκε είναι πως η Γενοκτονία είναι διαρκής και δεν τελείωσε το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Παρέμειναν στη σημερινή Τουρκία Πόντιοι, που προσπαθούν και αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού», είπε συγκεκριμένα.

Συμμετείχαν περίπου 5 χιλιάδες κόσμου. Ανάμεσά τους δήμαρχος, περιφερειάρχης, υπουργοί, βουλευτές. Έγινε πορεία προς το τουρκικό Προξενείο για την επίδοση του ψηφίσματος. «Δεν έγινε το παραμικρό καθόλη τη διάρκειά της», τονίζει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και συνεχίζει: «Πληροφορηθήκαμε το γεγονός στον δρόμο για το Προξενείο. Το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ακρότητες και τέτοια ακραία στοιχεία. Το λέω γιατί υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης του οργανωμένου ποντιακού χώρου με ακραίους κύκλους και στοιχεία. Εμείς και στο παρελθόν έχουμε αποδείξει πως δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Επί προεδρίας μου δηλώσαμε με όλους τους τρόπους πως ακραίοι χώροι που δεν αναγνωρίζουν γενοκτονίες θεωρούνται ανεπιθύμητοι στις εκδηλώσεις μας. Όπως η Χρυσή Αυγή».

Στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν τρεις ποντιακοί σύλλογοι (Σύλλογος Ποντίων, Παλιννοστούντων, Φοιτητών) και στον νομό άλλοι δέκα.

ΤΟ Κ.Ι.Σ.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς και τη βία που ασκήθηκε σε βάρος του πρώτου δημότη της Θεσσαλονίκης, του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια μιας ειρηνικής εκδήλωσης των Ελλήνων Ποντίων συμπολιτών μας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Στεκόμαστε δίπλα και μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο που δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού φορώντας το κίτρινο άστρο του Δαυίδ στο πέτο του, για να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα, εκείνη την κολασμένη εποχή, και όλοι μαζί να θωρακίσουμε τις αξίες της δημοκρατίας μας απέναντι σε όσους επιχειρούν με τη βία να επιβάλλουν τον σκοταδισμό».

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass