Ποτίζει με βροχή, λιπαίνει με "σκουπίδια"

80χρονος Τυρναβίτης - πρώην μετανάστης στη Γερμανία - στον βιολογικό του λαχανόκηπο στο σπίτι του

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2018 22:14

Είναι σήμερα 80 χρόνων. Βιοπαλαιστής με πολλή δουλειά στην πλάτη του. Πρώτα εδώ στην πατρίδα στα νεανικά του χρόνια και στη συνέχεια για 25 χρόνια ως μετανάστης στη Γερμανία.

Ο λόγος για τον κ. Γιώργο Κοσκερίδη ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του μαζί με τη γυναίκα του, την αγαπημένη του κ. Μαρία ζει στον Τύρναβο έχοντας σαν καθημερινή φροντίδα τον μικρό του κήπο. Ένας κήπος ο οποίος έχει τα πάντα και από λίγο. Λαχανικά λογιών - λογιών και μυρωδικά ομορφαίνουν τον χώρο του. Όλα βιολογικά με λίπασμα που φτιάχνει ο ίδιος και με νερό για το πότισμα από τη βροχή.
Με το κτίσιμο του σπιτιού πριν αρκετά χρόνια, μετά την επιστροφή της οικογένειας από τη Γερμανία, μερίμνησε και κατασκεύασε στο υπόγειο ένα μικρό ταμιευτήρα νερού. Εκεί με ένα σύστημα συλλογής των νερών της βροχής με λούκια από τα κεραμίδια του σπιτιού, όπως κάνουν αιώνες τώρα οι κάτοικοι των νησιών μας, συγκεντρώνει το νερό καθαρό. Έχει μετρητή για να γνωρίζει πόσο νερό διαθέτει για τους καλοκαιρινούς μήνες και με σωστή χρήση, χωρίς σπατάλη, ποτίζει τον κήπο του.
Ο κ. Γιώργος σημειώνει με έμφαση στην «ΕτΔ»: «Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας δεν είναι να κάνω οικονομία χρημάτων αλλά πρώτα να κάνω οικονομία του νερού το οποίο όλο και λιγοστεύει και στην περιοχή μας. Επίσης όπως γνωρίζω το νερό της βρύσης μπορεί να είναι πολύ καλό για την ύδρευση και την κατανάλωση από τους πολίτες, αλλά δεν είναι κατάλληλο για το πότισμα των φυτών σε σύγκριση με αυτό της βροχής αφού το νερό της ύδρευσης περιέχει χλώριο. Ο υπόγειος ταμιευτήρας γεμίζει με νερό της βροχής και στη συνέχεια ο κ. Γιώργος με μοτέρ το μεταφέρει στον κήπο του και ποτίζει τα φυτά του τα οποία προσέχει ως κόρη οφθαλμού.
Παράλληλα ο αειθαλής 80χρονος φτιάχνει ο ίδιος το λίπασμα για τα κηπευτικά και άλλα φυτά. Έχει τοποθετήσει δύο κάδους και από όσα υπολείμματα τροφών περισσεύουν κάνει το πρώτο ξεκαθάρισμα στην κουζίνα καθημερινά και στη συνέχεια τα τοποθετεί στον ειδικό κάδο. Εκεί η φύση κάνει τη δική της δουλειά με τον ήλιο και τη βροχή και τον χρόνο που χρειάζεται. Έτσι τα υπολείμματα μετατρέπονται σε πρώτης τάξης κοπριά η οποία κάνει τα φυτά του να μεγαλώνουν γρήγορα και να προσφέρουν ποιότητα και ποσότητα προϊόντων.
Όμως εκτός από τα κηπευτικά έχει και χώρο για τα αρωματικά φυτά. Στον κήπο του, πάντα οικολογικά, καλλιεργεί τσάι του βουνού. Εδώ βέβαια είναι του κάμπου του Τυρνάβου αλλά είναι εξίσου γευστικό, καθώς και ρίγανη, τα οποία μετά από την αποξήρανση τα στέλνει στα παιδιά και τα εγγόνια του στη Γερμανία τα οποία ζουν και διαπρέπουν εκεί.
Ωστόσο ο Γιώργος Κοσκερίδης δεν αφήνει στην άκρη την άλλη αγαπημένη του συνήθεια. Να βρεθεί κάθε μεσημέρι στην πλατεία του Τυρνάβου και να απολαύσει με την παρέα του και με την… άδεια του γιατρού του ένα τσιπουράκι.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass