Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημ. Κουτσούμπας: Το παραμύθι της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου έχει ήδη αποκαλυφθεί…

* Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2018 20:10

Για υποκρισία καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές δηλώσεις περί τέλους του μνημονίου και καθαρής εξόδου, υπογραμμίζει ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για το 2019 και το 2020 και αφορούν σε μειώσεις συντάξεων, παραμένουν σε ισχύ. Αναφερόμενος στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, τονίζει ότι είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λογική ανταλλαγής με τους οκτώ που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις και την επικίνδυνη προκλητικότητα εκ μέρους της Αγκυρας εντάσσεται στην αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας. Όπως επισημαίνει, οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο, όχι μόνο ενός θερμού επεισοδίου, αλλά ακόμα και μιας άμεσης πολεμικής εμπλοκής. Ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε μία λύση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που θα είναι στο πλαίσιο της ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που βρίσκεται στη Λάρισα, για να μιλήσει σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κεντρικής Επιτροπής ’’100 Χρόνια, 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις’’, αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, τονίζει στην «Ελευθερία» ότι «ο νέος αιώνας θα είναι αιώνας μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, όπου οι λαοί θα αποφασίσουν με ρήξη και σύγκρουση να επιβάλουν το δίκιο τους».

 

Η συνέντευξη:

 

* Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι βγάζει τη χώρα από το πρόγραμμα και την επιστρέφει στην κανονικότητα καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή για τα λαϊκά στρώματα; Στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών κλπ. Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της ζωής των πολιτών με αφορμή την έξοδο από το πρόγραμμα ή απλά έχουμε υποσχεσιολογία προεκλογικού τύπου;

- «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», λέει ο λαός μας και έχει δίκιο. Έτσι και το παραμύθι της κυβέρνησης περί τέλους των μνημονίων και καθαρής εξόδου έχει ήδη αποκαλυφθεί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αμέτρητους μνημονιακούς νόμους οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ, αλλά και στα μέτρα για το ’19 και το ’20 τα οποία έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν στις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο και περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε τα ματωμένα πλεονάσματα, τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα με τους λεγόμενους θεσμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, τότε ο λογαριασμός για τα λαϊκά στρώματα είναι ήδη παραφουσκωμένος. Τι υπόσχεται ο κ. Τσίπρας; Επαναφορά μιας καρικατούρας συλλογικών συμβάσεων και μια αύξηση του κατώτατου μισθού, τύπου Πορτογαλίας, δηλαδή 80 λεπτά την ημέρα, που θα εξανεμιστεί απ’ τα συνολικότερα μέτρα. Και επειδή τα εργατικά δικαιώματα δεν χωρούν στον στενό κορσέ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αντιλαμβάνεστε ότι πραγματική βελτίωση στη ζωή των εργαζομένων δεν θα υπάρξει. Θυμίζω στους αναγνώστες σας ότι η κυβέρνηση έχει καταχωνιασμένη στα συρτάρια της την πρόταση νόμου των 513 σωματείων για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

 

* Πώς βλέπετε τις εξελίξεις όσον αφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων; Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά σε λύση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συναινέσει το ΚΚΕ;

- Η λύση για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά των Βαλκανίων, δεν είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, η αποτροπή συνολικά των επικίνδυνων νατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή. Και γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και που προφανώς θα είναι προϊόν και των ασφυκτικών πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ούτε προκύπτει ότι η συμφωνία για το όνομα θα αφορά σε σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις, θα εξασφαλίζει την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να βάζει τέλος στους αλυτρωτισμούς, να κατοχυρώνει το απαραβίαστο των συνόρων με σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

 

* Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ξανά στο κόκκινο, στρατιωτικοί κρατούνται στην Τουρκία, ο Ερντογάν τους χρησιμοποιεί για ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, παραβιάσεις, επεισόδια και επιθετική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο έντονα. Μέχρι πού θα φτάσει η ένταση αυτή και πώς βλέπετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

- Καταρχήν, θεωρούμε απαράδεκτη τη λογική ανταλλαγής ή οποιουδήποτε συμψηφισμού της υπόθεσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Όλα όσα περιγράφετε είναι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία δεν πρόκειται να ανακοπεί από τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της. Ο λαός μας πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα των ισχυρών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν πέσει καταπάνω οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Μερίδιο στη λεία διεκδικεί η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, η οποία ανταγωνίζεται την αντίστοιχη ελληνική, που επιδιώκει τη “γεωστρατηγική της αναβάθμιση” για αύξηση της κερδοφορίας της. Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο, όχι μόνο ενός θερμού επεισοδίου, αλλά ακόμα και μιας άμεσης πολεμικής εμπλοκής. Η τακτική του εφησυχασμού, ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, δηλαδή της αναβάθμισης των συμφερόντων ελληνικών μονοπωλίων μαζί με τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τη μεταφορά ακόμα και πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου, που υλοποιεί η κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε ότι μεγαλώνουν τους κινδύνους για τον λαό μας.

 

* 100 χρόνια ΚΚΕ. Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ποιος είναι αριστερός και δεξιός, προοδευτικός και συντηρητικός, ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΚΚΕ και ποιο το μήνυμά του στον λαό; Παρότι λένε ότι τα 100 χρόνια είναι δύσκολα, ο σοσιαλισμός φαίνεται να βρίσκεται σε υποχώρηση στον κόσμο. Έχει μέλλον λοιπόν;

- Νομίζω ότι ο λαός μας έχει την πείρα και μπορεί να δει ότι οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές «αριστερά – δεξιά», «πρόοδος – συντήρηση» βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για να παίζουν το παιχνίδι του διπολισμού – δικομματισμού και να κρύβουν τη στρατηγική τους σύμπλευση. Μπορεί να δει την πραγματική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην κοινωνία. Είναι ταξική και χωρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας που δίνει μάχη να επιβιώσει από μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές. Η πολιτική πρόταση που απευθύνει το ΚΚΕ στον λαό μας ξεκινά με τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης και, το πιο σημαντικό, θα στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους. Κι αυτή η κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική. Ο νέος αιώνας θα είναι αιώνας μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, όπου οι λαοί θα αποφασίσουν με ρήξη και σύγκρουση να επιβάλουν το δίκιο τους. Η εξέλιξη των κοινωνιών δεν σταματά στον καπιταλισμό, όπως δεν σταμάτησε στη φεουδαρχία. Και το μέλλον είναι ο νέος κόσμος, η νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός.

 

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Φωτάκη

Σχετικά Άρθρα