Αποστολή: Κιλιμάντζαρο!

Η 39ΧΡΟΝΗ ΚΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ»

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 16:10

Το επόμενο βήμα της, μετά την ανάβαση που πραγματοποίησε πριν από ενάμιση χρόνο στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στο Έβερεστ, θα επιχειρήσει σε λίγες ημέρες η Κική Τσακαλδήμη.

Η 39χρονη από την Αλεξανδρούπολη, κατά την ορειβατική περίοδο του 2017, πραγματοποίησε την πρώτη ελληνική γυναικεία αποστολή προς τη «στέγη του κόσμου». Όμως, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, την ανάγκασαν σε ύψος 8.250 μέτρων, μόλις 600 υψομετρικών μέτρων από τα συνολικά 8.848 του Έβερεστ, να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Κάτι που όπως λέει, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «από την προετοιμασία αλλά και την καθ’ αυτού ανάβαση στο Έβερεστ, κρατάω τα πάντα, ως εμπειρία, ως διδάγματα και δεν αφήνω τίποτα πίσω μου. Δεν θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα αν άφηνα πίσω μου γεγονότα, μνήμες και εμπειρίες». Άλλωστε, όπως αναφέρει «την κορυφή δεν την κατακτούμε. Κατακτούμε τα όνειρά μας αλλά ποτέ το βουνό. Το βουνό απλά μας επιτρέπει να βρεθούμε στην κορυφή του».

Έτσι, η ίδια δεν το βάζει κάτω, δηλώνει πανέτοιμη για νέες περιπέτειες και προκλήσεις, με την επόμενη να είναι η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στο ψηλότερο σημείο της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο και την κορυφή του Ουχούρου (Uhuru peak), που βρίσκεται 5.895 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Η αποστολή είναι στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Higher Than Everest” όπου σαν ορειβατικό στόχο έχω θέσει το “Explorer Grand Slam” που είναι η ανάβαση στις επτά ψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων καθώς και η διάσχιση του Βόρειου και Νότιου Πόλου με τα πόδια» δήλωσε η Κική Τσακαλδήμη και συνέχισε: «ξεκινάω φέτος με το Κιλιμάντζαρο και του χρόνου θα συνεχίσω με άλλες τρεις κορυφές που θα είναι στην Αυστραλία (Κόσιουσκο 2.228 μέτρα), στη Νότια Αμερική (Ακονκάγκουα 6.962 μέτρα) και στην Ευρώπη (Ελμπρούς 5.642 μέτρα) και αν θα προλάβω, αναλόγως βέβαια και τα χρήματα, θα προσπαθήσω να διασχίσω και τον Βόρειο Πόλο».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ομάδα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Νταρ ες Σαλάμ (Dar es Salaam) της Τανζανίας στις 4 Αυγούστου και από εκεί η Κική Τσακαλδήμη, μαζί με τον διεθνούς φήμης Ινδό ορειβάτη Satyabrata Dam, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της ομάδας, θα ξεκινήσουν την ανάβασή τους προς την κορυφή του μυθικού αφρικανικού βουνού.

Η συνολική διάρκεια της αποστολής αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ή εννέα μέρες, αναλόγως με τον καιρό και μαζί τους θα βρίσκεται και ένας τοπικός οδηγός, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό από την εκεί νομοθεσία.

«Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμέτρησης των στοιχείων της φύσης με τα σωματικά και ψυχικά όρια, ένα μείγμα εικόνων, παλαιοντολογικής ιστορίας και σωματικής προσπάθειας σε γεωγραφικές συντεταγμένες που όλα σαν σύνολο ανάγουν την εμπειρία σε “ταξίδι στο βαθύ παρελθόν του πλανήτη μας”» κάτι που όπως τονίζει η κ. Τσακαλδήμη «έχει πολύ πετυχημένα χαρακτηρίσει και ο αρχηγός της ομάδας, Satyabrata Dam, μια ανάβαση που ο ίδιος έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν».

Μπορεί το σχετικά χαμηλό υψόμετρο του Κιλιμάντζαρο, καθώς και η έλλειψη τεχνικών δυσκολιών να το κάνει να φαίνεται εύκολα προσεγγίσιμο. Ωστόσο, μόνο έτσι δεν είναι καθώς η νόσος του υψομέτρου όπως και οι κατολισθήσεις είναι «υπεύθυνες» για τον θάνατο αρκετών ορειβατών ετησίως.

«Τα βουνά είναι μεν μαγευτικά και οι καλύτεροι δάσκαλοι για την εσωτερική σου αυτοβελτίωση, είναι όμως και αδυσώπητα. Μπορούν να σου πάρουν τη ζωή αν δεν τα αντιμετωπίσεις με υπευθυνότητα», τονίζει σχετικά και συνεχίζει λέγοντας πως στο Κιλιμάντζαρο «κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ή ακρωτηριάζονται από κρυοπαγήματα. Στο βουνό αν δεν είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, η ανάβαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό το έχω αποδεχτεί και προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κατά την προετοιμασία μου αλλά και κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το χρωστάω άλλωστε πέρα από τον εαυτό μου, στους ανθρώπους που αφήνω πίσω μου, τον άντρα μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια και φίλους που καρδιοχτυπούν κάθε φορά που βρίσκομαι στα ψηλά βουνά».

Υπάρχουν τουλάχιστον επτά διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή του βουνού, με την ελληνική αποστολή να επιλέγει τη «Lemosho». «Είναι από τις πιο επίπονες, καθώς είναι η πιο μεγάλη σε απόσταση, είναι και λίγο "challenging”, ωστόσο είναι και η ομορφότερη καθώς κατά τη διάρκειά της διασχίζεις όλο το rain forest στη δυτική πλευρά του βουνού και καταλήγεις στην αντίθετη πλευρά του». Επίσης, λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσει κάποιος, «επιτρέπει στον ορειβάτη να εγκλιματιστεί σωστά στο μεγάλο υψόμετρο» όπως υπογραμμίζει.

Σημειώνει ακόμη πως «δεν κάνω τίποτα στη ζωή μου για να κατακτήσω πρωτιές. Αν αυτές συμβούν έχει καλώς. Ο στόχος όμως είναι μεγαλύτερος και πέρα αυτών» και συνεχίζει «θέλω να δείξω πως δεν έχει σημασία πού είμαστε σήμερα αλλά πού μπορούμε να φτάσουμε. Όταν κατεβαίνω από ένα βουνό ποτέ δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος πνευματικά. Αυτό το πράγμα που εγώ κερδίζω θέλω να το μεταλαμπαδεύσω και στους άλλους ανθρώπους. Κάτι που έκαναν και σε εμένα κάποιοι άλλοι άνθρωποι που μου έδωσαν τις δικές τους εμπειρίες, τις οποίες προσάρμοσα στον δικό μου τρόπο ζωής και είμαι σήμερα αυτό που είμαι. Τα πάντα γίνονται με σκοπό μέσα από τις πράξεις μου να εμπνέω και να δίνω δύναμη στις γυναίκες αλλά και στους Έλληνες ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα».

Το μήνυμα που στέλνει σε όλους είναι ότι παρόλο που η ίδια δεν είναι άνθρωπος με οικονομική άνεση, δεν σταματά να κάνει μεγάλα όνειρα. «Έχω το όνειρό μου και έχω πει ότι θα το κάνω» σημειώνει η ορειβάτισσα από την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει «αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι να μην παρατούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν γι' αυτά. Εάν είσαι εστιασμένος σε αυτό που θέλεις, θα βρεθεί ο τρόπος και η λύση για να το πετύχεις. Να μη σταματάνε να ελπίζουν και να σκέφτονται θετικά».

Η κ. Τσακαλδήμη θα έχει «παρέα» σε αυτή την προσπάθεια το «Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο και στηρίζει. «Θα έχω μαζί μου τη σημαία και θα μεταφέρω το μήνυμά τους “κανένα παιδί χωρίς χαμόγελο”» σημειώνει η ίδια.

ΤΟ «EXPLORERS GRAND SLAM»

 Μπορεί την περασμένη χρονιά να επιχείρησε μία από τις πιο δύσκολες, αν όχι τη δυσκολότερη, ορειβατική αποστολή του κόσμου, την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ, ωστόσο, μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 δεν είχε κανένα υπόβαθρο σε σχέση με την ορειβασία και με τα ψηλά βουνά.

Μάλιστα, όπως λέει «ήταν εκείνη η χρονιά που εμπνεύστηκα και πήρε υπόσταση ένα μεγάλο όνειρο, η ολοκλήρωση της απόλυτης πρόκλησης των ορειβατών, το λεγόμενο “Explorers Grand Slam”».

Πρόκειται για το υπέρτατο επίτευγμα στον χώρο της ορειβασίας, με την κ. Τσακαλδήμη να ευελπιστεί πως θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα το καταφέρει.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος, πρέπει να σταθεί στις επτά ψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων, το γνωστό στους ορειβατικούς κύκλους «7 Summits» καθώς και να διασχίσει με τα πόδια τόσο τον Νότιο όσο και τον Βόρειο Πόλο.

Οι κορυφές που αποτελούν το 7 Summits, είναι οι εξής:

- Έβερεστ 8.848 μέτρα (Ασία/Νεπάλ ή Κίνα)

- Ακονκάγκουα 6.962 μέτρα (Νότια Αμερική/Αργεντινή)

- ΜακΚίνλεϊ ή Ντενάλι 6.190 μέτρα (Βόρεια Αμερική/Αλάσκα)

- Κιλιμάντζαρο 5.895 μέτρα (Αφρική/Τανζανία)

- Ελμπρούς 5.642 μέτρα (Ευρώπη/Ρωσία)

- Βίνσεν 4.892 μέτρα (Ανταρκτική)

- Κόσιουσκο 2.228 μέτρα (Αυστραλία).

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς μέχρι στιγμής μόλις 46 άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης.

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια της Κικής Τσακαλδήμη προς την κορυφή του Κιλιμάντζαρο καθώς και για όλες τις προσπάθειές της, μπορούν να το κάνουν τόσο από το Facebook όσο και από το Instagram μέσω της σελίδας του «Higher Than Everest».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass