Ο αστροφυσικός – μελωδός της Ελασσόνας

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΚΑΣ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ»

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:16

Ο γνωστότερος φυσικός του 20ού αιώνα Άλμπερτ Αϊνστάιν (A. Einstein) είχε «καταθέσει» πριν χρόνια: «Η μουσική και η φυσική τρέφονται από την ίδια λαχτάρα». Κάποιοι είπαν πως η Ελασσόνα έχει πια έναν «μελωδό των άστρων», ενώ κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μίλησαν για τον «αστροφυσικό – μελωδό».

Ο Θάνος Τζήκας, γιος του Γιώργου Τζήκα (φυσικός) και της Άννας Κατσιγιάννη (επαγγελματίας υγείας), γεννημένος το 1990, 28 χρονών σήμερα, ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στη ζωή του, ακολουθώντας τον δικό του δρόμο, ελπιδοφόρο για τη συνέχεια. Κατάφερε να δημιουργήσει πάνω σε δύο διαφορετικά πράγματα που αγαπάει, την Αστροφυσική και τη Μουσική!

Ήταν το 2008, τότε που ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο 2ο Λύκειο Ελασσόνας, τότε που οι επιτυχίες του στις Πανελλήνιες εξετάσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, τους συνυποψηφίους του και όχι μόνο.

Έγραψε τότε άριστα, 20 στις δύο Φυσικές και 20 στο μάθημα της Χημείας και βέβαια άνοιξαν οι πόρτες για το Φυσικό του Α.Π.Θ., που ήταν και η επιλογή του. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αστροφυσική, στον τομέα Κβαντικής Βαρύτητας στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης ‘J. W. Goethe University’ στη Γερμανία, από το οποίο αποφοίτησε με Αριστείο!

Πλέον συνεχίζει τις διδακτορικές του σπουδές ως Αστροφυσικός στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πριν λίγο καιρό, στις 22 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό, ‘Phys. Rev. D’, η εργασία του με θέμα ‘Μαύρες Τρύπες και Εναλλακτικές Θεωρίες Βαρύτητας’.

Πρόσφατα, ο Ελασσονίτης επιστήμονας συνεργάστηκε με τον παγκοσμίως γνωστό Άγγλο καθηγητή της Αστροφυσικής, Bernard Carr του πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος διδακτορικός μαθητής του Stephen Hawking. Θα δημοσιεύσουν μαζί την έρευνα με θέμα ‘Παραγωγή Μελανών Οπών σ’ ένα Χαμηλοδιάστατο Σύμπαν’, την οποία παρουσίασε ο Θάνος Τζήκας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αστροφυσικής το 2017.

Επίσης, μέσα από την συνεργασία του με τον καθηγητή του, Piero Nicolini, ανακάλυψε ένα γενικό μαθηματικό τύπο για την Εντροπία μιας Κβαντικής Μαύρης Τρύπας, ο οποίος και θα δημοσιευτεί σε γνωστό αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό.

Αλήθεια, τι να πρωτοαναφέρεις για την ήδη αναγνωρισμένη επιστημονική δράση και πορεία του Ελασσονίτη επιστήμονα, που έλκει την καταγωγή του από το Λυκούδι Ελασσόνας; Το σίγουρο είναι πως το όνομά του και η δράση του θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον…

Η «Ε» τον συνάντησε πρόσφατα στην Ελασσόνα, που βέβαια δεν ξεχνά και την επισκέπτεται τα καλοκαίρια και στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όταν βέβαια το επιτρέπουν οι ολοένα και αυξανόμενες επιστημονικές υποχρεώσεις του.

Απλός, καλλιεργημένος, ευγενικός και χαμογελαστός, συγκροτημένος, εκπέμπει ποιότητα, επικοινωνιακός, σε κερδίζει με την πρώτη κουβέντα, δεν κρύβει τις ευαισθησίες του, δείχνει άτομο χαμηλών τόνων. Ήδη καταγράφει μια σημαντική πορεία στα επιστημονικά «δρώμενα» και όχι μόνο. Παρόλα αυτά, αποφεύγει ο ίδιος να σου μιλήσει για τα όσα σημαντικά έχει ήδη καταφέρει στην επιστήμη του. Δεν επιδιώκει να πολυμιλήσει για όλα αυτά.

Προσπαθείς να του εκμαιεύσεις όλο και περισσότερα…

Όπως θα πει και ο ίδιος: «Ο άνθρωπος χρειάζεται σε ισορροπία τη λογική και το συναίσθημα». Γι’ αυτό, εκτός από αστροφυσικός είναι και πολλά υποσχόμενος τραγουδοποιός!

Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα από την ηλικία των 7 χρονών και σήμερα γράφει, συνθέτει και τραγουδάει τα δικά του τραγούδια, τα οποία και ηχογραφεί σε δικό του στούντιο. Επίσης, τραγουδάει σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις και σε μουσικές σκηνές της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Τελικά, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν και επιδιώκουν την ισορροπία μεταξύ του μυαλού και της καρδιάς. Ένας από αυτούς και ο Ελασσονίτης αστροφυσικός – τραγουδοποιός Θάνος Τζήκας, που τα κατάφερε…έχοντας μαζί του τις δύο αγάπες του, την Αστροφυσική και τη Μουσική…

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass