"Ονειδος για τον πρωθυπουργό το Υπερταμείο!"

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ "ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ"

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 22:16

Την άμεση διαγραφή των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων, μεταξύ των οποίων και το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας από τη "λίστα της ντροπής" ζητά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας και με συνέντευξή του στην "Ε" εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ανακίνησε τις προηγούμενες ημέρες το θέμα της παραχώρησης δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ο Λαρισαίος βουλευτής εμμένει στην αρχική του δήλωση για παραχώρηση και του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας στο Υπερταμείο, απαντά στις επικρίσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του συναδέλφου του Νίκου Παπαδόπουλου περί ψευδών δηλώσεων τονίζοντας ότι "το μόνο fake στην υπόθεση είναι οι προθέσεις του κ. Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης του" και σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου Λαρισαίων θεωρεί καθήκον των τοπικών αρχών να κινητοποιήσουν τους πολίτες όχι μόνο για το θέατρο αλλά για το σύνολο της περιουσίας που μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η αντίθεσή του στην κατάρτιση της λίστας μεταβίβασης ακινήτων στο Υπερταμείο υποδηλώνει και αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις, ο βουλευτής δηλώνει ότι είναι αντίθετος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας διευκρινίζοντας "είναι άλλο πράγμα η ιδιωτικοποίηση μέσω μιας ανοικτής διαφανούς διαδικασίας και άλλο η εν κρυπτό και εν λευκώ μεταβίβαση σε ξένα χέρια του συνόλου των ΔΕΚΟ...".

* Κύριε Μπαργιώτα, ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση της παρουσίας του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στη λίστα των υπό παραχώρηση δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο. Γιατί εμμένετε στην άποψη της παραχώρησης όταν είναι γνωστό ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εξαιρούνται από τη διαδικασία;

- Ο Μακρυγιάννης όταν πολιορκούσε τους Τούρκους στην Ακρόπολη, κατάλαβε πως γκρεμίζουν τις κολόνες του Παρθενώνα για να πάρουν μολύβι για βόλια. Σταμάτησε τη μάχη και τους έδωσε σφαίρες ο ίδιος για να συνεχίσουν να τον πολεμούν. “Για αυτά πολεμάμε” είπε στους άνδρες του.

Η έκπληξη που ένιωσα όταν διαπίστωσα πως το Αρχαίο Θέατρο και άλλα μνημεία της χώρας είναι στη λίστα ακινήτων προς παραχώρηση, έγινε οργή όταν διασταυρώνοντας τα στοιχεία συνειδητοποίησα πως δεν επρόκειτο περί λάθους αλλά περί μεθόδευσης. Η επιλογή της αδιαφάνειας και η απόπειρα οι μεταβιβάσεις να γίνουν εν κρυπτω αποδεικνύουν άλλωστε με τον καλύτερο τρόπο πως ήξεραν καλά τι ατιμία πήγαιναν να κάνουν. Ο κατάπτυστος νόμος 4389/2016 με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί στο Υπερταμείο εθνική περιουσία προβλέπει στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 πως όποιο ακίνητο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μεταφερθεί κατά κυριότητα στην ΕΤΑΔ παραμένει σ’ αυτή ως προς την χρήση και τα δικαιώματα εκμετάλλευσής του για 99 χρόνια. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει πρακτική διαφορά; Ότι και να λένε εκ των υστέρων οι υπερασπιστές της κυβέρνησης, είναι φανερό πως η λίστα των 10.199 ακινήτων οδεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Υπερταμείο.

Η σκέψη και μόνο πως μνημεία χιλιετιών μπορεί να παραχωρηθούν σε έναν οργανισμό που δεν ελέγχεται άμεσα από τον Ελληνικό Λαό με εξοργίζει πραγματικά. Ακόμα κι αν κάνω λάθος - που δεν κάνω- η λύση που προτείνω είναι απλή: Ζητώ την άμεση διαγραφή των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων από τη λίστα της ντροπής. Αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

 

* Υπάρχουν όμως και επικριτές για τη στάση σας να αναδείξετε το πρόβλημα και σας καταλογίζουν τουλάχιστον για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως ο συνάδελφός σας Νίκος Παπαδόπουλος και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Τι τους απαντάτε;

- Ψευδείς ειδήσεις είναι οι ειδήσεις που δεν αντιστοιχούν σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνονται με ντοκουμέντα. Ανυπόστατα ψευδή και αναπόδεικτες φήμες χρησιμοποίησε πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ξέρει πολύ καλά την τέχνη. Ό,τι έφερα στη δημοσιότητα είναι απολύτως ελεγμένο και βασίζεται σε αδιάσειστες αποδείξεις. Όποιος ξέρει να διαβάζει νόμους και διατάγματα μπορεί να το επιβεβαιώσει μόνος του. Οι πραγματικές ειδήσεις επιδέχονται ερμηνειών, ο κ Παπαδόπουλος δικαιούται να έχει τη δικιά του, αλλά δεν επιδέχονται διαψεύσεων. Μέχρι στιγμής κανείς δεν τόλμησε να διαψεύσει την είδηση πως το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στα προς παραχώρηση ακίνητα. Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού το επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Διασταυρώσαμε με πολλούς τρόπους όλους τους κωδικούς που ελέγξαμε, πριν τους δώσουμε στη δημοσιότητα. Όλοι οι κωδικοί που δημοσιεύει η Ελευθερία αντιστοιχούν στα οικόπεδα που περιγράφει. Το μόνο fake στην υπόθεση είναι, πολύ φοβάμαι, οι προθέσεις του κ. Παπαδόπουλου και της κυβέρνησής του.

 

* Ο δήμαρχος συμφώνησε απόλυτα στην πρότασή σας για άμεση διαγραφή του Αρχαίου Θεάτρου από τη λίστα του Υπουργείου Οικονομίας. Με ποιον τρόπο θα οργανώσετε επίσημα τη διεκδίκηση του αιτήματος;

- Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας είναι εθνικό μας καθήκον. Χαίρομαι που όλοι σιγά-σιγά προσχωρούν στη διεκδίκηση του αυτονόητου. Εγώ ως βουλευτής Λάρισας και το κόμμα μου αναδείξαμε την απόπειρα εξαπάτησης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή η λαθροχειρία. Είναι όμως καθήκον των τοπικών αρχών να κινητοποιήσουν τους πολίτες όχι μόνο για το θέατρο αλλά για το σύνολο της περιουσίας που μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο. Μετά τη δόλια επιχείρηση καταστροφής του ΤΕΙ Λάρισας από το Υπουργείο Παιδείας έχω την αίσθηση πως η πόλη υφίσταται ακόμη μια επίθεση. Το θέατρο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αποκαλύψαμε ήδη πως μια σειρά από ακίνητα ζωτικά για την ανάπτυξη της πόλης παραχωρούνται, ακρωτηριάζοντας τη προοπτική ανάπτυξης της πόλης. Πρέπει όλοι να αρθούμε πάνω από πολιτικές συγγένειες και κομματικές σκοπιμότητες. Η τοπική κοινωνία πρέπει έγκαιρα να συσπειρωθεί μαχητικά απέναντι σε τέτοιες πολιτικές. Ελπίζω πως όλοι θα κάνουν το καθήκον τους.

 

* Όσον αφορά στη λίστα των υπό παραχώρηση δημοσίων ακινήτων. Τη χαρακτηρίσατε πολιτική επιλογή για να καλύψει συγκεκριμένη συμφωνία με τους δανειστές. Εάν είναι έτσι, πώς είναι δυνατό η κυβέρνηση, όπως ζητάτε, να αποδεχθεί διαγραφή ακινήτων έστω και αν εξαιρούνται; Ποια είναι τα περιθώρια αναθεώρησης των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως ερωτάτε τον υπουργό Οικονομίας με την ερώτησή σας στη Βουλή;

- Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Μόνοι τους συμφώνησαν την υποθήκευση εθνικής περιουσίας στο Υπερταμείο, ας βρουν τρόπο να το εφαρμόσουν χωρίς τα αρχαία μνημεία, τα εθνικά πάρκα και τα μνημεία της φύσης. Δεν υπάρχει πεδίο συμβιβασμού. Τα αρχαία μνημεία δεν είναι προς μεταβίβαση με όρους μάλιστα απόλυτα αδιαφανείς. Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Ας αποδείξουν ότι το εννοούν.

 

* Ολοκληρώνοντας διαφαίνεται μια συνολική σας αντίρρηση για την παραχώρηση δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο ενώ δεν απορρίπτετε την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Για ποιους λόγους να μην αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία και στη Λάρισα, που παραμένει αναξιοποίητη;

- Η δημιουργία του Υπερταμείου είναι ένα όνειδος που βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει ως απαράδεκτη σε όλα τα επίπεδα την παραχώρηση όλων των ΔΕΚΟ, των επιχειρήσεων και των φιλέτων του δημοσίου σε έναν οργανισμό που δεν ελέγχεται από την Ελληνική Βουλή αλλά από την τρόικα. Η σύσταση του Υπερταμειου παραβιάζει βάναυσα την αρχή της Εθνικής Κυριαρχίας. Το τραγικό είναι πως το διέπραξαν εκείνοι που ανέβηκαν στην εξουσία καταγγέλλοντας τους πάντες για προδότες και γερμανοτσολιάδες. Ούτε ντροπή ούτε φιλότιμο.

Είναι άλλο πράγμα η ιδιωτικοποίηση μέσω μιας ανοικτής διαφανούς διαδικασίας και άλλο η εν κρυπτώ και εν λευκώ μεταβίβαση σε ξένα χέρια του συνόλου των ΔΕΚΟ. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα. Η περιουσία του Ελληνικού Λαού πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με διαφάνεια, μελέτες και διαγωνισμούς με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Με ενοχλεί βαθύτατα η παραβίαση των αρχών της δημοκρατικής διαδικασίας και της διαφάνειας από την άθλια μεθόδευση που επιλέχθηκε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απόπειρα ξεπουλήματος στα μουλωχτά που πάει την ποιότητα της δημοκρατίας μας πολύ πίσω.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass