Ετσι θα διοικήσω τη Μητρόπολη… ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2018 22:02

«Δεν έρχομαι στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για να υποχρεώσω, να επιβληθώ, διότι δεν είμαι ο διοικητής μιας μονάδας. Στην Ορθοδοξία το θεμέλιο στοιχείο είναι η ελευθερία. Γνωρίζω ότι το έδαφος στην περιοχή σας είναι γόνιμο από τον προκάτοχό μου και θα προσπαθήσω να το καλλιεργήσω περισσότερο. Ξέρω κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να τα διαπιστώσω όταν έρθω στη Λάρισα. Δεν θα βιαστώ να πάρω αποφάσεις».

Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στην «Ε», κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα ποιμάνει το πλήρωμα της Μητροπολιτικής του περιφέρειας. Όπως φαίνεται, επενδύει πολλά στην αξιοποίηση του κληρικού δυναμικού της Μητρόπολης, γι΄αυτό και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής θα γίνουν κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να κατανοήσουν οι ιερείς τα ποιμαντικά τους καθήκοντα και να επιτελέσουν σωστά την αποστολή του θρησκευτικού ταγού-ηγέτη.

Ο νέος Μητροπολίτης υπηρέτησε από πολύ κοντά τόσο τον μακαριστό Χριστόδουλο, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στην «Ε» καλείται να κρίνει τους δύο Ιεράρχες, αλλά και να διευκρινίσει ποιος από τους δύο τον εκφράζει περισσότερο. «Το κοινό στοιχείο στους δύο πρωιεράρχες που αναφέρατε είναι η αγάπη τους για την Εκκλησία και την πατρίδα. Δεν ξεχνώ όμως αυτό που δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την ημέρα της εκλογής του ότι “ο καθένας έχει τα χαρίσματά του και τα ενεργοποιεί, όπως εκείνος μπορεί και αντέχει” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Σεβασμιότατε Ιερώνυμε, η Λάρισα ανυπομονεί να σας υποδεχθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου με τιμές που αρμόζουν στην περίσταση. Ποια τα συναισθήματα που σας διακατέχουν;

- Ένας επίσκοπος όταν ανεβαίνει σε μια νέα διακονία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιβαρύνεται με μια βαριά ευθύνη. Και μόνο αυτό που του λέει η Εκκλησία ότι είσαι διάδοχος των Αποστόλων είναι μια βαριά ευθύνη, η οποία συντρίβει αυτόν που αισθάνεται έστω και λίγο τη βαρύτητα της αποστολής του. Εγώ έρχομαι στη Λάρισα με τις καλύτερες διαθέσεις. Γνωρίζω ότι το έδαφος είναι γόνιμο από τον προκάτοχό μου και θα προσπαθήσω να το καλλιεργήσω περισσότερο. Έχω τα αισθήματα αυτού που θα βάλει το άροτρο για να ξεκινήσει τη δουλειά. Ανυπομονώ να ανέβω για να ξεκινήσει η δουλειά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή έχει σταματήσει. Συνεχίζονται κανονικά οι λειτουργίες, τα κηρύγματα, οι κύκλοι γραφής. Η Μητρόπολη είναι σε πλήρη λειτουργία και τα πάντα είναι στραμμένα στη διακονία του ανθρώπου.

 

* Ποιες θα είναι οι πρώτες σας αποφάσεις;

- Οταν αναλαμβάνει ένας επίσκοπος δεν συμβαίνει ό,τι συμβαίνει όταν αναλαμβάνει ένας πολιτικός ένα υπουργείο. Στους πολιτικούς συνήθως περιμένετε να δείτε τις πρώτες 100 μέρες τι θα αλλάξουν, ποιες οι προτεραιότητές τους. Σε μας, επειδή ο χρόνος έχει άλλη σημασία, οι πρώτες 100 μέρες είναι μέρες διαπίστωσης, παρατήρησης, προσευχής. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας. Ο επί τον σκοπόν. Όπου βλέπει αδυναμίες σπεύδει να τις διορθώσει με πατρική αγάπη.

 

* Άρα δεν θα βιαστείτε να λάβετε κάποιες αποφάσεις για τη λειτουργία της Μητρόπολης;

- Σας ανέλυσα το σκεπτικό πιο πάνω. Η Μητρόπολη Λαρίσης δεν διοικείται από έναν άνθρωπο. Έχει Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, έχει τον κλήρο, στον οποίο ο Επίσκοπος είναι προσαρμοσμένος, όπως οι χορδές στην κιθάρα. Συνεπώς αν θέλω να κάνω «θαύματα», αν δεν βρω τους κατάλληλους ανθρώπους, δεν μπορώ. Ξέρω κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να τα διαπιστώσω όταν έρθω στη Λάρισα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι ίδιοι άνθρωποι να αναλάβουν κάποια άλλη διακονία. Οι κληρικοί μέχρι να πεθάνουν είναι κληρικοί. Ο κληρικός όταν φθάνει τα 70 έτη και συνταξιοδοτείται, δεν βγάζει το ράσο. Συνεχίζει να είναι κληρικός. Γνωρίζω ότι στη Μητρόπολη Λαρίσης πολλά κενά τα καλύπτουν οι συνταξιούχοι κληρικοί, οι οποίοι ουσιαστικά είναι κληρικοί εν ενεργεία, αφού τελούν το μυστήριο της θείας ευχαριστίας με μεγάλη κατάνυξη. Με την ευκαιρία, θέλω να τους ευχαριστήσω μέσω αυτής της συζήτησης, γιατί συνεχίζουν να προσφέρουν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι.

 

*Η εκτίμηση που υπάρχει στην περιοχή μας είναι ότι, λόγω της καλής, στενής σχέσης που διατηρείτε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάποια προβλήματα της Μητρόπολης ενδεχομένως να λυθούν πιο γρήγορα. Επίσης στις πρώτες σας δηλώσεις την ημέρα της εκλογής σας δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση των ιερέων. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι κάποιοι νέοι κληρικοί εισήλθαν στον χώρο της Εκκλησίας καταρχήν για βιοποριστικούς λόγους. Ποια είναι τα σχέδιά σας επ’ αυτού;

- Όταν αναλαμβάνεις μια εκκλησιαστική διακονία, πρέπει να κινηθείς βάσει του Ευαγγελίου. Αν κάποιος θέλει να είναι πετυχημένος σε αυτό που επιτελεί είναι θέμα προσωπικό, φιλότιμου και όχι ελέγχου. Δεν έρχομαι να υποχρεώσω, δεν είμαι ο διοικητής μιας μονάδας. Στην Ορθοδοξία το θεμέλιο στοιχείο είναι η ελευθερία. Ως Επίσκοπος δεν μπορώ να υποχρεώσω κάποιον ιερέα, που έχει συνειδησιακό πρόβλημα, να επιτελέσει το καθήκον του. Το ζήτημα είναι να κινηθούμε βάσει φιλότιμου, συνείδησης πίστης. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στη Λάρισα έχουν έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. Μου είπαν ότι πολλοί άνθρωποι το καλοκαίρι φεύγουν σε άλλες περιοχές, ορεινές, τηρώντας ευλαβικά την παράδοση. Δεν δικαιούμαι λοιπόν εγώ να κλείσω καμία εκκλησία, σε κανένα χωριό της περιφέρειάς μου. Ο πόθος λοιπόν είναι να λειτουργεί και το τελευταίο θυσιαστήριο. Μπορεί πρακτικά αυτό να μην είναι εύκολο, αλλά εκεί θα μετρήσει πόσοι συνοδοιπόροι θα συστρατευθούν, θα εμπνευστούν, θα θυσιαστούν, διότι όλα δεν γίνονται με αμοιβή. Ο κληρικός είναι πνευματικός ηγέτης και θα μπορεί να διοικείται. Έτσι τον θέλω. Να πηγαίνει μπροστά, σαν ηγέτης. Δεν γίνεται κάποιοι άλλοι να τον κάνουν κουμάντο. Γι’ αυτό σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής ξεκινάμε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια, για να κατανοήσουν οι κληρικοί τα ποιμαντικά τους καθήκοντα και να επιτελέσουν σωστά την αποστολή του θρησκευτικού ταγού-ηγέτη. Τα επιστημονικά αυτά σεμινάρια θα διοργανωθούν στη Λάρισα από τη νέα χρονιά, ξεκινάμε με δύο μοριοδοτούμενα σεμινάρια, άρα έχουν σημασία για την αξιολόγησή τους, ενώ γενικότερα αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαική Ένωση.

 

* Στην ελληνική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια είχαμε δύο Αρχιεπισκόπους, διαφορετικών …«σχολών». Τον μακαριστό Χριστόδουλο που συνήθιζε να παρεμβαίνει σε θέματα εθνικά, πολιτικά κι άλλα και τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο που τηρεί μια πιο ήπια, χαμηλών τόνων στάση σε θέματα κράτους- Εκκλησίας. Ποια από τις δύο τάσεις σάς εκφράζει περισσότερο; Υπενθυμίζω ότι η Μητρόπολη Λαρίσης επί εποχής μακαριστού Ιγνάτιου διοργάνωσε αρκετά συλλαλητήρια-εκδηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας…

- Υπηρέτησα τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από το 2002 μέχρι της κοιμήσεώς του ως Γραμματεύς της Αρχιεπισκοπής. Δηλαδή ήμουν πολύ κοντά του, έβλεπα πολλά έγγραφα, μελετούσα τον τρόπο σκέψης του. Στη συνέχεια πάλι από τη θέση του Αρχιγραμματέα και στη εμπιστευτική θέση στη Σύνοδο μέχρι και την πρόσφατη εκλογή μου στη Μητρόπολη Λαρίσης, ήμουν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Το κοινό στοιχείο στους δύο πρωιεράρχες που αναφέρατε είναι η αγάπη τους για την Εκκλησία και την πατρίδα. Δεν ξεχνώ όμως αυτό που δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την ημέρα της εκλογής του ότι «ο καθένας έχει τα χαρίσματά του και τα ενεργοποιεί, όπως εκείνος μπορεί και αντέχει». Στο να ενεργοποιηθούν τα χαρίσματα κάποιου, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι καιρικές περιστάσεις, η ιστορική συγκυρία. Καμία φορά μετράει και τι θέλει ο απλός κόσμος, ο λαός Του Θεού. Για παράδειγμα, το τελευταίο συλλαλητήριο στη Θεσ\νίκη για τη Μακεδονία ήταν έκφραση της λαϊκής θέλησης. Ποιος το οργάνωσε; Πολλοί διεκδικούν την πατρότητα του συλλαλητηρίου, αλλά εκτιμώ ότι όλο αυτό προκλήθηκε από την επιθυμία του κόσμου να διαδηλώσει για κάποιες αξίες. Εγώ είμαι μοναχός κι έχω μάθει τη σπουδαιότητα του κελιού, διεκδικώ την ησυχία για τη μελέτη, την προσευχή. Εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα και κει παίρνει ο άνθρωπος δυνάμεις, για να βγει την επόμενη μέρα έξω κι έχοντας γεμίσει την καρδιά του να την προσφέρει στους άλλους. Αν αυτό γίνει με ένα κήρυγμα ή κάποιο πιο δυναμικό τρόπο είναι θέμα το τι ζητά η εποχή. Η Εκκλησία μιλά για παράδοση. Εγώ πρέπει να παραδώσω κάποιες αξίες στις επόμενες γενιές σωστά, χωρίς περικοπές, χωρίς εκπτώσεις, αλλοιώσεις. Το έργο μου είναι πρώτιστα πνευματικό κι αυτό δεν το ξεχνάω.

 

* Συχνά πυκνά η Μητρόπολη πραγματοποιεί φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αναζητώντας δωρεές, χορηγίες για την ενίσχυση των Ιδρυμάτων της. Έτσι θα κινηθείτε και εσείς ή θα αναζητήσετε κι άλλους τρόπους, π.χ. αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία;

- Όταν ζήτησα το Ε9 της Μητροπόλεως, διαπίστωσα ότι στην ιδιοκτησία της Μητροπόλεως είναι το Επισκοπείο, το Γηροκομείο, το Ορφανοτροφείο κι ένα μικρό οικόπεδο όπου είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μια μικρή προνοιακή δομή. Δηλαδή η Μητρόπολη δεν έχει περιουσία, άρα ζει από το παγκάρι, από το υστέρημα του απλού κόσμου. Συνεπώς στο πλαίσιο των οικονομικών μας δεδομένων θα γίνουν οι όποιες κινήσεις. Ο παππούς μου στη λαϊκή θυμοσοφία έλεγε «όχι όσο φθάνει το μάτι σου, όσο φθάνει το χέρι σου». Στα οικονομικά πάντα ένα κι ένα κάνουν δύο. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι μπορούμε, για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε. Υπάρχουν βέβαια κάποιες επιθυμίες, οι παρεμβάσεις να γίνουν με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Δεν θέλω να δεσμευθώ για κάτι, πριν ενημερωθώ προσωπικά. Εξάλλου το θέμα δεν είναι να δημιουργήσεις κάτι, αλλά να το συντηρήσεις μετά. Το να ανοικοδομήσεις ένα κτίριο είναι εύκολο. Το ζήτημα είναι πώς θα το λειτουργήσεις.

 

* Κλείνοντας, ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητρόπολής σας;

- Δεν θέλω εγώ, ένας τυχαίος άνθρωπος, να στείλω κάποιο μήνυμα. Το μήνυμα είναι αυτό του Ευαγγελίου, της χαράς, της αγάπης, της ελπίδας της Αναστάσεως. Έρχομαι εις τύπον και τόπον Χριστού. Ποιος είμαι εγώ που θα στείλω κάποιο ξεχωριστό μήνυμα; Το θέμα δεν είναι να αγαπήσετε τον Ιερώνυμο, αλλά τον Χριστό. Εγώ πρέπει να μικρύνω για να δείτε τον Χριστό.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του νέου Μητροπολίτη:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass