Ο Πηνειός αποτυπώνει τη γεωλογική «ιστορία» της Κεντρικής Ελλάδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2018 22:20

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου της Θεσσαλίας, στο οποίο συμμετέχουν οι 25 δήμοι της Περιφέρειας, να φέρει στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος τον Πηνειό ποταμό, προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς 75 εισηγητές από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής που αρχίζει το συνέδριο ως το απόγευμα του Σαββάτου θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη θεσσαλική ζωή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Πηνειός γίνεται αντικείμενο τόσο ευρείας ανάλυσης κι όπως τονίζει στη συνέντευξή του στην "Ε" ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, οι προτάσεις που θα διατυπωθούν είναι ένα καλό εργαλείο αξιοποίησης από την πλευρά της πολιτείας.

* Κύριε πρόεδρε, την ερχόμενη Παρασκευή η ΠΕΔ Θεσσαλίας διοργανώνει ένα σημαντικό συνέδριο για τον Πηνειό ποταμό στη Λάρισα, επιχειρώντας ν’ αποτυπώσει την «παρέμβασή» του σε όλες τις εκφράσεις τη θεσσαλικής ζωής. Είναι η πρώτη φορά που ο Πηνειός μπαίνει στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου;

- Το νερό είναι ένας περιβαλλοντικός πόρος με ανυπολόγιστη αξία, καθώς η ύπαρξή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και το οικοσύστημα που το υποστηρίζει, έχει εξίσου τεράστια σημασία για τη ζωή πάνω στη γη!

Μάλιστα, εάν φροντιστεί κατάλληλα από τους κρατικούς φορείς και την κοινωνία φυσικά, μπορεί να μετατραπεί σε έναν μοναδικό πυρήνα βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την ΠΕΔ Θεσσαλίας αυτή είναι όχι μόνο πεποίθηση, αλλά και στρατηγική διεκδίκηση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για πρώτη φορά όπως είπατε, στην περιφέρειά μας, αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο με επίκεντρο σε πρώτη φάση,το οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού που είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

Δεν επιλέξαμε τυχαία τον τίτλο «Πηνειός Ποταμός Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης για τη Θεσσαλία» καθώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Πηνειός είναι για τη Θεσσαλία ό,τι ο Νείλος για την Αίγυπτο!

Έχει επίπτωση στην οικονομική ζωή, στον πρωτογενή τομέα, στο αστικό περιβάλλον, στην ύδρευση, στον πολιτισμό, στην πολιτική προστασία, στη βιομηχανική παραγωγή, στην πορεία του τόπου μας.

Όλες αυτές οι παράμετροι θα διερευνηθούν κατά τις συνεδριακές εργασίες στις οποίες έχουμε την τιμή να συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους, σημαντικές προσωπικότητες από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, παραγωγικούς φορείς και βέβαια πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ο σκοπός δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Πηνειού, των ενδεδειγμένων επιλογών αξιοποίησης των πλούσιων υδάτων του και όλων των περιβαλλοντικών προτερημάτων που αναμφισβήτητα διαθέτει.

* Θεωρείτε ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτού του συνεδρίου;

- Οπωσδήποτε, προς την κατεύθυνση πιστεύουμε, της εκπόνησης ενός επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένου σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις, αλλά και αναγκαία μέτρα, ώστε η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά του Πηνειού ποταμού και του πολυποίκιλου οικοσυστήματός του να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας.

Σε αυτό το πεδίο μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο η κεντρική εξουσία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τα επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα του συνεδρίου μας και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού οι τοπικοί φορείς για αξιοποίηση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλίας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο Πηνειός αποτελεί ένα ξεχωριστής σημασίας υδάτινο οικοσύστημα όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, καθώς η ύπαρξή του αποτυπώνει τη γεωλογική «ιστορία» της Κεντρικής Ελλάδας!

Η επί αιώνες ροή των υδάτινων απορροών από τα γύρω βουνά, καθόρισε αποφασιστικά τη ζωή και την προσπάθεια επιβίωσης των ανθρώπινων κοινοτήτων, την ιστορική τους εξέλιξη, τον πολιτισμό τους, μα και την ανάπτυξή τους.

Επιπλέον, ο Πηνειός είναι το μέτρο της οικολογικής ισορροπίας και της επάρκειας του υδατικού δυναμικού στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ μαζί με το συνολικό υδάτινο περιβάλλον, συνδέεται αναπόσπαστα με όλες τις καθοριστικές για το μέλλον του παραγωγικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

*Έχει τη δυνατότητα η ΠΕΔ ως κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο να επηρεάσει τις αποφάσεις της Πολιτείας;

- Μα είμαστε μέρος της Ελληνικής Πολιτείας και αποστολή μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με την πολιτική ηγεσία και τους θεσμούς της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών από τη μία πλευρά και από την άλλη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και των προσφερόμενων προς αυτούς κρατικών υπηρεσιών.

Σε αυτή τη βάση λειτουργούμε στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και με αυτό το σκεπτικό δραστηριοποιούμαστε προς διεκδικητικές κατευθύνσεις που διαμορφώνει η διαχρονικά πολύ στενή και αδιάρρηκτη σχέση που έχουμε με τον απλό κόσμο σε καθημερινή βάση!

Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο η Πολιτεία να δείξει αδιαφορία για τις προτάσεις που καταθέτει το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία, όταν μάλιστα αυτές είναι εμπεριστατωμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες από επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως για παράδειγμα αυτοί που συμμετέχουν στο συνέδριο για τον Πηνειό.

Επειδή όμως σε αυτή τη χώρα ποτέ μην λες ποτέ, τα τελευταία χρόνια που σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις (Αχελώος, νιτρορύπανση, ζημιές από καιρικά φαινόμενα), συναντήσαμε αδιαφορία από την κεντρική εξουσία, είχαμε τον τρόπο να αντιδράσουμε δυναμικά και να δρομολογήσουμε μερική, ή και ολική αλλαγή πλεύσης προς όφελος της περιφέρειάς μας.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις (Πανελλήνιο συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή) στις οποίες δυστυχώς δεν ελήφθη υπόψη το αγωνιώδες σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε, οι τραγικές συνέπειες έχουν μετατραπεί ήδη σε αβάσταχτους εφιάλτες για τους κρατούντες και ο νοών νοείτο!

* Τον Μάιο έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είναι ο Γιώργος Κωτσός και πάλι επικεφαλής ψηφοδελτίου στον Δήμο Μουζακίου;

- Το ενδιαφέρον μου στρέφεται πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή και για αυτό έχω κάνει γνωστό στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι δίπλα του και να αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου να επιτύχει η προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε για την ανόρθωση της χώρας μας. Μία προσπάθεια που την έχουν ανάγκη οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, διότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε δίνει τις κατάλληλες λύσεις να ξεφύγει η Πατρίδα από το σημερινό καθεστώς της οικονομικής απαξίωσης, της κοινωνικής μιζέριας και της απελπισίας για το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει πραγματικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, όπως αξίζει στον περήφανο και δημιουργικό λαό μας.

* Αυτοδιοίκηση δηλαδή τέλος για τον Γιώργο Κωτσό; Στην περίπτωση που δεν επιλεγείτε από τον κ. Μητσοτάκη για το ψηφοδέλτιο τι θα κάνετε;

- Έχω ξεκαθαρίσει στους συναδέλφους και στους συνεργάτες μου στον Δήμο Μουζακίου πως δεν θα ασχοληθώ εκ νέου με τον Δήμο. Πρότεινα δε να ξεκινήσουν τη διαδικασία ώστε η δημοτική ομάδα μας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο, να διεκδικήσει ενωμένη και δυνατή τη διοίκηση του Δήμου Μουζακίου στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι έχει σχέση με τη μετέπειτα πολιτική μου πορεία υπογραμμίζω ότι θα ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό Καρδίτσας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στα αδιαμφισβήτητα ηγετικά προσόντα, όσο και στην κρίση του προέδρου μας. Είμαι σίγουρος ότι θα πράξει το καλύτερο για το κόμμα, το νομό Καρδίτσας και την Ελλάδα μας.

* Πότε θεωρείτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και πότε νομίζετε ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.;

- Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές. Μου δίνει την αίσθηση ότι ψάχνει να βρει πρόσφορο έδαφος και τον καλύτερο χρόνο που θα του εξασφαλίσει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οπότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Βεβαίως οι κυβερνώντες λένε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

Την ευθύνη της συγκρότησης και του χρόνου ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. την έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης .

Όπως είπα και πριν, εμπιστεύομαι απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είμαι βέβαιος ότι τόσο στον Νομό Καρδίτσας, όσο και στους άλλους Νομούς της χώρας θα καταρτιστούν ισχυρά ψηφοδέλτια που θα δώσουν στη μεγάλη «γαλάζια» δημοκρατική παράταξή μας την αυτοδυναμία που επιδιώκει για να βγάλει γρήγορα και οριστικά την Πατρίδα από το τέλμα της ανυποληψίας και της υπανάπτυξης.

 

* Είστε ένας νέος άνθρωπος με μακρά και αποδεδειγμένα καλή θητεία στην αυτοδιοίκηση, εξ αιτίας της οποίας μάλιστα εκλεγήκατε στην προεδρία της ΠΕΔ. Πώς προσλαμβάνετε «από μέσα» την πολιτική πραγματικότητα και επιγραμματικά τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από το «τέλμα»;

- Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο «σχολείο» και αποτελεί πλεονέκτημα και κεκτημένο για όποιον ασχολείται με τα κοινά να έχει «φοιτήσει» σ’ αυτό. Σε φέρνει σε άμεση επαφή με τους πολίτες, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πράξη διεκδικήσεις ή και οράματά τους, να δεις τα έργα που επιθυμούν να υλοποιούνται, μα και να γίνεσαι σοφότερος από τα λάθη που κάνεις στον αγώνα κάλυψης των τοπικών αναγκών και επίλυσης μεγάλων ή μικρών προβλημάτων.

Ασχολούμενος άλλωστε με την αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση με την πολιτική, επιβεβαιώνεις και την αρχαία ρήση ότι ο ενεργός πολίτης θα πρέπει να είναι μονίμως ασχολούμενος με την κοινωνία που ζει και τον εκφράζει.

Θεωρώ ότι σε αυτές τις εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός δεν θα κληθεί μόνο να εκλέξει την επόμενη κυβέρνησή του, αλλά να αποφασίσει εάν το μέλλον του θα βασίζεται στο ψέμα, στον φθηνό πολιτικαντισμό και στο εμπόριο ελπίδας, ή στην αλήθεια, στην αξιοπιστία και στην υλοποίηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που στο επίκεντρο θα έχει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ετοιμάσει ήδη αυτό το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας υπό την καθοδήγηση του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα, καθώς έχει όλα τα εχέγγυα να είναι ένας άξιος κυβερνήτης σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και τον λαό μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass