Η Γερμανία θέλει με 30 αργύρια να λήξει το θέμα...

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΣΤΗΝ «Ε» - ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2018 22:02

Ο Αριστομένης Συγγελάκης κατάγεται από τον Αμιρά Βιάννου από οικογένεια με μεγάλο αριθμό θυμάτων στο ομώνυμο Ολοκαύτωμα.

Από το 2002 αγωνίζεται για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, απευθύνει ομιλίες και αρθρογραφεί, οργανώνει ή συμμετέχει σε κινηματικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη δίκη του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι ένας από τους πλέον αρμόδιους για να συντονίσει τη σημερινή εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων που θα γίνει στη Λάρισα.
Με τον κ. Συγγελάκη, διδάκτορα Κοινωνικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλήσαμε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα


* Ο αγώνας που δίνετε σαν Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα πού βασίζεται;
- Οι απαντήσεις από πλευράς κυρίως του κινήματος διεκδίκησης είναι άμεσες, αναλυτικές και τεκμηριωμένες και εντελώς συνοπτικά συνίστανται στο τρίπτυχο: α) καμία κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί των ελληνικών αξιώσεων αλλά αντίθετα το ζήτημα έχει τεθεί επισήμως περίπου 15 φορές β) οι γερμανικές οφειλές έχουν ισχυρή ηθική και ιστορική βάση, πλήρη νομική θεμελίωση και δεν υπόκεινται σε παραγραφή και γ) η διεκδίκησή τους εξελίσσεται εδώ και 70 χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία εικοσαετία, μετά την επανένωση της Γερμανίας. Όμως, μετά από τις σαφείς ελληνικές απαντήσεις, η γερμανική κυβέρνηση δεν επανέρχεται, επιλέγει τη σιγή ιχθύος και περιμένει να ξεχαστεί το συγκεκριμένο «επιχείρημά» της για να επανέλθει με άλλον, εξίσου ανυπόστατο ισχυρισμό.


* Συχνά στις ομιλίες σας είστε πολύ αυστηρός έναντι της γερμανικής κυβέρνησης. Γιατί;
- Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αντί να προσέλθει σε συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος καταβολής των αποζημιώσεων, έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική στάση με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η ελληνογερμανική συνέλευση (ευτυχώς η παρουσία δημάρχων σε αυτές τις συνελεύσεις ήταν μηδαμινή και μετέτρεψαν τη φιέστα τους σε φιάσκο), το γερμανικό ταμείο. Προσπαθεί να κάμψει το Κίνημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, να εκμαυλίσει συνειδήσεις και να σταματήσει τον αγώνα μας, ώστε να λεηλατήσει πιο εύκολα τον πλούτο και να αποικιοκρατήσει τη χώρα. Όπως απέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του κρητικού λαού στη Χερσόνησο, ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας των δύο λαών αλλά σε στέρεα θεμέλια της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης και όχι σε ψευδεπίγραφες θεωρίες με νεοαποικιοκρατικά χαρακτηριστικά. Όσο η Γερμανία αρνείται να υπογράψει συνθήκες ειρήνης με την Ελλάδα για να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις και οι σχέσεις μας ορίζονται με ένα Νόμο του ’52 περί λήξης της εμπόλεμης κατάστασης, τόσο είναι υποκριτική η στάση της γερμανικής κυβέρνησης που θέλει με 30 αργύρια να λήξει το θέμα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραχάραξη ή την αποσιώπηση της Ιστορίας μας. Μαζί με Γερμανούς δημοκράτες αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση μιας στέρεας και ειλικρινούς φιλίας των δύο λαών με θεμέλια την ισότητα και τη δικαιοσύνη! Ο αγώνας μας για τις γερμανικές οφειλές είναι αγώνας για μνήμη και δικαιοσύνη, για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.


* Το ζήτημα της ελληνικής αξίωσης περί καταβολής των αποζημιώσεων είναι οικονομικό ή πρωτίστως ηθικό.
- Σαφώς ηθικό. Όπως έχει δηλώσει και ο Μανώλης Γλέζος και ένα μάρκο να πάρουμε ως καταβολή για τη ζημιά που έχουμε υποστεί ως έθνος από το Γ’ Ράιχ είναι μια εθνική νίκη. Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέρχεται περίπου σε 300 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το κατοχικό δάνειο, τις οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Θυμίζω την επιστολή του Μανώλη Γλέζου, στις 3.5.2013, στην οποία ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ανέδειξε ότι ο αγώνας μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν έχει χαρακτήρα εκδίκησης, αντίθετα είναι αγώνας για δικαιοσύνη και πρέπει να ενώσει τους δύο λαούς.


* Σε εθνικό πολιτικό επίπεδο πού βρισκόμαστε;
- Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων (έκδοση της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού στο Κομμένο για πολιτική και δικαστική διεκδίκηση, μπαράζ δημοσιευμάτων σε διεθνές επίπεδο), είναι θετικές αλλά δεν αρκούν: απαιτούνται χειροπιαστές πράξεις διεκδίκησης! Με τόλμη, μεθοδικότητα, ενότητα και εθνική στρατηγική. Κλειδί των εξελίξεων αποτελεί η ρηματική διακοίνωση, στον κατάλληλο βέβαια χρόνο, αλλά χωρίς νέα κωλυσιεργία. Εκτέλεση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των θυμάτων, προετοιμασία για τη δικαστική διεκδίκηση, περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος, επαναλειτουργία του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου, πιο ουσιαστική μελέτη της ιστορίας της Αντίστασης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών αποτελούν βασικούς σταθμούς του οδικού χάρτη διεκδίκησης. Επιβάλλεται επίσης η άμεση παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


* Αισιοδοξείτε για την τελική έκβαση της… μάχης;
- Το κατοχικό δάνειο υπάρχει, όπως και οι άλλες απαράγραπτες οφειλές (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών) και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τις διεκδικήσει αποφασιστικά. Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι επαγρυπνούμε για την τήρηση των δεσμεύσεων. Σημειώνουμε επίσης με ενθουσιασμό την όλο και πιο ισχυρή υποστήριξη της διεκδίκησης και μέσα στη Γερμανία. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει τσίπα, αν υπάρχει φιλότιμο στο βαθύ γερμανικό κράτος. Ή για να το πούμε αλλιώς: η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα ισχυρή. Καλείται όμως να αποδείξει ότι είναι και δίκαιη και συνεπής στις υποχρεώσεις της. Έχει το θάρρος; Ας το ελπίσουμε!

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Την παραμονή της 76ης επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Δήμος Λαρισαίων τιμούν το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης οργανώνοντας από κοινού εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη και Χρέος, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Ομιλητές θα είναι: Βασίλης Μπρακατσούλας, αντιστασιακός, πρώην βουλευτής και συγγραφέας, συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Δημήτρης Κούρτης, δικηγόρος, υπ. διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων Κατοχής, Αντιστασιακών Οργανώσεων, κοινωνικών φορέων. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Εισαγωγή - Συντονισμός: Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass