Γραφειοκρατία και ελλείψεις πόρων - προσωπικού «φρενάρουν» τους ΟΤΑ

Δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Φαρσάλων κ. Απ. Κυριαζής

Δημοσίευση: 26 Νοε 2018 22:23

Τον προσανατολισμό της δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα και το όραμά της για την «επόμενη ημέρα» σε όλους τους οικισμούς και τις περιοχές του Δήμου Φαρσάλων, παρουσιάζει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων, Απόστολος Κυριαζής.


Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων από τον Ιούλιο του 2018, αρμόδιος για την Καθαριότητα μέχρι τότε, ο κ. Κυριαζής, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, από την οποία αναδεικνύεται η θέρμη της ενασχόλησής του με τα κοινά και η αφοσίωσή του, παραθέτει τις απόψεις και τις θέσεις του για τον Δήμο.
Ακόμη, αναλύει τα έργα που είναι έτοιμα προς υλοποίηση και όσα έχουν προγραμματιστεί, βάσει του Τεχνικού Προγράμματος, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

 

*Ποια η καθημερινότητά σας και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στον Δήμο Φαρσάλων;
- Η καθημερινότητα είναι δύσκολη στον Δήμο Φαρσάλων καθώς έχουμε εκτός από την πόλη, 56 χωριά και οικισμούς, πρόκειται για μια μεγάλη επαρχία, που σε θέλει παρών, ενώ δουλεύουμε με ελάχιστο προσωπικό και μηχανήματα και μειωμένη χρηματοδότηση συγκριτικά με την έκτασή του. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα μεγάλης γραφειοκρατίας, από την έγκριση ενός έργου έως την ολοκλήρωσή του. Ο κόσμος στην εποχή μας είναι απαιτητικός, αλλά τις περισσότερες φορές, επιτυγχάνουμε τη συνεννόηση μαζί του και έχουμε την πλήρη κατανόηση. Θέληση να υπάρχει και από τις δύο πλευρές και καλή διάθεση και όλα λύνονται. Ως κύριο στόχο, αυτό που προσπαθούμε και πράττουμε καθημερινά, είναι να έχουμε τη γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, που εκτελούνται στον Δήμο, όσο πιο σύντομα γίνεται, για να πετύχουμε θετικό πρόσημο για την περιοχή μας, και εν συνεχεία την καλύτερη διαβίωση και καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

 

*Ποια έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν ή δημοπρατήθηκαν στον Δήμο Φαρσάλων;
- Έχουν δρομολογηθεί αρκετά έργα στην περιοχή, μικρής και μεγάλης κλίμακας, επιγραμματικά σας αναφέρω την αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και την επανάχρησή του, ως χώρος αρχαιολογικής συλλογής, έργο που θα στεγάσει όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής και θα προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη. Τον Πύργο Καραμίχου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής απόψεως. Μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, την προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ, την προμήθεια μηχανήματος έργου (σκούπας), την αναβάθμιση των παιδικών χαρών και επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων (με τη συμμετοχή πόρων του Δήμου). Έχει υποβληθεί πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Φαρσάλων στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων. Πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, με λαμπτήρες νέας γενιάς, όπου θα επιτύχουμε περαιτέρω εξοικονόμηση στους πόρους του Δήμου. Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά μήκος του Περιφερειακού της πόλης και έργα συντήρησης και αποκατάστασης της ΠΕΟ Φαρσάλων - Βόλου και Φαρσάλων - Λάρισας. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο δρόμος της Ανωχωρίου, ώστε να ξεκινήσει ο μηχανικός την αποκατάσταση με πόρους του Δήμου.

 

*Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις αστικές αναπλάσεις για περιοχές άνω των 5.000 κατοίκων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθούν στα Φάρσαλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τι θα περιλαμβάνουν, ποια τα τεχνικά στοιχεία και πώς θα βοηθήσουν την πόλη;
- Οι συγκεκριμένες αστικές αναπλάσεις για την πόλη των Φαρσάλων (οδός Λαμίας, οδός Παπαφλέσσα, οδός Βουλγαροκτόνου), αφορούν στην ανάπλαση των πεζοδρομίων στη δυτική ενότητα της πόλης. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί πλατεία γειτονιάς, θα γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων με ψυχρά υλικά εδαφοκάλυψης, θα τοποθετηθούν δένδρα για να επιτευχθεί η κατάλληλη σκίασή τους ανάλογα με την εποχή, θα υπάρξουν αναμονές για τους κάδους απορριμμάτων και θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα. Τα πεζοδρόμια θα ανακατασκευαστούν για την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών και θα διασυνδεθεί με ασφαλή τρόπο η βορειοδυτική ενότητα της πόλης με το κέντρο. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν αφαίρεση φυτικής γης, επιχώσεις, πλήρωση με φυτική γη για τη δημιουργία παρτεριών, πλακοστρώσεις, τοποθέτηση αρδευτικών συστημάτων, φύτευση δένδρων και θάμνων και εργασίες φωτισμού. Σκοπός του έργου είναι να δίνει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης και κυκλοφορίας σε όλους τους δημότες, καθώς ο σχεδιασμός του έργου ενσωματώνει τις προδιαγραφές σχεδιασμού για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

 

*Δύο μεγάλα έργα βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης, που αφορούν στην αγροτική οδοποιία, βελτίωση και ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού της ΤΚ Σταυρού έως τα όρια του Νομού Φθιώτιδας, καθώς επίσης και στη Βλαχόστρατα (π. Δήμο Πολυδάμαντα). Τι περιλαμβάνει και πώς θα βοηθήσει τους αγρότες της επαρχίας;
- Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και διαχειρίζεται από την ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Φαρσάλων στην περιοχή, με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου, που ως κύριο στόχο έχει την ασφαλή μετακίνηση των παραγωγών, των προϊόντων και των εμπορευμάτων τους. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αντικείμενο του έργου έχει ως στόχο τη βελτίωση του οδοστρώματος μέχρι τη στρώση της ασφάλτου, χωρίς περαιτέρω διανοίξεις ή διαπλατύνσεις και αφορά σε έργα επέκτασης και βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής εκτέλεσης του έργου. Προβλέπεται να γίνουν εργασίες βελτίωσης της λειτουργικότητας και ασφαλτόστρωση υφιστάμενης αγροτικής οδού εντός αναδασμού της Τ.Κ. Σταυρού της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα του Δήμου Φαρσάλων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιβαρυντικές συνθήκες στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής μελέτης, σχεδιάζεται η βελτίωση της λειτουργικότητας και η ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδού, από τη θέση μεταξύ της υφιστάμενης αερογέφυρας, νότια του Σιδηροδρομικού Σταθμού, μέχρι τα όρια του αναδασμού Σταυρού με τον αναδασμό Ν. Μοναστηρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλο ένα μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας θα υλοποιηθεί το προσεχή χρονικό διάστημα, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. To έργο αφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας και την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού στη θέση «Βλαχόστρατα», η οποία βρίσκεται εντός αναδασμού των Τ.Κ. Χαλκιάδων, Βαμβακούς, Σιτοχώρου, Δασολόφου και Σκοτούσσας της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων. Είναι και αυτό ένα σημαντικό έργο το οποίο θα εξασφαλίσει, τη μεταξύ τους οδική σύνδεση, την προσπέλαση και την προσβασιμότητα του πληθυσμού της περιοχής, από και προς στις αγροτικές τους ιδιοκτησίες, αλλά και την οδική σύνδεση των οικισμών Χαλκιάδων – Δασολόφου.

 

*Κλείνοντας, Αντιδήμαρχε, στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, εφόσον κληθείτε, θα είστε εκ νέου υποψήφιος στο πλευρό του νυν δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου;
- Θα ήταν ανήθικο και άνανδρο να μην είμαι στο πλευρό του νυν δημάρχου Άρη Καραχάλιου, στις επερχόμενες εκλογές, από όποιο πόστο επιλέξει ο ίδιος, καθώς με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και με τοποθέτησε Αντιδήμαρχο Φαρσάλων.

 

***Ο Αποστόλης Κυριαζής είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Στο παρελθόν αγωνιζόταν στην ιστορική ομάδα του Αχιλλέα Φαρσάλων.

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass