Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο αειθαλής μπαχτσεβάνος των λαϊκών αγορών

* Ο 94ΧΡΟΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ * ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΟΡΟΥΣ 90 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2018 22:12
Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια στον πάγκο της λαϊκής ο Νίκος Ζαρογιάννης Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια στον πάγκο της λαϊκής ο Νίκος Ζαρογιάννης

Γεννήθηκε το 1925 στον Αμπελώνα και σήμερα βαδίζει στα 94 του χρόνια. Από μικρός δεν φοβήθηκε τη δουλειά, μεγάλωσε μέσα στα χωράφια και συνεχίζει να εργάζεται, σ’ αυτή την ηλικία βοηθώντας την κόρη του η οποία είναι αγρότισσα.

Ο λόγος για τον κ. Νίκο Ζαρογιάννη ο οποίος βίωσε πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, πέρασε κακουχίες και βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τη μοίρα και τον θάνατο, τον οποίο προσπέρασε.

Ο Νίκος Ζαρογιάννης είναι μπαχτσεβάνος τρίτης γενιάς στον Αμπελώνα συνεχίζοντας μια παράδοση οικογενειακή που αγγίζει τα 100 χρόνια. Ο παππούς του στα χωράφια, ο πατέρας του επίσης αγρότης αλλά κατά καιρούς και μάστορας. Η εργασία δεν τον φοβίζει, αντίθετα τον ανανεώνει και του δίνει ζωντάνια.

Μιλώντας στην «Ε» σημειώνει με έμφαση: « Η δουλειά δεν με φοβίζει, δουλεύω όλο τον χρόνο και με βροχή και με χιόνια και με καύσωνα. Είμαι από τους πρώτους αγρότες – παραγωγούς στη λαϊκή αγορά της Λάρισας, 70 χρόνια τώρα. Από τότε που η «Τετάρτη» ήταν στο Φρούριο. Εμείς οι παλιοί λαϊκατζήδες από τον Αμπελώνα στελεχώσαμε πρώτοι τις νέες λαϊκές αγορές της Λάρισας με τον Βασίλη Γ. Φούκα, τον Αλέκο Αλεξανδρή, τον Στέλιο Μακερούφα και άλλους από άλλες περιοχές. Επίσης μαζί με τον Άγγελο και την Ευτυχία Κατσάνη που ήταν πρώτοι την εποχή εκείνη στα ψάρια. Τότε ήμασταν δέκα και τώρα γίναμε …2010».

Μιλώντας για τους νέους που έχουν σχέση με χωράφια και κτήματα γενικότερα ο κ. Ζαρογιάννης σημειώνει: «Όταν έχεις λίγα μέτρα γη και θέλεις να δουλέψεις αυτή η γη θα σε θρέψει και δεν θα πεινάσεις. Οι νέοι που σήμερα είναι άνεργοι και περιμένουν τα πέντε – δέκα ευρώ από τη μάνα και τον πατέρα μπορούν να πιάσουν την πέτρα και τη στύψουν να γυρίσουν στο χωράφι, να παράγουν προϊόντα. Όσοι είμαστε στη λαϊκή και πωλούμε τα προϊόντα μας έχουμε μεροκάματο άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, δεν έχει σημασία, αλλά δεν πεινάσαμε ποτέ».

 Ο Νίκος Ζαρογιάννης και η οικογένειά του όλο τον χρόνο παράγουν τα πάντα της εποχής. Μάλιστα μας εκμυστηρεύτηκε ότι διαθέτει αυθεντικό παλιό σπόρο 90 χρόνων από ντομάτα, μελιτζάνα και πράσο, όπως παλιά.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Στην ανάπαυλα της δουλειάς γυρίζει πίσω στον χρόνο και θυμάται όταν

τον συνέλαβαν οι Γερμανοί, στην Κατοχή επειδή βοήθησε τους αντάρτες σε μια δολιοφθορά κατά των κατακτητών. Συγκεκριμένα ανέλαβε, στον Αμπελώνα, να κόψει τα σύρματα περίφραξης γύρω από τον χώρο που ήταν οι Γερμανοί ώστε πιο εύκολα οι αντάρτες να επιτεθούν σ’ αυτούς. Τότε συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και φυλακίστηκε. Κατάφερε να δραπετεύσει για να τον αντιληφθούν όμως και να τον πυροβολήσουν οι Γερμανοί. Αλλά νεαρός και σβέλτος, όπως λέει ο ίδιος, τους ξέφυγε και γλίτωσε. Μιλώντας για τους συναδέλφους του αγρότες – παραγωγούς τους παροτρύνει να μη χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα παρά μόνο όσα σκευάσματα τους λένε οι ειδικοί και που είναι απαραίτητα, σημειώνοντας: «Εμείς οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς έχουμε καθημερινή επαφή με τον ίδιο τον πελάτη ο οποίος μας εμπιστεύεται. Έχουμε χρέος κι εμείς να προστατεύουμε την υγεία τους.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο μυστικό της ζωής και της μακροζωίας ο 94χρονος Αμπελώνιτης μπαχτσεβάνος Νίκος Ζαρογιάννης εξηγεί: «Μέχρι τώρα δεν πήγα σε γιατρό, δεν έχω πιεί ούτε ένα χάπι, ούτε κουράστηκα στη ζωή μου. Η δουλειά με θρέφει. Αν σταματήσω να δουλεύω θα σταματήσω να ζω…».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου