Πρέπει να αποδράσουμε από το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας

Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ «ΜέΡΑ25» ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 22:00

Τον εφιάλτη της μόνιμης λιτότητας και της απαγορευτικής φορολόγησης έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα η είσοδος στο 4ο Μνημόνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και θα διαρκέσει έως το 2060, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Η πολιτική και οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το χρέος της Ελλάδας, τον βρίσκουν απέναντι, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες πρέπει να αποδράσουν από το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας» και ότι υπάρχει τρόπος και πρόγραμμα που προτείνει το «ΜέΡΑ25», για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αύριο Παρασκευή θα βρίσκεται στη Λάρισα, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του «ΜέΡΑ25» στις εθνικές εκλογές, καθώς και του ψηφοδελτίου του ίδιου κόμματος στις ευρωεκλογές στη Γερμανία.

Συνέντευξη:

Λένα Κισσάβου

* Υποψήφιος, κ. Βαρουφάκη, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, επικεφαλής του κόμματος "ΜέΡΑ25" στη Γερμανία. Γιατί όμως επιλέγετε τον εκλογικό στίβο της Γερμανίας, όπου είστε βεβαίως γνωστός, αλλά με ανάμεικτα συναισθήματα λόγω της στάσης σας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης;

-«Επιλέγω να ηγηθώ του ψηφοδελτίου του ΜέΡΑ25 στις εθνικές εκλογές στη χειμαζόμενη Ελλάδα μας. Συνεπώς, δεν θα μπορούσα να είμαι και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25. Με αυτό κατά νου, δέχθηκα τη συγκινητική πρόταση των συνοδοιπόρων μας στη Γερμανία να ηγηθώ εκεί του ευρωψηφοδελτίου τους ως ισχυρή συμβολική κίνηση.

Τι συμβολίζει; Δύο πράγματα. Συμβολίζει ότι οι προοδευτικοί Γερμανοί ήταν πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού, από την αρχή της κρίσης το 2010 έως σήμερα. Συμβολίζει ακόμα ότι ο αγώνας κατά της λιτότητας, κατά της ολιγαρχίας που εγκλωβίζει την πλειοψηφία στα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας, δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά και γερμανικός».

*Ζητούμενο του κινήματός σας –αν κρίνουμε και από τον τίτλο του- η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θεωρείτε καταρχήν ότι είναι ένας στόχος κατανοητός στους Ευρωπαίους; Ακολούθως είναι και εφικτός;

-«Ο στόχος μας είναι η επιστροφή της προοπτικής για μια κοινή ευημερία των λαών της Ευρώπης. Στόχος μας είναι οι Ελληνες να αποδράσουν από το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο μάς καταδίκασε η τρόικα. Στόχος μας είναι να πάψει ο μισός πληθυσμός της Γερμανίας να βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται ενώ γύρω του τα πλούτη και τα πλεονάσματα συσσωρεύονται. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο εκδημοκρατισμός της Ευρώπης είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού. Κι αυτό είναι κάτι που οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι κατανοούν απόλυτα».

*Σήμερα γίνεται λόγος για επανάληψη του ελληνικού δράματος με την Ιταλία, στη θέση που ήσασταν εσείς πριν 3,5 χρόνια. Έχει γίνει πιο σοφή η Ευρώπη ή η «συνταγή Σόιμπλε», παραμένει «μία και διά πάσα νόσο»;

-«Δυστυχώς το ευρωπαϊκό κατεστημένο συμπεριφέρεται όπως οι δυναστεία των Βουρβόνων: Δεν ξεχνούν τίποτα και δεν μαθαίνουν τίποτα. Εμμένοντας στις συνταγές της λιτότητας ενισχύουν φασιστικές δυνάμεις όπως η Λέγκα του κ. Σαλβίνι».

*Brexit, μεταναστευτικό, σχέσεις με Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, εσωτερικές αντιπαλότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε. λόγω, πολιτικών, οικονομικών ακόμη και ιδεολογικών αντιθέσεων, και άλλες προκλήσεις (ευρωπαϊκός στρατός, διεύρυνση, εμβάθυνση κ.ο.κ.)…

Μακρά και βαριά η ατζέντα με ευκαιρίες αλλά και απειλές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ποιες οι προσεγγίσεις σας;

-«Επειδή «τα γραπτά μένουν», σας παραπέμπω στο Μανιφέστο του DiEM-ΜέΡΑ25 το οποίο, τον Φεβρουάριο του 2016, έλεγε:

«Το Brexit δεν θα είναι παρά μόνον η αρχή. Η άνοδος μιας νέας Εθνικιστικής Διεθνούς, που ενισχύεται από τον αναποτελεσματικό αυταρχισμό του βαθέως ευρωπαϊκού κατεστημένου, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κατεστημένο και Ξενοφοβική Δεξιά ωθούν την Ευρώπη στον εγκλωβισμό στο τοξικό δίλημμα μεταξύ της υποταγής στην αυταρχική ανοησία των Βρυξελλών και της «λύσης» των κλειστών συνόρων που διαχωρίζουν κράτη-φρούρια-φυλακές…

Εμείς προτείνουμε μετριοπαθείς πολιτικές, η πανευρωπαϊκή εφαρμογή των οποίων θα καθιστούσε τις χώρες μας οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμες εντός μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβατής με τις αρχές της δημοκρατίας και τα συμφέροντα των πολλών».

*Να έρθουμε λίγο και στα δικά μας: Η κυβέρνηση επαίρεται για το τέλος των Μνημονίων. Είμαστε πράγματι σε ξέφωτο; Τι προβλέπετε για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και ποια η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και –κυρίως- κοινωνίας;

-«Η κυβέρνηση εισήγαγε τη χώρα στο 4ο Μνημόνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και θα διαρκέσει έως το 2060 εάν δεν το καταργήσουμε εμείς. Ο συνδυασμός μόνιμης λιτότητας, μονίμως πτωχευμένων τραπεζών, και συνεπώς απαγορευτικής φορολόγησης και ασθενικών επενδύσεων, εγγυάται την ερημοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας. Ο μόνος τρόπος να μπει τέλος σε αυτό τον εφιάλτη είναι η άμεση νομοθέτηση του προγράμματος, ιδίως των Επτά Τομών, του ΜέΡΑ25».

*Αν σας ζητούσε κάποιος να κοιτάξετε πίσω, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε το κρίσιμο εκείνο πρώτο εξάμηνο του 2015;

-«Προφανώς. Δεν θα πάσχιζα να εξασφαλίσω τετράμηνη επέκταση της δανειακής συμφωνίας με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία στους δανειστές να αποδεχθούν την απαραίτητη αναδιάρθρωση χρέους αλλά και να προετοιμαστούμε για την τελική σύγκρουση με την τρόικα - την τετράμηνη επέκταση που, δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε για να συνθηκολογήσει».

*Έχετε συγκροτήσει έναν κορμό του ελληνικού ψηφοδελτίου του κόμματός σας; Είστε σε θέση να μας δώσετε κάποια ονόματα;

-«Τα ψηφοδέλτιά μας θα συγκροτηθούν από τα μέλη μας μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του ΜέΡΑ25».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass