Νίκος Γαμβρούλας: Εκτός από συσσίτια υπάρχουν και πολιτικές ανάπτυξης!

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 22:06

Αλλαγή στη νοοτροπία του Δήμου Λαρισαίων με σκοπό την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης πέραν των συσσιτίων, των επιδομάτων και των κοινωνικών ιατρείων, χωρίς πάντως να παραβλέπει και τη σπουδαιότητα των κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών, ζητά ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Νίκος Γαμβρούλας.

Ο νεαρός οικονομολόγος, που αιφνιδίασε τους αυτοδιοικητικούς με την απόφασή του να διεκδικήσει τον Δήμο Λαρισαίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, δίνει σε συνέντευξή του στην «Ε» το στίγμα της υποψηφιότητάς του επαναφέροντας στο προσκήνιο το όραμα παλαιότερων πολιτικών να γίνει η Λάρισα ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας. Θεωρώντας μάλιστα μείζον το πρόβλημα της μαζικής φυγής των νέων στα χρόνια της κρίσης υποστηρίζει ότι ο Δήμος, ακόμη και αν έχει πολύ μικρότερες δυνατότητες από το κεντρικό κράτος και στενότερες αρμοδιότητες, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τo νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναλύει τις επιπτώσεις από την κατάργηση των ΑΤΕΙ στη Λάρισα και προτείνει ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση του “Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας”.

Σε άλλα σημεία ο νεαρός υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τον λογότυπο και κάποιους από τους ανθρώπους που στηρίζουν την «Ορμή Ανανέωσης», μαζί με ένα μέρος του ψηφοδελτίου, αποκαλύπτει τις ομάδες που φιλοδοξεί να εκφράσει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλά για το αίτημα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στον Δήμο και παραδέχεται ότι από μόνη της η ανανέωση δεν είναι ικανή για να πορευτεί η πόλη και να σταθεί αντάξια των προσδοκιών των ανθρώπων της.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Κύριε Γαμβρούλα, ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για τον Δήμο Λαρισαίων αιφνιδιάζοντας μια μεγάλη μερίδα των ασχολούμενων με τα αυτοδιοικητικά και τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Πώς σχολιάζετε αυτή την αντίδραση;

- Καμία εντύπωση δεν θα έπρεπε να κάνει η εμπλοκή μίας ομάδας νέων ανθρώπων στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι κάτι συνηθισμένο σε όλη τη χώρα. Έχουμε όλοι συνηθίσει εμπλοκή στα κοινά να έχουν κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και μέσω των παραδοσιακών κομματικών δομών.

Και, αν αιφνιδιάστηκαν, όπως λέτε, αυτό έγινε γιατί λειτουργούν ως μία κλειστή ομάδα, ανεξαρτήτως παράταξης. Πολλοί από τους αυτοδιοικητικούς έχουν δεκαετίες ενασχόλησης και έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά νομενκλατούρας. Η κοινωνία όμως, οι “μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ”, αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανάγκες της. Και μας αγκαλιάζει με θέρμη. Αγκαλιάζει τα παιδιά της.

Θέλουμε πολύ να υπάρξουν κι άλλες ομάδες νέων που ασχολούνται με τα κοινά. Και όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση.

 

* Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει αυτή η υποψηφιότητα και ποιες ομάδες φιλοδοξεί να εκφράσει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου;

- Κατ' αρχήν όλους τους δημότες ανεξαιρέτως. Ξεχωριστή θέση όμως έχουν οι άνθρωποι που νιώθουν πιο μακριά απ' όλους στον Δήμο: οι νέοι. Δυστυχώς, οι συνθήκες στη χώρα κάθε άλλο παρά φυσιολογικές είναι και αυτό έχει οδηγήσει 500.000 νέους -ελλείψει ευκαιριών- σε φυγή στο εξωτερικό (το λεγόμενο brain drain), στην αδρανοποίησή τους σε σχέση με τα κοινά, στην απαξίωση της πολιτικής και τελικά στην πλήρη απογοήτευσή τους.

Παράλληλα, βλέπουμε τον πληθυσμό μας να γερνάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και το δημογραφικό απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

Από την άλλη, οι πάγιες λειτουργίες του Δήμου, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών, η φροντίδα της αποχέτευσης, η πρόσληψη συμβασιούχων και οι πεζοδρομήσεις, αποτελούν το μοναδικό ενδιαφέρον των εμπλεκομένων. Αυτά είναι σημαντικά, λίγο-πολύ όμως λυμένα. Ευτυχώς. Πιστεύουμε όμως ότι ο Δήμος δεν μπορεί να περιορίζεται εκεί.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε ότι θέλουμε τη Λάρισα σε είκοσι χρόνια έναν μητροπολιτικό Δήμο των 500.000 κατοίκων, οι οποίοι θα ζουν καλά. Η πόλη μας έχει τις δυνατότητες να γίνει ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας!

* Η ανανέωση του αυτοδιοικητικού προσωπικού στον Δήμο με επίκεντρο τη δική σας νεαρή ηλικία φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα της δημοτικής σας παράταξης όπως μας προϊδεάζει το όνομά της «Ορμή ανανέωσης». Από μόνη της όμως η ανανέωση δεν μπορεί να είναι ικανή για να πορευτεί η πόλη…

- Έτσι είναι. Ακόμη περισσότερο σήμερα, όταν το χαρτί της ανανέωσης μόνο με βάση την ηλικία έχει καεί ως σημαία από την κυβέρνηση.

Το βασικό μας αίτημα είναι πράγματι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στον Δήμο. Όμως το θεμελιώδες κριτήριο της ανανέωσης δεν είναι πρώτα το ηλικιακό. Γνωρίζω δεκάδες νέους με οπισθοδρομικά μυαλά. Γνωρίζω δεκάδες ηλικιωμένους με μυαλά πιο φρέσκα και από τα δικά μου.

Όμως θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι, που θα εμπλακούν με τον Δήμο, είναι ταυτόχρονα και ικανοί, με γνώσεις, δεξιότητες, όραμα και μεράκι για την πόλη, που θα τους επιτρέψουν όχι μόνο να διαχειριστούν καλά τις πάγιες λειτουργίες του, αλλά να πάνε και την πόλη μας ένα βήμα παραπέρα. Σας διαβεβαιώνω πως υπάρχουν τέτοιοι και πολλοί από αυτούς είναι μαζί μας. Θα τους γνωρίσετε σύντομα.

* Σας άκουσα στο παρελθόν να υποστηρίζετε ότι ο Δήμος μας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό. Δηλαδή η λύση για αυτή τη φυγή, ως αποτέλεσμα των σκληρών μνημονιακών χρόνων, βαρύνει περισσότερο την αυτοδιοίκηση και λιγότερο την κεντρική διοίκηση;

- Όχι φυσικά. Την κύρια ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση, η οποία δεν φαίνεται να έχει βούληση να προωθήσει πολιτικές και δράσεις για την ανάσχεση της μαζικής φυγής των νέων. Εμείς όμως πιστεύουμε πως ο Δήμος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Από την πρώτη ημέρα μιλήσαμε για την ανάγκη ο Δήμος, σε συνεργασία με τους σχετιζόμενους φορείς, όπως το Επιμελητήριο, να προωθήσει ή να συμβάλει σε δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει προτάσεις όπως:

α) η ανάπτυξη θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων,

β) η παροχή δωρεάν χώρου φιλοξενίας για την έναρξη επιχειρήσεων σε πτυχιούχους και επιτηδευματίες (incubators),

γ) παραχώρηση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων σε νέους επιχειρηματίες για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής,

δ) τα μηδενικά δημοτικά τέλη για τα πρώτα χρόνια μιας επιχείρησης,

ε) ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων,

στ) πιστοποίηση τοπικών προϊόντων,

ζ) τυποποίηση, κατοχύρωση και προώθηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων,

η) ενίσχυση του θεματικού τουρισμού,

θ) αναβάθμιση των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της πόλης με σκοπό την προσέλκυση νέων επιστημόνων κτλ.

Πολλοί ίσως πουν ότι ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα. Λάθος. Ο Δήμος οφείλει να συντονίζει τους τοπικούς φορείς, να απαιτεί από την κεντρική κυβέρνηση και να προσφέρει ό,τι μπορεί στους δημότες του, ιδίως τους νέους. Ο δήμος σχεδιάζει και συντονίζει. Αλλά, κυρίως, πρωτοστατεί και πρωτοπορεί. Δεν γίνεται άλλο να κρύβουμε την αδράνειά μας πίσω από τις αρμοδιότητες.

* Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχατε εκφράσει δυσφορία για την κατάργηση των ΤΕΙ. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι υποβαθμίζεται η θέση της Λάρισας, αν δεχθούμε ότι τα κριτήρια για τη χωροταξική κατανομή των Σχολών δεν θα είναι μόνο ακαδημαϊκά;

- Πριν από λίγες ημέρες συναντήσαμε τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συζητήσαμε εκτενώς. Το νομοσχέδιο οδηγεί σε κλείσιμο πολύ πετυχημένων Τμημάτων, σε μείωση του αριθμού των Τμημάτων και σε μείωση του αριθμού των φοιτητών κατά ποσοστό 30 – 35%. Καταργούνται πολλά Τμήματα, ενώ στην θέση ελάχιστων μόνο από τα καταργούμενα σχεδιάζονται νέα, αμφίβολης ακαδημαϊκής αξίας και με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους. Απαγορεύεται στην πόλη μας να λειτουργήσουν Πολυτεχνικά Τμήματα. Καταργούνται τελείως χωρίς κανέναν λόγο τα Τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία έχουν υψηλή ζήτηση και αποφοίτους με υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά. Καταργούνται τα Τμήματα Γεωπονίας και Ζωικής Παραγωγής και στη θέση τους ιδρύονται δύο μη Γεωπονικά Τμήματα. Έτσι, πλέον Τμήμα Γεωπονίας θα υπάρχει στον Βόλο και όχι στη Λάρισα!

Σε όλον τον κόσμο τα πιο φημισμένα Πανεπιστήμια λειτουργούν σε ένα μέρος, σε μία πόλη και είναι μικρά και ευέλικτα. Καμία σχέση με τα υδροκέφαλα γραφειοκρατικά τέρατα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Προτείνουμε ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση του “Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας”, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και τη διατροφή, στην οποία θα συγχωνευθούν επιπλέον των υπαρχόντων Τμημάτων και Σχολών, και το Τμήμα Ιατρικής, το Τμήμα Βιοχημείας και το Τμήμα Διαιτολογίας. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης.

* Ξεκινήσατε τις προηγούμενες εβδομάδες με πλατφόρμες για υπογραφές στήριξης της παράταξής σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συνεργάτες σας κινούνται στις συνοικίες για τη σύνταξη του προγράμματος. Σε ποιο χρόνο θα κάνετε την επίσημη παρουσίαση της παράταξης, των ανθρώπων της αλλά και του προγράμματος, όπως έχετε δεσμευτεί;

- Πορευόμαστε με γοργούς ρυθμούς για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων και την κατάρτιση του προγράμματος. Όλοι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με δημότες αλλά και φορείς, ώστε σύντομα να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πόλη.

Τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε τον λογότυπο και κάποιους από τους ανθρώπους που στηρίζουν την «Ορμή Ανανέωσης». Σύντομα θα παρουσιάσουμε και ένα μέρος του ψηφοδελτίου. Τα υπόλοιπα στην πορεία.

* Ως άνθρωπος της αγοράς διακρίνετε προβλήματα στην άσκηση πολιτικών του Δήμου για την οικονομική του ανάπτυξη, γεγονός που θα στηρίξει κατ΄ επέκταση και τους πολίτες;

- Οι πολιτικές στήριξης των αδυνάμων συμπολιτών μας είναι σημαντικές και έχουμε σχετικές προτάσεις. Όμως, πρέπει να αλλάξουμε τη λογική και, εκτός από συσσίτια, επιδόματα, κοινωνικά ιατρεία, να προχωρήσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης. Αν δεν παράγουμε πλούτο, δεν θα έχουμε να αναδιανείμουμε τίποτα.

 

* Από έναν συνδυασμό με νέους κατά βάση υποψηφίους τι διαφορετικό πρέπει να περιμένουμε αρχής γενομένης από την προεκλογική περίοδο; Η καμπάνια σας θα είναι παραδοσιακή ή θα περιλαμβάνει καινοτομίες, τις οποίες επιθυμείτε για τις δράσεις του Δήμου;

 - Θα θέλαμε πολύ και στην καμπάνια, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να βγάλουμε την προσωπικότητά μας, τον αυθορμητισμό μας και να δώσουμε και γνώσεις και ιδέες για την πόλη. Να ξέρετε ότι ο αγώνας μας θα είναι πιο κοντά σε μας, με σοβαρότητα και χωρίς σοβαροφάνεια, με προτάσεις και όχι κοκορομαχίες. Με προσωπική επαφή και με το διαδίκτυο. Πόρτα-πόρτα και προφίλ-προφίλ. Με τον αυθορμητισμό, το χιούμορ και την ενέργειά μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass